•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Gift (2000)

Dobroćudna Annie Wilson (Cate Blanchett) odnedavno je udovica, majka trojice dečaka, nadarena je posebnim darom – vidovnjaštvom koji koristi kako bi izdržavala sebe i porodicu. Annie svojim vizijama i “čitanjima” pokušava pomoći različitim emocionalno unesrećenim i siromašnim komšijama: od prošlosti opterećenog automehaničara do zlostavljane domaćice. “Mnogi koji odlaze vidovnjacima nesredeni su i nesigurni i žele znati svoju situaciju sa novcem, ljubavi ili budućnosti”, tumači Blachett. Ali nije svaki “dar” blagoslov. Neki u gradiću misle da su poruke u Annie-inim kartama varanje ili, još gore, Sotonino delo. Nakon nestanka bogate, prelepe i seksualno promiskuitetne Jessice King (Katie Holmes), lik njenog osakaćenog tela počne proganjati Annie u vizijama. Kada vlastima ponestane dokaza, oni se obraćaju Annie za pomoć. Sada se ona mora suočiti sa najmračnijim dubinama svog dara i ući u svet vlastitih najstrašnijih noćnih mora.

Premda je priča filma mračna i napeta reditelj Sam Raimi doživeo je Dar kao film stvarnih likova kao što je Annie Wilson. “Annie se mora brinuti za svoje sinove, a to joj je vrlo teško jer joj mnogi ljudi ne veruju i u nju sumnjaju. Oni ne gledaju blagonaklono na njene vidovnjačke sposobnosti, odnosno doživljavaju je kao vešticu”, priča Raimi. “Međutim, Annie je srce i duša u toj maloj zajednici. Ona im pomaže i povezuje ljude i drži ih na okupu."

Dar je rođen kada je Ruth Vitale iz Paramount Classicsa pokazala scenarijo producentu Tomu Rosenbergu, koji ga je odmah kupio. “Rekao sam: ‘Nisam zainteresovan samo za scenarijo već i za pravljenje filma’”, priseća se on. Rosenberg je započeo rad na filmu sa producentom Jimom Jacksom, koga je sa projektom povezao, na njegovom početku, prijatelj i scenarista Billy Bob Thornton. “Billy Bob mi je za scenarijo rekao pre pet ili šest godina”, priseća se Jacks. “Kada sam potpisivao ugovor sa Paramountom posebno sam tražio da mi omoguće realizaciju tog scenarija.” Projekat je dobio zamah kada ga je Sam Raimi odlučio da režira. “Sam ima neverovatan dar u korišćenju novih, neobičnih uglova kamere. Vrlo je okretan sa kamerom i zna kuda sa njom kako bi pomogao glumcima. Veliki glumci vole raditi sa njim,” tumači producent Jim Jacks. “Samova veština baratanja sa pričom i kamerom zaista je fantastična”, priča Rosenberg. “On je pravi gospodin. Prema svim glumcima i celoj filmskoj ekipi odnosi se na krajnje profesionalan način.”

Producent Rosenberg znao je da će uključivanje Raimija biti važno za film. “Osećao sam da će Sam privući izvrsne glumce da rade sa njim.” Producenti su bili u pravu. Odabir glumice Cate Blanchett, nominirane za “Oscara” i dobitnice “Zlatnog Globusa” za Elizabetu, za ulogu Annie bio je izvrstan potez. “Cate je zaista napravila lik kako sam zamislio”, priča Raimi. “Ona izvrsno razume dramu uopšte i u stanju je gledati lik spolja, onako kako to čine reditelji i scenaristi. Uz to vrhunska je glumica.” O svom liku Blanchett priča: “Annie je neshvaćena od mnogih iz svoje okoline, ali kasnije postaje njihova spasiteljica. Ona je nešto između socijalne radnice i vidovnjakinje.”

“Annie nosi teret izuzetno velike krivice jer se oseća odgovornom što nije uspela da spreči smrt supruga i stalno se suočava sa činjenicom da je preživela”, tumači Blanchett. “Mislim da su svi koje Annie sreće opterećeni nečime, ali ona je samohrana majka sa trojicom sinova i nema vremena da se prepustiti problemima drugih. To još više povećava njen osećaj krivice.” Za pripremu i razumevanje uloge vidovnjakinje Blanchett je istraživala područje koje joj nije blisko. "Ja sam osoba koja ne želi znati što će joj se dogoditi u budućnosti pa nikada nisam bila kod vidovnjaka niti su mi čitali iz karata ili gledali iz dlana. Morala sam odbaciti tu svoju nezainteresovanost i posetiti mnoge i različite vidovnjake i medije što je bilo zadivljujuće iskustvo. Mnogi vidovnjaci sa kojima sam razgovarala rekli su mi da je njihova sposobnost dar koga bi se rado rešili zato jer on nosi izuzetno veliku odgovornost.” Takođe, savetovala se i sa psihijatrima koji su joj davali smernice za oblikovanje lika. “Provodila sam i vreme sa ljudima koji su najveći deo vremena bili sa onima koji su imali probleme.”

U ostalim ulogama, koje upotpunjuju snažnu Blanchettinu nadarenost, Thorntonov i Tom Eppersonov provokativni scenarijo i Raimijev vizionarski način snimanja i režiranja filmova, nalaze se najnadareniji, najcenjeniji glumci današnjice uključujuci Giovannija Ribisija, za “Oscara” nominovanog Grega Kinneara, Katie Holmes, Keanua Reevesa i “Oscarovku” Hilary Swank.

NNT
Žanr:krimi, drama, fantazija
Godina:2000
Reziser:Sam Raimi
Scenario:Billy Bob Thornton, Tom Epperson
Uloge:Cate Blanchett, Katie Holmes, Keanu Reeves
Uzrast:R
Award:8 nominacija
Box office:44.5M USD
Studio:Lakeshore Entertainment
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:112 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...