•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

A Perfect World (1993)

U sjajnoj kriminalističkoj drami "Savršeni svet", kojom je pokazao kako kao autor nikako nije ograničen samo na akcione i vestern filmove, legendarni Clint Eastwood razgrće sve slojeve ljudske prirode, ponirući duboko u samu bit humanosti.

Ovo je film o odnosu dvoje ljudi, koji očajnički trebaju poštovanje i brigu, a to ne dobijaju od ostatka sveta. Slojevitu ulogu osuđenika Butcha veliki je Kevin Costner odigrao uobičajno uverljivo, ali posebno je upečatljiva sjajna gluma T.J. Lowthera, kao nesretnog dečaka Philipa.

Kako bi pobegao iz zatvora, Butch Haynes (Kevin Costner) se mora udružiti sa Terryjem Pughom (Keith Szarabajka), o kojem baš i nema najbolje mišljenje. Ubrzo nakon bega, njih dvoje kidnapuju dečaka Philipa Perryja (T.J. Lowther), koga vode sa sobom preko celog Teksasa. Putem, Butch i Philip otkrivaju kako dele mnoge interese i hobije, što oduševi dečaka koji je odrastao u prilično strogoj, religijskim pravilima uveliko sputavanoj porodici.

Butch se prema dečaku ponaša kao prema prijatelju, uči ga razliku između dobra i zla i tera na samostalne odluke. Ono što je počelo kao otmica polako se pretvara u odnos pun poštovanja i ljubavi, ali za spoljni svet i šerifa Reda Garnetta (Clint Eastwood) Butch je tek opasni kriminalac koga valja što pre uhvatiti.

Film sadrži beg iz zatvora, otimanje taoca, jurnjavu kroz Teksas, dva ubistva, pljačke, obračun između begunaca i predstavnika zakona... Ali film nije o tome. Njegova je tema mnogo dublja i zanimljivija: koja je prava priroda nasilja i koje su njegove najteže posledice.

U središtu pažnje je odnos koji se razvija između odmetnika i dečaka i u prvo vreme je teško i naslutiti kako će se taj odnos razvijati, u svakom slučaju ne sledi nijedan očekivani konvencionalni obrazac filmskih priča. Butch nije savršeno dobar momak, a ni Phillip nije slatko dete čija je funkcija da gane gledaoce.

Saznajemo da je Butch imao teško detinjstvo, bez oca i uz majku prostitutku, a sada, bežeći pred poterom, posmatra dečaka pored sebe i pokušava shvatiti kako je to biti dete i kako sa detetom treba razgovarati.

Ukratko, "Savršeni svet" je film koji iznenađuje: klišejizirane situacije odvode, u scenariju Johna Leeja Hancocka, u neočekivanom smeru, a režija Clinta Eastwooda otkriva trenutke savršene istine i pripoveda priču na neočekivan način: film ima elemente kriminalističkog žanra i slobodu i ugođaj art-filma.

Ova izvrsna, emotivno pronicljiva i suptilna drama jedno je u nizu izvrsnih rediteljskih ostvarenja Clinta Eastwooda, koji se kao reditelj okušao u raznim žanrovima i gotovo u svima briljirao: "Bird", "Bronco Billy", "Nepomirljivi", "Mostovi okruga Madison", "Mistična reka", "Devojka od milion dolara" itd.

Eastwood je režirao tridesetak filmova, ali možda ni u jednom nije otkrio toliko suptilnosti i tuge kao u ovom. Film je okupio dve vodeće ikone dve generacije glumaca, Clinta Eastwooda i Kevina Costnera, koji pripadaju istom tipu jakog, čutljivog protagoniste.

NNT
Žanr:krimi, drama, tiler
Godina:1993
Reziser:Clint Eastwood
Scenario:John Lee Hancock
Uloge:Kevin Costner, Clint Eastwood, Laura Dern
Uzrast:R
Box office:135
Studio:Warner Bros. Pictures
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:138 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....