•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Dracula (1992)

“Dracula”, poznat i pod nazivom “Bram Stoker's Dracula” je američki gotski horor i romantični film reditelja koproducenta Francis-a Ford-a Coppola-e, zasnovan na romanu “Dracula” Bram-a Stoker-a. Glumačka ekipa u ovom ostvarenju je zaista prvoklasna. Nju čine: Gary Oldman kao grof Dracula, Winona Ryder kao Mina Harker, Anthony Hopkins kao profesor Abraham Van Helsing, Keanu Reeves kao Jonathan Harker i Sadie Frost kao Lucy Westenra.

Ovaj film je generalno pozitivno prihvaćen od strane publike i bio je pravi hit na boks ofis listi. Ostaće upamćen i po pesmi “Love Song for a Vampire” u interpretacije čuvne Annie Lennox.

Ova verzija priče o čuvenom grofu Dracula-i je zasnovana na čuvenom istoimenom romanu Bram-a Stoker-a. U dobro poznatoj priči srećemo mladog advokata Jonathan-a Harker-a koga šalju u neobično i maglovito selo u istočnoj Evropi. Tamo biva uhvaćen i zatočen od strane vampira Dracula-e, koji putuje u London, inspirisan fotografijom Harker-ove verenice, Mina-e Murray. U Engleskoj, Dracula počinje da gospodari zavođenjem i terorom, tako da čak i “isušuje” život iz Mina-ine najbolje drugarice Lucy. Tada se Lucy-ini prijatelji okupljaju kako bi oterali Dracula-u.

Sam pun naziv ovog ostvarenja “Bram Stoker's Dracula” koji mu je reditelj Francis Ford Coppola nadenuo, podrazumeva da je ovo jedna verna adaptacija Stoker-ovog cenjenog romana. Ali, svi oni upoznati sa Coppola-inim radom znaju da on izražava i dosta kreativnih sloboda.

U Coppola-inom filmu, grof Dracula (Gary Oldman) je hrišćanski ratnik i princ iz 15. veka koji je nakon povratka iz bitke protiv osvajača Muslimana, pronašao svoju nevestu koja je izvršila amoubistvo. Prince se tada razbesneo na boga i obećao da će se vratiti nakon sopstvene smrti kako bi terorisao živa bića, sve dok se njegov greh ne iskupi. Ovakva naracija je pretovrila Dracula-u u tragičnu figuru i kritički razblažila miseriju i strah koje je ovaj lik proizvodi.

Nakon 400 godina, kreće nastavak priče, kada Jonathan Harker, koga igra odlični Keanu Reeves, agent za nekretnine dolazi da se sretne sa Dracula-om u njegovom jezivom zamku u divljini Transilvanije, kako bi priveo kraju njihov dogovor oko kupovine nekretnine u Londonu. Odeven u tamno crvenu odeću, sa krajnje nesvakidašnjom frizurom, ovo nije aristokratski vampir, već neka gotovo fabulozna barok diva. Harker je postao rob tri prezgodne i vatrene vampirice, a jedna od njih je Monica Bellucci. A grof je krenuo put Londona kako bi pronašao Mina-u Mina (Wynona Ryder), Harker-ovu verenicu.

Dracula-in dolazak u Englesku je dobro poznat. Mina-na prijateljica Lucy, koju igra Sadie Frost, postaje njegova žrtva, a njen prijatelj lekar Jack Seward (Richard E. Grant) traži pomoć od ekscentričnog lovca na vampire Van Helsing-a (Anthony Hopkins).

Film je tehnički brijilantan. Seksualna privlačnost je upotrebljena kao sredstvo manipulacije bezazlenog i nevinog sveta. Dracula je na marginama društva, on je “osvajač” koji ume da zavede i uništi i muškarce i žene. On je konstantan izvor seksualnog i natprirodnog straha. Ipak, sigurno je da je film uspeo da objasni i psihoanalizira ovog čuvenog grofa.

Ovo je odličan film, dobitnik čak 3 Oskara, koji svakako morate pogledati.

Žanr:horor, drama, romansa
Godina:1992
Reziser:Francis Ford Coppola
Scenario:Bram Stoker, James V. Hart
Uloge:Gary Oldman, Winona Ryder,Anthony Hopkins
Uzrast:R
Award:osvojio 3 Oskara
Studio:American Zoetrope, Columbia Pictures Corporation
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:128 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...