•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Ocean's Eleven (2001)

Oceanovih jedanaest (eng. Ocean's Eleven) je film Stevena Soderbergha iz 2001. godine, rimejk istoimenog hita iz 1960. Soderbergh je režirao dva nastavka, Oceanovih dvanaest 2004. i Oceanovih trinaest 2007. U Srbiji je film distribuiran pod nazivom Igraj svoju igru.

Nekoliko sati nakon što je pušten iz zatvora, Danny Ocean (Clooney) počinje birati uvežbanu ekipu jedanaestero pljačkaša koji će opljačkati centralni trezor koji dele tri velika kazina u Las Vegasu: Bellagio, The Mirage i MGM Grand. Planiraju izvršiti pljačku tokom uveliko najavljivanog bokserskog meča između Lennoxa Lewisa i Vladimira Klička. Kako Odbor za izdavanje kockarskih dozvola države Nevade zahteva da kazina imaju novac za svaki žeton koji se nalazi u igri, procenjuju da bi se u trezoru moglo naći čak i 150 miliona
dolara. Vlasnik tri kazina, Terry Benedict (Garcia), je ljubavnik Dannyjeve bivše žene, Tess Ocean (Roberts). Kako se priča raspetljava, postaje očigledno da je jedna od svrhi pljačke da Danny vrati Tess. Celu operaciju finansira bogati bivši vlasnik kazina (i Benedictov rival) Reuben Tishkoff (Gould).

Brižljivo isplanirana pljačka uključuje nekoliko povezanih odvraćanja pažnji i prevara. Blizanci Malloy, pretvarajući se da su hotelski službenici, pristupaju zaštićenom području i počnu se naglas svađati oko kartice za vrata. Kako bi ih utišao, drugi čuvar se ponudi da odveze kolica "sa Benedictovim novcem" umesto njih. U kolicima se zapravo nalazi "Neverovatni Yen", kineski akrobata, čovek od gume, koji ulazi u trezor.

Sigurnosne šifre, koje se menjaju dvaput dnevno, donose se Benedictu lično. Linus (Damon), vešti džeparoš, predstavi se kao član Odbora za izdavanje dozvola koji prati krupijea na blackjacku koji je ujedno i osuđenik, Frank Catton (Mac), što mu omogućuje da prođe osiguranje u pratnji Benedicta. Usred natezanja između Franka i Linusa, Linus uspeva ukrasti šifre. Frank biva otpušten, što je bio i plan jer će se tako izbeći pitanja zašto se nakon pljačke nije pojavio na poslu. Linus ostaje u osiguranju, rekavši kako je zaboravio komunikacioni uređaj, a Benedict odlazi na bokserski meč... Akcija kreće!

Veruje se da je kao inspiracija za film bila slavna, vešto izvedena pljačka zgrade Brink's Securityja u Bostonu od strane jedanaestero ljudi, poznata kao "Brink's Job".

Lik Andyja Garcije delimično je utemeljen na Steveu Wynnu, vlasniku Bellagija, Miragea i Wynn Las Vegasa. Jedna od rečenica koje Garcija izgovara u filmu je "Ako ćeš kupiti sportski auto od sto hiljada dolara u Newport Beachu, biću strašno razočaran." To je referenca na stvarnu otmicu kćeri Stevea Wynna iz 1994. godine, Kevyn Wynn, gde je
jedan od otmičara uhvaćen nedelju dana kasnije u Newport Beachu nakon što je nameravao kupiti Ferrari gotovinom.

U sceni gde Saul (Paul Reiner) hoda prema sigurnosnoj sobi sa Benedictom (Andy Garcia) pri čemu ga prepoznaje stari prijatelj, on seobrača Virgilu (Casey Affleck) i Turku (Scott Caan) po imenima "Mikhail" i "Vladimir". To je referenca na Mikhaila Kainjina i Vladimira Lenjina, koji su bili revolucionari tokom Oktobarske revolucije.

Osim naslovnog junaka, nijedan pljačkaš u rimejku nema ime kao onaj u originalu, iako dele neke od njihovih osobina. Korišćenje iskusnih profesionalnih kriminalaca u pljački takođe je razlika u odnosu na original, u kome je ekipa sastavljena od ratnih veterana. Film je zato puno sličniji Žaoci nego Oceanovih jedanaest iz 1960.

U filmu ima par logičnih nelogičnosti - 160 miliouna američkih dolara u novčanicama od 100 dolara bi težilo 1602 kilograma ili preko 1,6 tone, puno više od osam putnih torbi koje nose lopovi prerušeni u specijalce. Kako bi opravdao činjenicu da se navedena svota novca drži u trezoru, film navodi izmišljenu odluku Odbora za izdavanje kockarskih dozvola Nevade da sva kazina moraju imati dovoljno novca i kovanica kako bi pokrili svaki žeton u igri. U stvarnosti, kazina iznose iz trezora sav višak novca što je pre moguće.

Ocean's Eleven je odličan film sa izuzetnom glumačkom ekipom i svakako ga vredi pogledati.

Žanr:Zlocin, Triler
Godina:2001
Reziser:Steven Soderbergh
Scenario:George Clayton Johnson, Jack Golden Russell
Uloge:George Clooney, Brad Pitt, Julia Roberts ...
Award:4 nagrade, 17 nominacija
Studio:Warner Bros. Pictures
Zemlja:United States
Jezik:English | Italian | Canto
Trajanje:116 min
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...