•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Hunger Games

“The Hunger Games” je roman Suzanne Collins, objavljen 14. septembra 2008. godine. Pisan je iz ugla 16-ogodišnje Katniss Everdeen koja živi u post-apokaliptičnom svetu u zemlji koja se zove Panem, gde su nekada postojale zemlje Severne Amerike. Capitol je jako napredna metropola i ima potpunu dominaciju nad ostalim nacijama. “Igre gladi” su tradicionalni događaj u kome se po jedan dečak i jedna devojčica uzrasta od 12 do 18 godina biraju iz svakog od 12 okruga da bi se takmičili na televizijskoj borbi u kojoj samo jedna osoba može da preživi.

Knjiga je objavljena u štampanom izdanju, audio izdanju i kao e-knjiga i primila je uglavnom pozitivne kritike od najvećih kritičara i autora. “The Hunger Games” je prvi roman u trilogiji “The Hunger Game” kojoj slede: “Catching Fire”, koja je objavljnena 1. septembra 2009. i “Mockingjay”, objavljenoj 24. avgusta 2010. godine.

Filmska adaptacija, koju je koproducirala Collins-ova i režirao Gary Ross, je imala svetsku premijeru 23. marta 2012. godine, u kojoj glume: Jennifer Lawrence (Katniss), Josh Hutcherson (Peeta), i Liam Hemsworth (Gale).

Collins-ova kaže da je inspiraciju za “The Hunger Games” dobila dok je menjala kanale na televiziji. Na jednom kanalu su se ljudi takmičili u rijaliti programu, a u drugom je prikazivana invazija Iraka. Tako da su te dve stvari počele da se preklapaju u njenoj glavi i nastala je knjiga. Grčki mit o Tezeju je poslužio kao osnova za priču, a Collins-ova je opisala Katniss kao futurističkog Tezeja, a rimski gladijatori i njihove borbe su poslužile kao okvir za borbe u romanu i kasnije u filmu. Osećaj gubitka, koji je Collins-ova imala zbog očevog učestvovanja u ratu u Vijetnamu je jako utičala na priču, pa je i glavna junakinja izgubila oca sa 11 godina, samo 5 godina pre nego što je priča počela. Collins-ova tvrdi da su smrti mladih likova u romanu najmračniji delovi i da joj je bilo teško da ih napiše, ali je prihvatila da treba da ih napiše. Isto tako, trenuci kada se Katniss priseća srećnijih trenutaka iz sovje prošlosti su delovi romana koje je sa olakšanjem pisala.

Univerzum “The Hunger Games”-a

“The Hunger Games” se dešavaju u mestu poznatom pod imenom Panem, nakon destrukcije Severne Amerike koja se desila zbog nekog apokaliptičnog događaja. Panem se sastoji od bogatog Capitol-a i 12 okruga, koji su jako siromašni. Knjiga počinje u okrugu 12 koji je smešten u regionu bogatom ugljem koji je nekad bio oblasta Apalača.

Kao kaznu za nekadašnju pobunu u Capitol-u, kada je 13-ta oblasta uništena, dečak i devojčica od 12 – 18 godina iz svakog okruga moraju da se odaberu na godišnjoj lutriji da bi učestvovali u “igrama gladi”, u kojima moraju da se bore u areni na otvorenom koju kontroliše Capitol, sve dok samo jedno od njih ne preživi. Priča prati 16-ogodišnju Katniss Everdeen, devojčicu iz oblasti 12 koja se dobrovoljno javlja da na 74. igrama zameni sovju sestru, Primorse. Iz 12. oblasti je takođe odabran i Peeta Mellark, pekarev sin koga Katniss poznaje iz škole i koji joj je jednom kada je njena porodica umirala od gladi dao hleb.

Katniss i Peeta su odvedeni u Capitol gde imaju pripitog mentora Haymitch-a Abernathy-ja, koji je pobedio na 50. igrama gladi i koji im daje uputstva da paze i uče talente drugih učesnika. Tada ih javno prikazuju gledaocima na televiziji u Capitol-u. Tada Peeta javno, na televiziji, otkriva da je već dugo zaljubljen u Katniss.

Katniss veruje da je to samo trik kako bi pridobio publiku za igre, a to je i od najvažnijeg značaja za opstanak zato što publika šalje poklone kao što su hrana, lekovi i alat koji pomaže u igrama. Igre počinju tako što je 11 od 24 učesnika ubijeno već prvog dana, dok se Katniss oslanja na svoj uvežbani lov i veštine za preživljavanje u prirodi kako bi preživela. Kako se igre nastavljaju, smrt uzima sve više žrtava. Nekoliko dana kasnije, Katniss zajedno sa Rue, 12-ogodišnjom devojčicom iz okruga 11, uspeva da se sprijatelji zato što je ona podseća na njenu sestru Prim. Međutim, taj savez traje jako kratko, pošto Rue ubija jedan od takmičara, a Katniss joj peva i prosipa cveće po njenom telu kako bi pokazala koliko joj je teško.

Zato što postoji u medijima slika da su Katniss i Peeta zaljubljeni par u toku igara se menjaju pravila i ona dozvoljavaju da dvoje takmičara iz istog okruga mogu da osvoje igre u paru. Kada to čuje Katniss kreće u potregu za Peet-om i itkriva da je on ranjen. Tada ga leči i ponaša se kao zaljubljena devojčica kako bi je publika zavolela i poslala poklone. Pred sam kraj, radi dramatičnog kraja, opet se menjaju pravila i jedan mora da ubije drugog. Katniss tada uzima otrovne bobice da se ona i Peeta ubiju, ali se rešava da će ipak moći dvoje da pobede.

Kada preživi u areni, Katniss primaju kao heroja u Capitol-u, ali je Haymitch upozorava da je postala politička meta. Peta-i je srce slomljeno kada sazna da je Katniss-ino ponašanje u areni bilo propračunato kako bi dobila simpatije publike. Međutim, Katniss je nesigurna u svoja osećanja i shvata da je plaši trenutak kada će se odvojiti od Peeta.

Kritika je dobro prihvatila “The Hunger Games”, govoreći da je odlična i uzbudljiva knjiga. U popularnoj kulturi knjiga je inspirisala veliki broj parodija uključujući “The Hunger Pains” autora Harvard-a Lampoon-a, “The Younger Games” i “ The Hunger But Mainly Death Games”.

Lions Gate Entertainment aje dobio prava na svetsku distribuciju filmske adaptacije knjige. Collins-ova je adaptirala roman pod nadzororm scenariste Billy-ja Ray-a. Collins-ova je napisal scenario za film sa namerom da ima PG-13 rejting.

Reditelj filma je Gary Ross, Jennifer Lawrence je u ulozi Katniss, Josh Hutcherson je Peeta, a Liam Hemsworth je Gale. Snimanje je počelo u kasno proleće 2011. godin, a film je premijeru imao 23. marta 2012. godine. Nastavak će stići 22. novembra 2013. godine, a film je na otvaranju zaradio rekordnih 152,5 miliona USD u Severnoj Americi.

Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...