•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Davitelj protiv davitelja (1985)

„Davitelj protiv davitelja“ je jugoslovenski film snimljen 1984. godine, u režiji Slobodana Šijana, a scenario su pisali Nebojša Pajkić i Slobodan Šijan. U medijima je ovaj film okarakterisan kao triler komedija i kao izuzetno važan u karijeri glumca Taška Načića. Iako je u nekoliko izvora okarakterisan kao kultni film, na Grosmanovom festivalu filma u Ljutomeru (Slovenija), Šijan je, između ostalog, izjavio da su mu nakon ovog filma neka „vrata bila zatvorena“, uz ocenu da je „otišao predaleko“.

Radnja filma govori o tome kako se u Beogradu se pojavljuje još jedna legenda kriminala; davitelj (Taško Načić). Njegovo ime je Pera Mitić, debeo je, ima 48 godina i boluje od Edipovog kompleksa, tako da je jako povezan sa svojom jako starom majkom. Upravo ta majka ga kažnjava ako ne proda sve karanfile koje je poneo u prodaju. Te kazne su jako stroge, kao na primer klečanje na zrnevlju kukuruza. Tako Pera Mitić postaje serijski ubica, čije su žrtve devojke koje ne vole karanfile, ili koje jednostavno odbijaju da kupe karanfile.

Nakon prvog ubistva, rad na slučaju dobija policijski inspektor Ognjen Strahinjić (Nikola Simić), koji pokušava da reši slučaj. Njegov pokušaj da uhvati davitelja uključuje i tajnu operaciju, u kojoj tajni agent Rodoljub Jovanović (Branislav Zeremski) čak biva ubijen. Strahinjić je usamljenik koji živi samo sa svojim mačorom po imenu George. Ovaj inspektor je čovek niskog rasta sa brkovima i jako podseća na inspektora Clouseau-a iz serijala Blake-a Edwards-a „The Pink Panther“. Čitavu situaciju dodatno komplikuju mladi pevač Spiridon Kopicl (Srđan Šaper), opsednut daviteljskom pesmom „Baby, Baby“, koji je izgleda u telepatskoj vezi sa daviteljem i njegova simpatija, novinarka Sofija Mačkić (Sonja Savić), koja celoj priči daje neželjeni publicitet.

Sve u svemu, ovo je kultni film koji morate obavezno pogledati.

Žanr:komedija, triler, horor
Godina:1985
Reziser:Slobodan Sijan
Scenario:Nebojša Pajkić, Slobodan Sijan
Uloge:Tasko Nacic, Nikola Simic, Srdjan Saper
Award:Zlatna Arena
Studio:Centar Film
Zemlja:Jugoslavija
Jezik:srpski
Trajanje:93 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...