•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Cimarron (1931)

Nakon što dotadašnja indijanska teritorija Oklahoma postaje dostupna doseljenicima, Yancey Cravat se sa porodicom naseljuje u novoosnovanom gradu Osagi. Iako je jedan od vodećih ljudi grada, izdavač novina i neformalni šerif, on napušta porodicu u potrazi za novim pustolovinama, dok se njegova supruga Sabra potvrđuje kao samostalna poslovna žena i glava porodice.

Većina istoričara filma shvata ovo delo, zbog njegovih ikonografskih činjenica, prvim vesternom nagrađenim Oscarom za najbolji film. Iako iz suvremene perspektive deluje stereotipno, posebno zbog jednodimenzionalnog prikaza sporednih likova (učiteljica usedelica, crni dečak sluga) i junakovih vrlina, odlikuje se tada intrigantnom koncepcijom emancipovane junakinje, impresivnom spektakularnom uvodnom scenom koja predstavlja autentičan istorisjki događaj (trku za zemljom u Oklahomi 1889) i osmišljenom upotrebom zvučnih efekata (revolveraški dvoboji, stampeda).

1960. godine Anthonny Mann je režirao istoimeni rimejk.

NNT
Žanr:drama, vestern
Godina:1931
Scenario:Edna Ferber, Howard Estabrook
Uloge:Richard Dix, Irene Dunne, Estelle Taylor
Award:3 Oscara, 1 nagrada i 4 nominacije
Studio:RKO Radio Pictures
Zemlja:United States
Jezik:Engleski, francuski
Trajanje:1213 minut
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...