•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Deer Hunter (1978)

Lovac na jelene (eng. The Deer Hunter) je američka ratna drama iz 1978. koji govori o trojici Amerikanaca ruskog porekla koji rade u čeličani i bivaju uvučeni u Vijetnamski rat.

Priča je ispričana u tri čina. U prvom, Mike, Steven, Nick i Stanley, četiri Amerikanaca ruskog porijekla, rade u čeličani u Pennsylvaniji i najbolji su prijatelji. Povremeno i odlaze u lov na jelene. Pre odlaska u Vijetnam zajedno prisustvuju na raskošnoj ruskoj pravoslavnoj svadbi Stevena i Angele.

U drugom se nađu u Vijetnamskom ratu, a pre toga je Mike obećao da nikoga neće ostaviti ako im se išta dogodi na ratnom polju. Mike, Steven i Nick završe kao zarobljenici Viet Conga pa su prisiljeni igrati ruski rulet kako bi zabavili vijetnamske vojnike. Mike tokom igre uspe nagovoriti Vijetnamce da im stave više metaka u pištolj i nekako uspe upucati ih i pobeći sa Nickom i Stevenom. Američki helikopter spasi Nicka dok Mike i Steven ostanu, ali se nekako uspeju dočepati američkog konvoja.

Mike se vratio natrag u SAD, kao i Steven, koji je ostao paralizovan i prikovan za kolica. Ali, Nick je ostao u Vijetnamu pa se pridružio nekom Francuzu u Sajgonu u takmičenju ruskog ruleta. Mike se 1975. uputi u Sajgon kako bi pronašao Nicka. Mike ga pokuša uveriti da napusti smrtonosnu igru kako bi se vratio kući, ali ovaj uzme pištolj pa se ubije. Mike odveze njegovo telo natrag u SAD, gde se održi sahrana. U završnoj sceni posle Nikove sahrane društvo peva američku rodoljubivu pesmu Bože blagoslovi Ameriku posvećenu Niku.

Te godine su još bili nominovani za Oscara:
- Povratak veterana - Hellman, United Artists - Jerome Hellman
- Nebo može čekati - Dogwood, Paramount - Warren Beatty
- Ponoćni ekspres - Casablanca-Filmworks, Columbia - Alan Marshall i David Putnam
- Slobodna žena - 20th Century-Fox - Paul Mazursky and Tony Ray

Žanr:drama, ratni
Godina:1978
Reziser:Michael Cimino
Scenario:Michael Cimino
Uloge:Robert De Niro, Christopher Walken, John Cazale
Uzrast:R
Award:Osvojena 5 oskara
Studio:EMI Films
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:182 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila