•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Tom Hiddleston govori o Loki-ju u filmu “The Avengers”

Loki, lik koji igra Tom Hiddleston u ostvarenju “The Avengers” je zapravo čudovište i pokušava da uništi ceo svet. Budući da je izgubio i najmanje razumevanje, on namerava da preuzme planetu Zemlju. Ovo je jako fascinantan negativac čiji um radi na neverovatan način. Jako je zanimljivo čuti kako Hiddleston objašnjava psihološki profil ovog lika, njegovu želju da preuzme planetu ali ovaj glumac govori i o svojoj želji da njegov lik iskusi neku vrstu iskupljenja.

Tom Hiddleston: Loki je lik koji je oduvek, zajedno sa Thor-om, verovao da je rođen da vlada. Ali, zbog svega što se dešava u Thor-u, postoji osećaj izdaje u njegovom srcu, a upravo zbog toga se menja komplentno u mentalnom smislu. I zaista, Loki je neka vrsta “koktela” odnosno mešavina psihološkog oštećenja, a njegova životnja priča je laž vezana za to da je on bio nepriznato dete čudovišta, neprijatelja kraljevske porodice Asgard. Bio je zanemaren, ostavljen na hladnoći, a zatim usvojen. Lagali su ga, izdali, da bi sve to eskaliralo u vidu ogromnog besa, tuge i mržnje. U osnovi, verujem da Loki još uvek očekuje da vlada i to je njegova svrha. Tako da, ako već nema mesta u univerzumu gde on pripada, on može da učini da Zemlja pripadne njemu.

Da li Loki vidi sebe kao Boga?

TH: Apsolutno. Svi mi lažemo sebe samo da bi preživeli. Možete uraditi nešto loše i lako je oprostiti sebi za ono što radimo, a Loki je najgori primer za to. On je sasvim nesvestan sebe, jer da jeste tako on bi se jedostavno zaustavio. Čak mu i Thor kaže tokom scene na vrhu planine “Misliš da si iznad njih!”, a Loki-jev odgovor je jednostavno “Pa, da.”, tako da je svrstan u ravan zajedno sa najpoznatijim fašistima u ljudskoj istoriji – ljudima koji misle da su iznad svih drugih.

Postoji scena u Nemačkoj sa Captain America-om i Loki-jem.

TH: Da i Captain America kaže: “Poslednji put kada sam ovo video, da čovek stoji iznad svih drugih, nije se dobro završilo.”

Mislite li da Loki ima makar jednu priliku da se iskupi ili je zauvek izgubljen?

TH: Ne mislim da je iko izgubljen, sve dok duša ne napusti telo, a to je trenutak od koga nema povratka. A to je i ono što je fascinantno u vezi Loki-ja u stripovima i u skandinavskoj mitologiji. On konstantno prelazi tu liniju. On će uvek pasti i na neki način je simbol naše sposobnosti da grešimo. Bez obzira koliko puta mu oprostite, on će uvek iznova pogrešiti. Ali se nadam da postoji iskupljenje, tračak nade u njemu, a to je uzbudljivo! Meni je uzbudljivo da to igram.

Da li Vam je to u podsvesti?

TH: O, da! Duboko u srcu, Loki je izgubljeno dete oko koga je veo mržnje i besa, ali i bol i ogromna moć. Ali, mislim da je zanimljivije ako mislim da uvek postoji mogućnost, zato što to čini stvari tridimenzionalonim, a njega kompleksnim. Opet, nadam se da se neki ljudi u publici bore za to. To je i deo Thor-ove motivacije. To čini Thor-a dobrim likom. On želi svog brat i seća se zajedničkog detinjstva: “Borili smo se zajedno, igrali smo se. Sećaš li se makar nečega?”, a Loki-jev odgovor je: “Sećam se senke.”, ali se nadam da negde u filmu “Thor 2”, za koji još uvek nisam video scenario, možda se nešto u toj priči “proširi”. Loki mrzi Thor-a, ali duboko u sebi ga još uvek voli.

Da li je Loki heroj svoje priče u filmu “The Avengers”?

TH: Mislim da ga više nije briga. Ne želi da ga u bilo šta više uključuju, nema više veza i tvrdi da je “prešao ogradu” i sada je jako srećan, pa tako i ne želi da se vrati natrag. Tako da je cela ta želja da zadovlji svog oca nestala. Mislim da svi mi vidimo sebe herojima naših života. Loki je protagonist u ovom filmu a tu je i pokretna slika njegovog života.

Koliko se Vaš lik promenio od onoga što je bio u scenariu koji ste po prvi put videli do onoga što sada mi vidimo na ekranu?

TH: Promenilo se nekoliko stvari. Joss Whedon se stvarno slagao samnom i Ken-om Branagh-om oko onoga što “gradimo”. Bio sam srećan što je on to voleo. Jako sam bio disciplinovan i želeo sam da proširim Loki-jevu zlobu u nešto opasnije, a Joss je to podržao. Nikada se nije činilo da je Loki anarhista. Loki nije Joker. On je drugačija “zverka”. Tu ima mnogo komplikovanije psihološke motivacije, koja je zaista ljudska. Joker je jednostavno – haos.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu