•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

X-Man

“X-Men” je tim super heroja u univerzumu Marvel-ovih stripova. Njih su kreirali Stan Lee i umetnik Jack Kirby. Osnovni koncept vezan za X-Man tim je zasnovan na povećanju interesovanja za anti mutante. Tu je i profesor Xavier koji je stvorio sklonište u svom posedu u Westchester-u kako bi trenirao mlade mutante da koriste svoje moći za dobrobit ljudskog društva, ali i da dokažu da i mutanti mogu biti heroji. Xavier je regrutovao: Cyclops-a, Iceman-a, Angel-a, Beast-a, i Marvel Girl, i nazvao ih je “X-Men” timom, zato što poseduju specijalne moći zbog takozvanog “X-gena” koji imaju. Ovaj gen obična ljudska bića nemaju, a motantima koji ga poseduju on daje te specijalne sposobnosti. Često se govori i o tome da su te mutacije nastale kao rezultat izlaganja radijaciji.

Odmah na početku je uveden i glavni neprijatelj čitavog tima i njegovo ime je Magneto. On će nastaviti da se bori sa ovim timom decenijama kroz čitavu istoriju stripova, kako sam tako i sa svojim bratstvom mutanata. U univerzumu “X-Man” postoje i ostali važni heroji, a treba svakako pomenuti: Wolverine, Storm-a, Colossus-a, Nightcrawler-a, Shadowcat, Rogue-a, Gambit-a i Emma-u Frost. Što se neprijatelja tiče, osim pomenutog bratstva mutanata, drugi negativci su još i: Sentinels, Apocalypse, Mister Sinister i Hellfire Club.

“X-Men” stripovi su bili adaptirani i u druge medije, kao što su: animirane TV serije, video igrice i serije filmova, koje su imale veliki komercijalni uspeh

Čitav koncept je nastao 1963. godine kada se i pojavilo prvo izdalje stripa. Upravo u tim najranijim izdanjima se pominju i glavni neprijatelji tima Magneto i bratstvo zlih mutanata: Mastermind, Quicksilver, Scarlet Witch i Toad. Strip se fokusirao na opštoj ljudskoj temi večite borbe dobra i zla, ali i na mnogim temama rasizma i predrasude.

1975. godine u “Giant-Size X-Men”-u, pisac Len Wein i umetnik Dave Cockrum su uveli novi tim heroja, koji se jako razlikovao od originalnog. Njega su činili tinejdžeri, koji su poticali iz različitih sredina. Svaki od njih je bio iz različitih sredina, sa različitim kulturnim i filozofskim uverenjima, a veoma dobro su znali da koriste svoje mutantske moći. Svi “novi” članovi “X-Man” tima su bili predvođeni od strane Cyclops-a iz originalnog tima. Novi tim su činili: Colossus (iz Sovjetskog Saveza), Nightcrawler (iz zapadne Nemačke), Storm (iz Kenije), i Thunderbird (iz plemena Apači), zajedno sa: Banshee (iz Irske), Sunfire (iz Japana), i Wolverine (iz Kanade), a Jean Grey se ubrzo priključio timu “X-Men”-a kao Phoenix. Što se gostiju tiče, tu su bili i: Angel, Beast, Havok i Polaris.

1980. godine je počeo vrhunac priče, takozvana “Dark Phoenix Saga”, a tu su bile i priče o: Days of Future Past, saga o Deathbird-u i Brood-u, kao i otkriće Morlocks-a, invazija Dire Wraiths i The Trial of Magneto, kao i X-Men: God Loves, Man Kills, koji je bio i delimična inspiracija za film “X-Men United”.

Tih 80. tih godina, “X-Men” je postao najprodavaniji Marvel-ov strip.

“Uncanny X-Men” je pisao jedino Chris Claremont, a ilustratori su bili: John Byrne, Dave Cockrum, Paul Smith, John Romita, Jr., i Marc Silvestri. Oni su uveli i: Kitty Pryde/Shadowcat, Dazzler, Forge, Longshot, Psylocke, Rogue, Rachel Summers/Phoenix, i Jubilee. U ovom periodu su nastali i: Hellfire Club, misteriozna Madelyne Pryor, a negativci su :Apocalypse, Mister Sinister, Mojo, i Sabretooth.

1991. Marvel je obratio posebnu pažnju na drugu seriju “X-Man”-a, vratio se Xavier i originalni junaci X-Man u tim, a došlo je i do podele u dva tima: Cyclops-ov “Blue Team” i Storm-ov “Gold Team”.

Ta prva izdanja je pisao čuveni pisac X-Men-a Chris Claremont, a crtao je sarađivao na scenariu Jim Lee. Prodavci su naručili 8 miliona kopija ove knjige, ali je prodato oko 3 miliona kopija. Usledila je druga knjiga u kojoj su gostovali likovi iz “New Mutants” koje je predvodio Cable.

1990. godina je izašao veći broj knjiga o ovom timu: “The X-Tinction Agenda” 1990. godine, “The Muir Island Saga” 1991. godine, “X-Cutioner's Song” 1992., “Fatal Attractions” 1993., “Phalanx Covenant” 1994., “Legion Quest”/”Age of Apocalypse” 1995., “Onslaught” 1996., i “Operation: Zero Tolerance” 1997. godine.

1998. godine Marvel je lansirao: Deadpool, Cable, Bishop, X-Man, i Gambit, ali je malo njih preživelo.

Tokom 2000. godine, “X-Men” pisac je postao Grant Morrison, koji je uveo drastične promene sa novim negativcem: Cassandra Nova, je uništila Genosha-u, i ubila 16 miliona mutanata. Morrison je vratio i nekadašnju negativku Emma-e Frost u tim i uveo novog lika Xorn-a.

Važni dodaci tmu su bili i: Chamber, Emma Frost, Husk, Northstar, Armor, Pixie, i Warpath. Ponovo su se pojavili: Colossus i Psylocke i Jean Grey.

2009. godine bio je početak poglavlja “New Mutants” koji je pisao Zeb Wells, a ponovo su se ujedinili članovi originalnog tima.

Tu su bili naslovi: “Revolution” (2000), “Eve of Destruction”, “E Is For Extinction” (2001), “Planet X”, “Here Comes Tomorrow”,”Gifted” (2004) X-Men: Phoenix – Endsong”, “House of M”, “Decimation” (2005), “” (2005–2006), “Endangered Species” (2007), “Messiah Complex” (2007–2008), “Divided We Stand” (2008), “Manifest Destiny” (2008–2009), X-Infernus, “Messiah War”,”Utopia”,”Nation X” i “Necrosha” (2009). “X-Men” je uključio i priču “Secret Invasion”.

U 2010. godini, došlo je do priče “Second Coming”, koja je zasnovana na tragovima “Necrosha”-e i “House of M”, “Age of X”, i “Schism” (2011), kao i pojavljivanje predstojećeg ostvarenja “Avengers vs. X-Men” tokom 2012. godine.

Wolverine će ponovo oživeti i izgraditi originalni X-Mansion, a pomoći će mu: Kitty Pryde, Iceman, i Beast.

“X-Man” su uveli nekoliko izmišljenih lokacija koje su jako važne u Marvel-ovim stripovima:

  • Asteroid M, koji je napravio Magneto, koji je utopija za mutante i mesto za trening
  • Genosha, ostrvo blizu Madagascar-a
  • Madripoor, ostrvo blizu jugoistočne Azije, blizu Singapura
  • Muir Island, daleko ostrvo na obali Škotske, koje je poznato i kao MacTaggert-ova laboratorija
  • Mutant Town (District X), oblast u Alphabet City-ju, Manhattan, koju naseljavaju mutanti i sedište je siromaštva i zločina
  • Savage Land, sačuvana lokacija na Antarktiku, gde žive mnoge ugrožene vrste, od kojih su najvažniji dinosaurusi
  • Utopia

Teme koje obrađuju “X-Man” stripovi su: borba dobra i zla, rasizam, anti-semitizam, različitost, religioznost i subkulturalizam.

Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...