•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Bridge on the River Kwai (1957)

Dva ratna zarobljenika zakopavaju leš u groblju japanskog zarobljeničkog logora tokom Drugog svetskog rata u južnoj Burmi. Jedan od njih, komandant američke mornarice Shears (Holden), rutinski podmićuje čuvare kako bi izbegao teški rad. Stiže veliki kontingent britanskih zarobljenika, marširajući i drsko fućkajući Colonel Bogey March, pod vodstvom pukovnika Nicholsona (Guinness).

Upravnik logora, pukovnik Saito (Hayakawa), obraća im se informišući ih o svojim pravilima. Insistira da svi zatvorenici, bez obzira na čin, rade na gradnji mosta preko reke Kwai koji će biti deo železnice koja će povezati celu Burmu.

Sledećeg jutra Saito naređuje svima da rade, a Nicholson naređuje svojim oficirima da stanu. Ističe kako Ženevske konvencije kažu da su zarobljeni oficiri izuzeti od manualnog rada. Saito se razbesni i udari Nicholsona u lice, ali ovaj se odbija pokoriti, čak i nakon što je Saito izvadio oružje. Saita od njegove namere odvraća major Clipton (James Donald), medicinski oficir; umesto toga, japanski komadant ostavlja Nicholsona i njegove oficire da stoje na neizdrživoj vrućini. Kako dan prolazi, jedan od njih pada u nesvest, ali Nicholson i ostali ostaju stajati i kad se ljudi počnu vraćati sa posla. Nakon što je Nicholson pretučen u Saitovim prostorijama, britanski oficiri poslati su u kavez za kaznu, a Nicholson u samicu.

Nakon što Clipton zatraži da vidi oficire, Saito pristaje pod uslovom da Clipton nagovori Nicholsona da se predomisli. Ali, Nicholson odbija, rekavši: "Ako se sada predamo, nikad neće biti kraja." U međuvremenu, izgradnja mosta kasni daleko posle zadatog roka, delimično i zbog mnogih "nesreća" koje su organizovali Britanci.

Saito ima rok; ako ga ne ispuni, dobro će se osramotiti pa će morati da učini seppuku. Zato nevoljno odlučuje da pusti Nicholsona, rekavši mu da je proglasio "amnestiju" kako bi obeležio godišnjicu velike japanske pobede u Rusko-japanskom ratu, koristeći to kao izgovor da oficire oslobodi rada. Po izlasku, Nicholson i njegovi komandanti ponosno prolaze kroz bučni prijem. Saito se u privatnosti slama i plače.

Nakon što se fizički oporavio od kazne, ali ipak mentalno slomljen, Nicholson odlazi u inspekciju i biva šokiran nakon što je shvatio kako na gradilištu vlada neorganizacija, zabušancija i direktna sabotaža. Odlučuje da sagradi bolji most od Japanaca. Naređuje kapetanu Reevesu (Peter Williams) i majoru Hughesu (John Boxer) da smisle dizajn za prikladan most, uprkos vojnoj važnosti koju on ima za Japance. Želi se dokazati pred onima koji su ga zarobili i držati svoje ljude zaposlene.

U međuvremenu, trojica muškaraca, među kojima je i Shears, pokušavaju pobeći. Dvojica su ubijena, a Shears je pogođen. Pada u reku gdje ga odnosi struja. Nakon nekoliko dana u džungli, naleti na tajlandsko selo, čiji mu stanovnici pomažu da se oporavi. Shears je poslat u britansku bolnicu u Colombo, na Šri Lanki...

Priča je utemeljena na gradnji jednog od železničkih mostova preko reke Mae Klong (koja je 1960-ih preimenovana u Khwae Yai) 1943. godine na mestu zvanom Tha Ma Kham, 5 km od tajlandskog grada Kanchanaburija. Bio je to deo projekta povezivanja postojećih tajlandskih i burmanskih železničkih linija kako bi se stvorila ruta od Bangkoka do Rangoona i kako bi se olakšala japanska okupacija Burme. Oko 100.000 prisilno regrutovanih azijskih radnika i 12.000 ratnih zarobljenika umrlo je na celom projektu.

Ovo je kultni film koji svakako vredi pogledati.

NNT
Žanr:Avantura, Drama, Rat
Godina:1957
Reziser:David Lean
Scenario:Pierre Boulle
Uloge:William Holden, Alec Guinness and Jack Hawkins
Award:Dobitnik 7 Oskara. Drugih 23 nagrada & 5 nominacija
Studio:Columbia Pictures Corporation, Horizon Pictures (II)
Zemlja:United States
Jezik:English | Japanese | Thai
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...