•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

FEST - Puriša Đorđević: Nagrada FEST-a me je prijatno iznenadila

U nedelju 9. maja u Kombank dvorani, reditelj Puriša Đorđević održao je predavanje „Ejzenštajn – Pozorište”. Na osnovu knjige Vječeslava Ivanova o estetici velikana svetske kinematografije, Đorđević je izneo svoja razmišljanja o delu Sergeja Mihajloviča Ejzenštajna i njegovom radu u osvit Drugog svetskog rata, posle pakta Hitlera i Staljina o nenapadanju.

Puriša Đorđević je, u uvertiri predavanja, konstatovao kako ga je nagrada FEST-a „Beogradski pobednik” prijatno iznenadila. O svom odnosu prema ovoj manifestaciji tokom pet decenija, on je rekao: „Posećivao sam ga. Birao sam filmove i znao sam koje režisere hoću da vidim. Dočekao sam da budem oduševljen sa ovim sadašnjim umetničkim direktorom, koji me je pozvao telefonom i pristao na moju ideju”.

Podsećamo, Puriša Đorđević je jedan od dvojice ovogodišnjih dobitnika počasne FEST-ove nagrade „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, uz glumca Radeta Šerbedžiju. Njemu je na otvaranju u Sava Centru nagradu uručio Borislav Anđelić, doajen filmske kritike i nekadašnji umetnički direktor naše najprestižnije filmske manifestacije.

Ovog maja Puriša Đorđević je napunio 97 godina, a od toga je na filmu proveo 73. U filmografiji ima 18 dugometražnih igranih filmova, pet TV filmova, i preko pedeset kratkih. Objavio je tri drame, deset romana, dobio pregršt domaćih i međunarodnih nagrada od Venecije, preko Moskve do Rio de Žaneira. Filmovi nastali između 1965. i 1970. učinili su Purišu Đorđevića poznatim evropskim rediteljem. Iako je stvarao paralelno s autorima crnog talasa, lično tvrdi da nije pripadao tom pokretu. On je učvrstio anarhičnu, fragmentarnu dramaturgiju u jugoslovenskoj kinematografiji uspevši da spoji iskustva ruskih filmskih čudotvoraca, Ejzenštajna, Dovženka, Vertova s poetikom Godara, Renea, Rob Grijea.

U nedelju 9. maja u Kombank dvorani, na zatvorenoj projekciji će premijerno biti prikazan specijalni koncertni film „Satori na tvrđavi Golubac: Zvuci prošlosti” s nastupom cenjenog holandskog umetnika Satorija, koji je snimljen na srednjevekovnoj tvrđavi Golubački grad. Ovo je ujedno i najava novog Satorijevog albuma u Exitovoj produkciji, kojim će svetu predstaviti srpsku i balkansku tradicionalnu muziku u modernom aranžmanu. „Odmah po startu projekcije u Kombank dvorani, počeće i globalni prenos na zvaničnoj Facebook stranici EXIT festivala i Beatporta, i to u 20:21, dok će u 22:50 snimak biti emitovan na drugom programu RTS-a.

U ponedeljak, 10. maja publika će premijerno moći da pogleda kratki film „Pogledaj me” rediteljke Nike Fehmiu (Kombank dvorana, 19h), dok će na repertoaru biti reprize dugometražnog filma „Zastoj” Vinka Moderndorfera (Cineplexx Galerija u 11:30) i kratkometražnog ostvarenja „Porodični odmor” Katarine Koljević, od 11:30 u Kombank dvorani.

Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....