•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Nema slavlja u Iranu za osvojeni Oskar

Vlasti u Iranu su zabranile proslavu koja je organizovana u čast reditelja Ašgara Farhadija, koji je osvojio Oskara za najbolji strani film na ovogodišnjoj ceremoniji dodele ove najprestižnije filmske nagrade. Vlasti su, ipak, pozdravile njegov trijumf nad rivalom iz Izraela.

Farhadijev film „A Separtation“ („Razvod“) dobio je Oskara za najbolji strani film, a ceremonija njemu u čast iznenada je otkazana, pošto su vlasti uskratile svoju dozvolu. Bez odobrenja vlade nijedan javni događaj u Iranu ne može da bude održan.

Nema detalja o tome zašto vlasti nisu odobrile održavanje ceremonije, ali su neki iranski konzervativci, "uznemireni" zbog tema kojima se film bavi: nejednakost polova, unutrašnji nemiri i želja mnogih da napuste zemju.

Dve filmske grupe - Centar za reditelje iranske kinematografije i Visoki savet producenata iranske kinematografije su izdale saopštenje u kojem su osudile otkazivanje svečanosti.

"Nameravali smo da na jednostavnom i prijateljskom sastanku kažemo 'hvala" velikom uspehu koje si doneo Iranu i iranskoj kinematografiji, ali kulturni tutori nisu nam dozvolili da to sprovedemo u delo", navodi se u saopštenju, koje je poslato Farhadiju.

Još uvek nema Farhadijeve reakcije na otkazivanje ceremonije u čast njegovog filma.

Iran je pozdravio Farhadijev film kao onaj koji je u trci za Oskara potukao izraelski i još tri ostvarenja u kategoriji najboljeg stranog filma, navodeći da se radi o pobedi iranske kulture i porazu Izraela, koji, prema Teheranu, uživa precenjen uticaj u Americi.

Iranski konzervativci, međutim, takođe su uznemireni zbog toga što film prikazuje probleme u društvu te zemlje, kroz priču o raspadu jednog braka.

Vlasti iz Teherana već dugo imaju "teške" i problematične odnose sa filmskim stvaraocima, jer uticajne verske vođe često optužuju domaću kinematografiju da je pod uticajem političkih disidenata i onih koji su prozapadno orijentisani. Neki reditelji i glumci su čak uhapšeni ili su, da bi to izbegli, pobegli iz zemlje. Vlasti su u januaru naredile zatvaranje nezavisne filmske grupe "Kuća filma", koja je postojala 20 godina i u svoje članstvo ubrojala mnoge poznate reditelje, uključujući i Farhadija.

Reditelj Džafar Panahi, dobitnik nagrada u Kanu, Veneciji i na još nekoliko poznatih svetskih festivala, osuđen je prošle godine na šest godina kućnog pritvora i zabranjeno mu je da 20 godina snima filmove zbog "propagande" protiv iranskog vladajućeg sistema.

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...