•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Great Dictator (1940)

Prvi zvučni film Charles-a Chaplin-a, čuvenog američkog glumca, režisera, kompozitora i jednog od najvećih komičara svih vremena, je „The Great Dictator“.

Ovaj film je nastao 1940. godina, kao čin prkosa protiv Adolfa Hitlera i nacizma, a sniman je i objavljen u Sjedinjenim Državama godinu dana pre nego što je SAD napustio svoju politiku izolacionizma kako bi ušao u Drugi svetski rat.

Paulette Goddard je ponovo snimala s Chaplinom, i našla se u ulozi žene u getu. Film je u to vreme opisan kao hrabar čin s obzirom na politički ambijent, zbog izrugivanja nacizmu i prikaza progona Jevreja.

Chaplin je glumio oba glavna lika, diktatora Adenoida Hynkela, koji je očigledno temeljen na Hitleru, i jevrejskog brijača koji fizički podseća na Chaplin-ovog Skitnicu, ali to ipak nije Skitnica. Na kraju, dva lika koja je odigrao i oživeo Chaplin menjaju pozicije kroz složenu radnju.

Chaplin je zatim napustio komičarski lik kako bi se jednostavno mogao obratiti publici. Zanimljivo, Chaplin je rođen 4 dana pre Hitlera.

Žanr:komdija, drama, ratni
Godina:1940
Reziser:Charles Chaplin
Scenario:Charles Chaplin
Uloge:Charles Chaplin, Paulette Goddard, Jack Oakie
Uzrast:PG
Award:nominovan za 5 Oskara
Studio:Charles Chaplin Productions
Zemlja:United States
Website:www.charliechaplin.com/
Jezik:engleski
Trajanje:125 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...