•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Gunfight at the O.K. Corral (1957)

Jedan od najboljih kaubojskih filmova svih vremena, Obračun kod O.K. Corrala istražuje odnos dve najomiljenije legende; Wyatta Earpa (Burt Lancaster) i Doc Hollidaya (Kirk Douglas). Kada Earp spasi Hollidaya od bande, neprijatelji postaju prijatelji i zajedno odluče očistiti Zapad od razuzdane bande Clanton... Film je imao dve nominacije za Oscara 1958. godine.

Provincijski gradić u Teksasu, 1881. Nakon što se obračuna sa Edom Baileyjem (L. Van Cleef), željnim osvete zbog bratove smrti, nepopravljivi se kockar i lokalni problematični momak dr. John "Doc" Holliday (K. Douglas) pridruži proslavljenom saveznom šerifu Wyattu Earpu (B. Lancaster). Earp planira penziju, ali ga spreči telegram brata Virgila (J. Hudson) čijoj porodici u Arizoni zaprete članovi klana Clanton poznatog po nasilništvu i razbojništvu. Na putu u Tombstone Earla, zaljubljenog u lepu kockaricu Lauru (R. Fleming), prati Holliday, dok će ih obojicu u Arizoni dočekati neprijateljski raspoloženi Clantonovi među kojima su Ike (L. Bettger) i Billy (D. Hopper), i njihov plaćenik Johnny Ringo (J. Ireland)...

Jedan od najpoznatijih događaja u istoriji američkog Divljeg zapada - okršaj saveznog šerifa Wyatta Earpa i "Doca" Hollidaya sa razbojničkim klanom Clanton kod gradića Tombstone u Arizoni 1881. - poslužio je kao ideja nizu filmova (Moja draga Clementine, Doc, Wyatt Earp) pri čemu posebno mesto ima klasični vestern "Obračun kod O. K. Corrala" u režiji slavnog J. Sturgesa (Loš dan u Black Rocku, Sedmorica veličanstvenih) i u produkciji jednako slavnog Hala B. Wallisa (Casablanca).

Sturges je režirao film prema scenariju Leona Urisa kome je kao ideja poslužio članak Georgea Scullina. Iako je istorijska priča u filmu izmenjena, Sturgesov vestern je opravdano poneo epitet najprihvatljivije ekranizacije ovog važnog događaja u naseljavanju američkog jugozapada i grčevite bitke za uspostavu reda i zakona. Pritom se reditelj odlučio za istančani spoj drame i akcionog filma. U prvom je slučaju reč o portretu Wyatta Earpa i Johna "Doca" Hollidaya, i o prikazu njihovog međusobnog odnosa i odnosa sa ženama u koje su bili zaljubljeni, dok se u drugom slučaju radi o virtuozno režiranim sekvencama revolveraških obračuna i o napetoj priči o često uzaludnoj borbi protiv bezakonja.

Glavne uloge tumači maestralni dvojac Burt Lancaster (Elmer Gantry, Ptičar iza Alcatraza) i Kirk Douglas (Želja za životom, Šampion), dok su im partnerke Rhonda Fleming (Ponny Express) i oskarovka Jo Van Fleet (Istočno od raja). U jednoj od epizoda pojavljuje se i mladi Dennis Hopper (Goli u sedlu). Muziku za film je komponovao Dimitri Tiomkin čiju naslovnu pesmu i veliki hit "Gunfight at the O.K. Corral" peva Frankie Laine. Film je nominovan za dva Oscara (montaža Warrena Lowea i zvuk Georgea Duttona), a deset godina kasnije Sturges je snimio svojevrsni nastavak "Hour of the Gun" sa Jamesom Garnerom i Jasonom Robardsom u ulogama Wyatta Earpa i "Doca" Hollidayja. Klasično filmsko ostvarenje poput ovog vesterna ni nakon više od pola veka od premijere nije izgubilo snagu i svežinu svoje realizacije.

NNT
Žanr:vestern
Godina:1957
Reziser:John Sturges
Scenario:Leon Uris, George Scullin
Uloge:Burt Lancaster, Kirk Douglas, Rhonda Fleming
Uzrast:NR
Award:Nominovan za 2 Oscara, dve nominacije i dve nagrade
Studio:Paramount Pictures
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:122 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu