•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Black Death (2010)

Malo je reditelja koji danas znaju napraviti film sa dobrom atmosferom, ali zaista malo. Kad kažem sa atmosferom, ne mislim na akcije ili komedije, već trilere i horore u kojima mogu progutati i najveće gluposti ako me atmosfera ponese tj. uvuče u ekran i ne pušta do kraja. Jedan od takvih, reditelja, možda i najbolji u posljednjih nekoliko godina, nam dolazi iz Velike Britanije i zove se Christopher Smith. Čovek je snimio samo 4 filma dosad i svaki od njih je pravo malo remek delo atmosfere. Smith se može nazvati i članom te generacije, ili novog talasa, reditelja koji nam dolaze sa Ostrva, a bave se prvenstveno hororima, a najveća imena među njima su sigurno Michael J. Bassett i Neil Marshall sa još par drugih.

Šta reći za "Crnu smrt"? Smith nam prikazuje srednji vek sa neviđenom lakoćom da je to neverovatno. Smithova srednjevekovna Evropa je trula od bolesti, napola mrtva, smrdi i raspada se, paranoja vlada na sve strane, a Crkva i Bog su glavni sastojci tog života. Njegova Evropa je realna, opipljiva, surova i brutalna, a ne neka fantazijska zemlja. Njegova veštica nije neki demon, već obična žena koja je svoju pamet i ljudsku naivnost iskoristila u svoje svrhe. Bez magije, bez fantazije.

Dok gledate "Crnu smrt" ne možete, a da ne pomislite na Bergmanov "Sedmi pečat" (The Seventh Seal, 1957.) jer su im teme više nego slične. Dobro, "Crna smrt" nije toliko filozofska kao "Sedmi pečat", ali opšta atmosfera i teme su tu negde.
Što se tiče same priče, nema se tu šta previše reći niti u njoj ima ikakve mudrosti. Sean Bean je Ulric, vitez i izaslanik Crkve, koji predvodi grupu vojnika u misiji koju im je dala Crkva. Naime, kruže priče da negde iza močvara postoji selo netaknuto kugom, predvođeno nekromantom koji ima moć dizanja mrtvih iz grobova, a čuva ga Sotona lično. Put do sela im pokazuje mladić, Osmund (Redmayne), koji za to ima svoje lične razloge, a tiču se njegove zabranjene ljubavi sa Averill (Nixon). Nakon što dođu u selo, zaista vide da kuga nije došla do njih, ali od nekromanta ni traga ni glasa. Ali, posle noći pune opijanja oni se bude u kavezima i upoznaju nekromanta. Na njihovo iznenađenje, nekromant nije nikakav čovek demonskog izgleda već prelepa žena, što i odgovara verskim shvatanjima tog doba. Ona im daje ponudu; odbacite Boga i veru u njega i živećete. Nakon njenih reči, kod nekih vojnika počinje kolebanje. Da li je ona u pravu? Ima li istine u njenim rečima? A onda nastupa klanje i horor element filma, jer ima li boljeg monstruma od samog čoveka?
Smith nam sa neverovatnom lahkoćom priča priču i postavlja atmosferu kakvu odavno nismo imali prilike da vidimo. Prelepi krajolik Nemačke, koja je preuzela ulogu srednjevekovne Engleske, očarava, baš kao i minimalistički soundtrack od koga prolaze žmarci. Predstavlja nam ljudska verovanja tog doba i paranoju koja je vladala. Sve ono što je neobično i odudara od uobičajenog sigurno dolazi od Đavola i samim tim mora biti uništeno. Sve ono za što se ne može naći razlog je đavolje i mora biti uništeno. Jedinu zamerku imamo na kraj koji nekako odudara od ostatka filma, ali se ostatkom iskupljuje.

NNT
Žanr:drama, horor, misterija
Godina:2010
Reziser:Christopher Smith
Scenario:Dario Poloni
Uloge:Eddie Redmayne, Sean Bean, Carice van Houten
Uzrast:R
Award:dve nagrade
Studio:Egoli Tossell Film, HanWay Films, Zephyr Films
Zemlja:Nemačka
Website:www.blackdeathmovie.com
Jezik:Engleski
Trajanje:102 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila