•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Before Sunrise (1995)

“Before Sunrise” je romantična drama iz 1995. godine koju je režirao Richard Linklater, a za koju su scenario radili Richard Linklater i Kim Krizan.

Ovaj film govori o mladiću po imenu Jesse (Ethan Hawke), mladom Amerikancu, i Céline (Julie Delpy), mladoj Francuskinji, koji se sreću u vozu i iskrcavaju u Beču, gde provode noć u šetnji gradom i tako se bolje upoznaju.

Scenario je zaista minimalistički, osim “hodanja i pričanja”, ne dešava se puno toga u ovom filmu. Dosta je priče o razmišljanjima oba like vezanim za život i ljubav. Jesse je romantičar i cinik, a Céline je na izgled romantična devojka, koja ima puno sumnji. Radnja filma se dešava tokom jedne noći, a to što im je zajedničko vreme ograničeno im je uvek na pameti. Upravo iz tog razloga, oni i otkrivaju jako puno o svojim životima nego što bi se u drugačijim uslovima desilo, znajući da se više nikada neće sresti.

Međutim, zanimljivo je i to da je snimljen i nastavak ovog filma koji se dešava 9 godina nakon događaja iz prvog dela, a njegov naslov je “Before Sunset”.

Govoreći o samom filmu “Before Sunrise”, njegova radnja kreće kada se Jesse i Céline sreću u vozu koji je krenuo iz Budimpešte i započinju razgovor. Jesse ide u Beč da se ukrca na avion za Ameriku, dok se Céline vraća na fakultet u Pariz pošto je završila posetu svojoj baki. Kada stignu u Beč, Jesse ubeđuje Céline da siđe iz voza zajedno sa njim, govoreći joj da za 10 ili 20 godina, možda neće biti srećna u braku i možda će se pitati kako bi drugačiji bio njen život da se udala za drugog, a upravo je ovo prilika da shvati da on nije drugačiji od ostalih. Jesse za sebe kaže da je “isti dosadni i nemotivisani mladić”.

On mora da uhvati let rano ujutru i nema dovoljno novca da iznajmi sobu da prespava, pa oni odlučuju da šetaju Bečom. Tako da posećuju nekoliko glavnih znamenitosti ovog grada i tu se i poljube baš u sumrak. Tu je pokazano da ovo dvoje mladih ljudi počinju da osećaju jednog prema drugom nešto zaista jako, nastavljaju da šetaju i razgovaraju.

Dešava se i to da sretnu prosjaka koji nudi da im napiše pesmu, koja će sadržati reč koja u sebi ima neku reč koju oni žele. Oni odlučuju da to bude reč “milkšejk” i uskoro dobijaju pesmu “Delusion Angel”, koju je za ovaj film napisao pesnik David Jewell.

Céline otkriva da je bila spremna da siđe iz voza sa njim i pre nego što je on to tražio od nje.

Jesse i Céline priznaju da osećaju privlačnost jedno prema drugom i govore o tome kako je njihov susret uticao na njih, iako su svesni da se nakon rastanka i ove noći više nikada neće videti. Jednostavno su srećni da mogu da iskoriste zajednički susret na najbolji način. Jesse čak priznaje i da bi radije da se oni venčaju, nego li da se zauvek rastanu.

Film se završava sledećeg dana na bečkoj železničkoj stanici “Wien Westbahnhof” gde se ovo dvoje mladih dogovaraju da se ponovo sretnu za 6 meseci na istom mestu.

Ovo je zaista odličan film i daje prikaz ljudskih osećanja i uticaj sudbine na jedan neočekivan način. Obavezno ga pogledajte i uživajte u toploj i emotivnoj priči.

MN
Žanr:drama, romansa
Godina:1995
Reziser:Richard Linklater
Scenario:Richard Linklater, Kim Krizan
Uloge:Ethan Hawke, Julie Delpy and Andrea Eckert
Uzrast:R
Award:1 osvojena, 2 nominacije
Studio:Castle Rock Entertainment
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:105 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu