•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Pippi Longstocking (1969)

Najpoznatiji lik koji je osmislila švedska spisateljica za decu Astrid Lindgren, Pipi Duga Čarapa, prvi put se u dečjoj književnosti pojavila četrdesetih godina prošlog veka, nakon čega su vrlo uskoro usledile i prve filmske adaptacije. Najuspešnija je ona iz 1969. godine za koju je Astrid Lindgren sama napisala scenarijo, režirao je Olle Hellbom, a tada desetogodišnja Inger Nilsson postala je najprepoznatljivije lice neobične Pipi. Samoj spisateljici je serijal knjiga o Pipi doneo brojne nagrade, uključujući međunarodnu nagradu za književnost za mlade Hans Christian Andersen, a za sveukupni doprinos švedskoj književnosti i angažman u civilnom sektoru. 1994.godine je primila nagradu Right Livelihood, poznatu kao alternativna Nobelova nagrada.

Kao što se sigurno svi sećaju, Pipi, punim imenom Pipilota Viktualia Zavesić Peperminta Efraimova Duga Čarapa, maštovita je devojčica natprirodne snage koja može podići čak i konja, kći brodskog kapetana sa kojim je proputovala celi svet, ponosna vlasnica majmuna Gospodina Nilsona, po svemu neobična i sasvim netipična, sklona izmišljanju ili barem ukrašavanju tokom prepričavanja svojih pustolovina, jednako je zanimljiva likovima koji ju susreću u knjizi kao i čitaocima koje pronalazi u svim generacijama, od svog prvog pojavljivanja sve do danas.


Činjenica da živi sasvim sama u velikoj vili više ju puta dovodila u sukob s autoritetima kojima se uvek tvrdoglavo suprotstavlja, isto kao što istraje u odbijanju pohađanja škole. Ipak, karakterišu je izrazita oštroumnost, inteligencija i svojeglavost pa lako odoleva svim pokušajima da drugi postupaju protiv njene volje.

Kultni dečiji film koji svakako vredi pogledati.

Žanr:Avantura
Godina:1969
Scenario:Astrid Lindgren
Uloge:Inger Nilsson, Maria Persson i Pär Sundberg
Award:1 nagrada
Studio:Beta Film
Zemlja:Sweden
Jezik:Swedish
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila