•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Man Who Would Be King (1975)

“The Man Who Would Be King” je film iz 1975. godine koji je zapravo adaptacija istoimene kratke priče Rudyard-a Kipling-a. Reditelj ovog ostvarenja je John Huston, a naslovne uloge tumače glumačke legende: Sean Connery, Michael Caine, Saeed Jaffrey i Christopher Plummer, kao Kipling, koji predstavlja anonimnog naratora iz kratke priče.

Ovo je priča o Daniel-u Dravot-u i Peachy-ju Carnahan-u, dvojici bivših vojnika u Indiji dok je ona bila pod vlašću Britanaca. Pomenuti dvojac je odlučio da je zemlja previše mala za njih i tako su krenuli u Kafiristan kako bi postali Kraljevi. Kipling je predstavljen kao lik koji je tu na početku i na kraju ove slavne priče.

"The Man Who Would Be King" je pre svega jednostavna i čista avantura kreirana od strane majstora John-a Huston-a. U isto vreme ona je uzbudljiva i zabavna i poziva na poređenje sa velikim akcionim filmovima poput “Pobune na brodu Bounty” ili Huston-ovog klasika “ Blago Sierre Madre”. Gladaoci mogu uživati u jakoj karakterizaciji, uzbuđenju i čak i smehu s vremena na vreme. Akcioni epovi u proteklih 20 godina kao da su izgubili smisao za humor, a ovaj Huston-ov film nije takav zato što refletkuje njegovu ličnost i i njegove najbolje filmove.

Huston je čekao dugo da napravi ovaj film i njegova istorija je holivudska legenda. Originalno je trebalo da glumačku ekipu čine: Bogart i Gable, ali kako je Bogart preminuo, čitav projekat je odložen sve do 1975. godine. Možda je tako i bilo bolje, a Holivud se tada nije “stideo” pravih akcionih filmova, a Huston-ov izbor Michael-a Caine-a i Sean-a Connery-ja je sigurno pravi. Njih dvojica su odličan tandem, a sama mogućnost gledanja njihove glume je pravo zadovoljstvo. Oni nikada nisu dozvolili sebi da budu gledani samo kao veliki heroji, već su mnogo više od toga. Nije ni malo bilo lako ni Huston-u da interpretira Kipling-ovu priču, ali ni glumačkim legendama da je odigraju na pravi način.

Dakle, njih dvojica igraju nekadašnje britanske vojnike koji odlaze u predele koje još uvek nije dodirnula civilizacija. Sa svojim puškama i treningom, misle da će lako preuzeti ovo mesto, manipulisati lokalnim visokim sveštenstvom i postaviti sebe za vladare. Nakon mnogih događaja, uključujući i lavinu, uspevaju da se spase i pronađu svoju izgubljenu zemlju, a ona je upravo tamo gde su i očekivali da će biti.

Domaće stanovništvo u početku nije previše uzbuđeno zbog svojih novih vladara, a Connery-ja počinju da smatraju božanstvom. Njemu se to i dopada, dok Caine ostaje Cockney i nezadivljen svime što se događa. Film se nastavlja gotovo nemogućim koincidencijama, romansama, izdajama i što je najbolje duhovitim scenama između Connery-ja i Caine-a, što doprinosi zabavi koju nam film donosi.

Ovo je kultno ostvarenje koje morate pogledati, a njegove 4 nominacije za Oskara su sigurno topla preporuka.

Žanr:akcija, avantura
Godina:1975
Reziser:John Huston
Scenario:John Huston, Gladys Hill
Uloge:Sean Connery, Michael Caine, Christopher Plummer
Uzrast:PG
Award:nominovan za 4 Oskara
Studio:Columbia Pictures Corporation
Zemlja:UK
Jezik:engleski
Trajanje:129 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...