•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Michelle Pfeiffer

Michelle Marie Pfeifferje američka glumica rođena 29. aprila 1958, u Santa Ani (Kalifornija, SAD). Karijeru je počela ranih osamdesetih, da bi veću pažnju privukla ulogom u filmu Lice sa ožiljkom. Poznata je po filmovima Doba nevinosti, Jednog lepog dana i Opasni umovi. Uloga madam de Turvel u drami Opasne veze donela joj je nagradu BAFTA za najbolju sporednu glumicu i prvu nominaciju za Oskara. Za uloge u filmovima Fantastična braća Bejker i Polje ljubavi nominovana je za Oskar za najbolju glavnu glumicu. Dobitnica je Srebrnog medveda i zvezde na Holivudskoj stazi slavnih.

Filmovi Mišel Fajfer, od kojih veliki broj čine kostimirane drame, zaradili su preko 2.150.000.000 dolara. Fajferova je početkom veka otišla na dužu pauzu, kako bi se posvetila porodici. U žižu javnosti vratila se nekoliko godina kasnije, zahvaljujući mjuziklu Lak za kosu i romantičnoj drami Dragi.

Rođena je u Santa Ani u porodici Ričarda Fajfera, trgovca klima-uređajima i Done Taverne, domaćice. Pored starijeg brata Rika ima još dve mlađe sestre - Didi (koja je takođe glumica) i Lori. Sa očeve strane ima nemačko, a sa majčine strane švajcarsko i švedsko poreklo. Pohađala je srednju školu „Fauntin Vali“ (Fountain Valley High School), te univerzitet „Golden Vest komjuniti“ (Golden West Community College). Nakon pobede na takmičenju za Mis okruga Orindž, učestvovala je na takmičenju za Mis Kalifornije, ali nije osvojila titulu. Posle toga unajmila je agenta koji joj je nalazio male uloge u filmovima, serijama, reklamama i na televiziji.

Fajferova je prve uloge igrala u tv-serijama početkom osmdesetih, da bi prvu ulogu na filmu dobila u „Holivudskim vitezovima“, pored Fren Drešer. Pošto kritika nije bila zadovoljna njenim izvedbama, odlučila je da uzima časove glume. Istovremeno je snimala tri tv-filma, od kojih je jedan bio i rimejk drame „Sjaj u travi“. Potom je dobila prvu glavnu ulogu, u filmu „Briljantin 2“. Videvši je u tom mjuziklu, Brajan de Palma je odlučio da je odbije na kastingu za svoj triler „Lice sa ožiljkom“.[2] Međutim, na zahtev producenta morao je baš nju da odabere za ulogu Elvire Henkok. Tada je Fajferova dobila prve pozitivne kritike i na sebe skrenula pažnju režisera koji su je samo smatrali plavokosom lepoticom i nisu je želeli u svojim filmovima.[3] Nakon „Lica sa ožiljkom“, Mišel je glumila u nekoliko niskobudžetnih filmova, ali i u velikom bioskopskom hitu „Veštice iz Istvika“, zajedno sa Šer i Suzan Sarandon.

Mišel Fajfer je 1988. godine igrala Andželu de Marko, udovicu jednog njujorškog gangstera u filmu „Udata za mafiju“. Za ovu ulogu, za koju je nominovana za svoj prvi Zlatni globus, morala je da uvežba bruklinski akcenat. Zatim je tumačila madam de Turvel u filmu „Opasne veze“, snimljenom po romanu Šoderloa de Lakloa. U ulozi markize i vikonta bili su, tada već velike zvezde, Glen Klous i DŽon Malkovič. Ipak, Mišel je dobila najviše pohvala filmskih kritičara. Za njenu interpretaciju madam de Turvel rečeno je da je „najneupadljivija ali i najteža, jer je najteže igrati ženu punu vrlina“. „Ali Mišel je dovoljno pametna da to i ne pokušava. NJena porcelanska lepota kože, i način na koji je koristi, je sredstvo koje odražava njenu duhovnost“ - rekao je Hol Hajnson iz Vašington posta.[4] Drugi put je bila nominovana za Zlatni globus, a prvi put za Oskar za najbolju sporednu glumicu, međutim nije dobila nijednu od ove dve nagrade. Ipak, dobila je nagradu BAFTA. Sledeće godine igrala je Suzi u filmu „Fantastična braća Bejker“, pored DŽefa Bridžiza. Ovu ulogu je spremala četiri meseca, da bi za nju dobila Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu. Međutim nije dobila nagradu BAFTA i Oskar za najbolju glavnu glumicu za koje je bila nominovana, iako je bila favorit. Rodžer Ebert iz Chicago Sun-Times-a uporedio je sa Ritom Hejvort u „Gildi“ i sa Merilin Monro u „Neki to vole vruće“.[5]

Fajferova je nastavila svoj put ka vrhu Holivuda, birajući ali i odbijajući najrazličitije uloge. Tako se 1990, našla u ulozi Kaće Orlove, pored Šona Konerija, u „Ruskoj kući“. Sledeće godine, igrala je konobaricu u filmu „Frenki i DŽoni“, sa Alom Pačinom. Mnogi su smatrali da je Mišel Fajfer, zbog svoje lepote, pogrešan izbor za jednu običnu konobaricu. Proteste povodom toga izrazila je čak i Keti Bejts, koja je igrala Frenki na Brodveju.[6] Za oba filma bila je nominovana za Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu.

Treći put je nominovana za Oskar, za ulogu ekscentrične domaćice iz Dalasa, koja je opsednuta Žaklinom Kenedi, u filmu „Polje ljubavi“. Međutim, ni tada nije dobila Oskara, kao ni peti Zlatni globus za koji je bila nominovana. Ipak, žiri Berlinala nagradio je „Srebrnim medvedom“. Iste godine bila je Žena-mačka, u nastvaku „Povratak Betmena“. Za ovu ulogu trenirala je borilačke veštine i kik boks. Martin Skorseze joj je sledeće godine dodelio ulogu grofice Elen Olenske u romantičnoj drami „Doba nevinosti“. Šesti put je bila nominovana za Zlatni globus, a na Filmskom festivalu u Veneciji dobila je nagradu „Elvira Notari“ za izvrstan doprinos filmskoj umetnosti.

Godine 1994, snimila je horor „Vuk“ sa DŽekom Nikolsonom u glavnoj ulozi, zatim dramu „Opasni umovi“, gde je bila u ulozi profesorke književnosti i razrednog starešine jednog problematičnog razreda. U to vreme igrala je i u dve komercijalno vrlo uspešne romanse: u „Nešto sasvim lično“ sa Robertom Redfordom i u „Jednog lepog dana“ pored DŽordža Klunija. U filmu „Na samom dnu okeana“ bila je u ulozi žene čiji sin nestaje u gužvi, u hotelskom lobiju, a u filmskoj adaptaciji „Sna letnje noći“ u ulozi Titanije. Početkom milenijuma, igrala je u psihološkom hororu „Duhovi prošlosti“, koji je zaradio više od 290.000.000 dolara. Iz tog perioda potiču i dva animirana filma, za koje je pozajmila glas. To su „Princ Egipta“, o Mojsiju i izbavljenju Jevreja iz Egipta, i „Sinbad: legenda sedam mora“. Pre nego što je prestala sa snimanjem na neko vreme, glumila je u dramama „Zovem se Sem“ i „Beli oleander“. Za ovu poslednju, rekli su da je „najkompleksnija u njenoj karijeri“ i da je Mišel istovremeno „Olimpska zavodnica, neodoljiva i dijabolična.“[7] Pored toga, Fajferova je prvi put nominovana za nagradu Udruženja glumaca za najbolju sporednu glumicu.

Nakon četvorogodišnje pauze, tokom koje se, kako kaže, posvetila deci i suprugu, Mišel se vratila na filmsko platno sa dve uloge negativca: kao Velma fon Tisl u filmskoj adaptaciji brodvejskog hita „Lak za kosu“, i kao drevna čarobnica Lamija u fantaziji „Zvezdana prašina“, sa Kler Dejns. Prihvatila je i uloge u romantičnoj komediji „Nikada neću biti tvoja“ i u drami „Lični efekti“ sa Keti Bejts. Sa Bejtsovom je sarađivala i dve godine kasnije u filmu „Dragi“, reditelja Stivena Frirsa, sa kojim je uradila „Opasne veze“. Dragi je kostimirana drama o životu pariske kurtizane Lee. Film je bio nominovan za Zlatnog medveda na Berlinskom filmskom festivalu. Londonski The Times je objavio da je gluma Fajferove „magnetska i suptilna“, a da je „njena nonšalancija samo maska za ranjivost i tugu.“[8] Rodžer Ebert je rekao da je „fascinantno posmatrati kako Fajferova kontroliše svoje izraze lica tokom scena bola“,[9] dok je Kenet Tjuran iz

Los Anđeles tajmsa pohvalio „scene koje je nemoguće opisati rečima, kada kamera uhvati Leu samu u njenom bolu koji krije od sveta.“ Rekao je još da je njen performans „oplemenjen i delikatan“ i da je „podsetnik na to koliko nam je nedostajala svih ovih godina.“[9]

Fajferova je 2010. godine prihvatila uloge u porodičnim dramama „Doček Nove godine“ i „Dobrodošli u porodicu“. Mišel će takođe igrati Elizabet Kolins, matrijarha stare vampirske porodice, u visokobudžetnom gotičkom hororu „Mračne senke“. Ovde pored nje glume i DŽoni Dep i Helena Bonam Karter, a premijera filma je zakazana za 11. maj 2012. godine.

Prvi nastup u pozorištu Fajferova je imala 1989, kao Olivija u Šekspirovoj drami „Dvanaesta noć“. U ulozi Malvolija je bio DŽef Goldblum. Frenk Rič iz „NJujork tajmsa“ je rekao da je Mišel Fajfer (tada zvezda u usponu) „primer kako mlade i talentovane glumice mogu biti zloupotrebljene od strane onih koji su samo željni statusa zvezde“.[10]

Fajferova se udala za glumca Pitera Hortona iz Los Anđelesa kada je imala dvadeset dve godine. NJa njihovom medenom mesecu saznala je da je dobila glavnu ulogu u nastavku „Briljantina“. Odlučili su da se rastanu 1988, a razveli su se dve godine kasnije. Horton je kasnije rekao da je za razlaz kriva njihova prevelika posvećenost karijeri. Godine 1993, Mišeline prijateljice su joj zakazale sudar sa scenaristom i producentom Dejvidom Kelijem, ali pošto je taj sastanak sticajem okolnosti postao grupni događaj, njih dvoje jedva i da su progovorili jedno sa drugim. Sledeće nedelje Keli je izveo u bioskop, gde se davao Kopolin „Drakula“, i tada su počeli da se zabavljaju. Venčali su se 13. novembra iste godine.

Fajferova i Keli imaju dvoje dece - Klaudiju i DŽona. Pre nego što je upoznala Dejvida, Mišel je pokrenula proces za usvajanje deteta. Tako je Klaudija Rouz, koja je dete jedne siromašne njujorške medicinske sestre, zvanično postala Mišelina kćerka u martu 1993. godine. U avgustu 1994, Fajferova je rodila DŽona Henrija.

Filmografija:

1980 The Hollywood Knights Suzie Q

1980 Falling in Love Again Sue Wellington

1981 Charlie Chan and the Curse of the Dragon Queen Cordelia Farenington

1982 Grease 2 Stephanie Zinone

1983 Scarface Elvira Hancock

1985 Into the Night Diana

1985 Ladyhawke Isabeau d'Anjou

1986 Sweet Liberty Faith Healy

1987 The Witches of Eastwick Sukie Ridgemont

1987 Amazon Women on the Moon Brenda Landers

1988 Married to the Mob Angela de Marco

1988 Tequila Sunrise Jo Ann Vallenari

1988 Dangerous Liaisons Madame Marie de Tourvel

1989 The Fabulous Baker Boys Susie Diamond

1990 The Russia House Katya Orlova

1991 Frankie and Johnny Frankie

1992 Batman Returns Catwoman/Selina Kyle

1992 Love Field Lurene Hallett

1993 The Age of Innocence Countess Ellen Olenska

1994 Wolf Laura Alden

1995 Dangerous Minds LouAnne Johnson

1996 Up Close & Personal Sally 'Tally' Atwater

1996 To Gillian on Her 37th Birthday Gillian Lewis

1996 One Fine Day Melanie Parker

1997 A Thousand Acres Rose Cook Lewis

1998 The Prince of Egypt Tzipporah

1999 The Deep End of the Ocean Beth Cappadora

1999 A Midsummer Night's Dream Titania

1999 The Story of Us Katie Jordan

2000 What Lies Beneath Claire Spencer

2001 I Am Sam Rita Harrison Williams

2002 White Oleander Ingrid Magnussen

2003 Sinbad: Legend of the Seven Seas Eris

2007 Stardust Lamia

2007 Hairspray Velma Von Tussle

2007 I Could Never Be Your Woman Rosie

2009 Personal Effects Linda

2009 Cheri Lea de Lonval

2011 New Year's Eve Ingrid

2012 Dark Shadows Elizabeth Collins Stoddard

2012 People Like Us Lillian

Televizijski rad:

1978 Fantasy Island Athena

1979 Delta House The Bombshell

1979 The Solitary Man Tricia

1979 CHiPs Jobina

1980 Enos Joy

1980 B.A.D. Cats Samantha

1981 Fantasy Island Deborah Dare

1981 Callie & Son Sue Lynn Bordeaux

1981 Splendor in the Grass Ginny Stamper

1981 The Children Nobody Wanted Jennifer Williams

1985 One Too Many Annie

1987 Tales from the Hollywood Hills: Natica Jackson Natica Jackson

1993 The Simpsons Mindy Simmons

1993 Picket Fences Client

1996 Muppets Tonight

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...