•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

48 Hours (1982)

Nick Nolte i Eddie Murphy sjajno stvaraju buddy-buddy međuigru kao policajac i kriminalac koji moraju sarađivati, a reditelj Walter Hill se jednako kvalitetno pobrinuo i za akciju i za smeh. Reditelj filma dobio je Grand Prix nagradu na Cognac festivalu 1983. godine. Eddie Murphy nominovan je za Zlatni globus, a film je dobio i nagradu za LAFCA za najbolju muziku 1982. godine.

Jack Cates (Nick Nolte) je policajac koji voli da radi sam i ne drži se pravila policijske službe. Kada susretne dvojicu kolega, koji odlaze obaviti rutinsko hapšenje sitnih kriminalca u hotel, Jack im se pridruži. Policajci pokucaju na vrata, a kriminalci otvore vatru i Jack se nađe licem u lice s jednim od njih. Uperi pištolj u njega, ali drugi već drži na nišanu Jack-ovog kolegu pa Jack baca svoj pištolj u znak predaje.

Policajac ipak pogine, a u stanici kolege misle da se Jack poneo kukavički. Jack saznaje da to nisu bili obični sitni kriminalci već osuđeni pljačkaš Albert Ganz (James Remear) i njegov kolega Billy Bear (Sonny Landham), koji ga je izvukao iz zatvora. Pri izlasku iz zatvora, Albert Ganz redom ubija svoje bivše kolege, a jedan od bivših saradnika je i Reggie Hammond (Eddie Murphy), koji se još uvek nalazi u zatvoru.

Jack odlazi u zatvor i traži od Reggie-ja saradnju, ali on to najpre odbija. Iskusni policajac je uporan i izbavlja ga iz zatvora na 48 sati, koliko imaju na raspolaganju da pronađu zločince.

"48 sati" jedan je od prvih filmova koji je pokrenuo "buddy cop" formulu, u kojoj je tehnički samo jedan od partnera policajac. Hemija između Nolte-a i Murphy-ja na setu, na kome Nolte igra mrzovoljnog i nedruštvenog policajca, a Murphy opuštenog šaljivdžiju spremnog na razne nepredvidive situacije, kopirana je mnoštvo puta nakon velikog uspeha filma. Klasik žanra režirao je veliki Walter Hill, a Nick Nolle i Eddy Murphy uvrstili su se među najtraženije holivudske glumce.

Žanr:Akcija, Komedija, Zločin
Godina:1982
Reziser:Walter Hill
Scenario:Roger Spottiswoode, Walter Hill
Uloge:Nick Nolte, Eddie Murphy i Annette O'Toole
Award:2 nagrade i 1 nominacija
Studio:Paramount Pictures
Zemlja:United States
Jezik:English
Trajanje:96 min
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...