•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Dances with Wolves (1990)

Ples sa vukovima (eng. Dances with Wolves) je slavni pustolovni vestern iz 1990. koji je režirao Kevin Costner. Film je postigao veliki komercijalni uspeh u bioskopima u doba kad se mislilo da je žanr westerna izašao iz mode. Radnja se vrti oko američkog poručnika koji se približio i identifikovao sa Indijancima.

Film je osvojio 7 Oscara i 3 Zlatna globusa, uključujući za najbolji film, ali je među filmofilima na zlom glasu zbog toga što je "oteo" nagrade hvaljenom gangsterskom filmu "Dobri momci" Martina Scorsesea. 2007. film je uključen u Državni filmski registar.

1861. traje američki građanski rat. Unijin poručnik John Dunbar nakon teške bitke otkrio je da mu doktori planiraju amputirati bolesnu nogu pa stoga odluči da počini samoubistvo jurišem na neprijateljsku liniju. Ali to izazove zbunjenost kod neprijateljske, konfederacijske strane i čistom srećom njegova jedinica pobedi pa ga proglase junakom. Na vlastitu želju, Dunbar napušta ludilo rata pa se zaputi u mirna prirodna prostranstva Dakote prema udaljenom utvrđenju.

Ali nakon dugog puta otkrije da je utvrđenje napušteno i da ga posmatraju Indijanci. Da bi uspostavio kontakt, on se uputi prema njihovom selu, ali na putu slučajno sretne i spasi ženu 'Stoji Sa Šakom' od samoubistva. Ona je belkinja, ali su je odgojili Indijanci pa ju smatraju svojom. Nakon početnih komplikacija, Dunbar upozna poglavicu "Ptica koja udara" pa se sprijatelji sa Indijancima i nauči njihov jezik. Stoji Sa Šakom i Dunbar zaljube se. Vremenom se on potpuno stopi sa indijanskom kulturom, dok ne postane jedan od njih i pronađe svoj unutranji mir. Ipak, tada u to područje upadnu američki vojnici, uhvate Dunbara pa ga proglase izdajicom jer se stopio sa Indijancima. Ipak, Indijanci ga spašavaju pa se on venča sa Stoji Sa Šakom...

Ovo je zanimljiv film koji vredi pogledati.

Žanr:avantura, drama, vestern
Godina:1990
Reziser:Kevin Costner
Scenario:Michael Blake, Michael Blake
Uloge:Kevin Costner, Mary McDonnell, Graham Greene
Uzrast:PG-13
Award:Osvojena 7 oskara
Studio:Tig Productions
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:181 minut
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu