•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Srbija - Francuska strip rezidencije - Strip autori Ilija Jakovljević i Kler Bro izabrani na drugom konkursu Ukrštenih umetničkih rezidencija između Srbije i Francuske

Ilija Jakovljević iz Srbije i Kler Brod iz Francuske biće novi rezidenti, u okviru drugog konkursa Ukrštene umetničke rezidencije između Srbije i Francuske u oblasti stripa.

Ilija Jakovljević će tokom juna i jula 2021. biti rezident Kuće autora u Angulemu u Francuskoj, a njega je odabrala stručna komisija iz ovog grada. „Big Rock Energy” naziv je projekta koji je Jakovljević prijavio na konkurs, a radi se o „Sci-Fi komediji koja kroz lowbrow humor želi da ukaže na destruktivno ponašanje prema životnoj sredini, kao i važnost poštovanja različitosti”. Ilija Jakovljević (1995) se od 2016. bavi andergraund stripom, koje je prvobitno objavljivao na svojoj Fejsbuk stranici. U periodu 2016-2019. objavljuje fanzine „Vrag & Sin”, „Septička Jama”, „Oktobarfest 1 i 2” i „Satanico”. Poslednjih godina njegovi radovi bili su izlagani na Festivalu Srpskog Podzemlja u Novom Sadu, 24h Crtanja Stripova u Beogradu i NOVA Festivalu u Pančevu. Od 2020. objavljuje fanzin „Slepac".

Povodom ovog izbora Ilija Jakovljević je rekao: "Velika mi je čast što sam izabran za rezidenta u Angulemu. Ovo je sjajna prilika da unapredim svoje veštine, upoznam druge autore i pritom napravim strip kojim ću, nadam se, biti bliže svom cilju, a to je popularizacija devete umetnosti među mladima u Srbiji."

Kler Bro (1981) će svoju rezidenciju imati u Pančevu tokom oktobra 2021, kada će biti i gošća sedmog izdanja Nova Festivala u Pančevu. Njen projekat je fiktivna priča u boji, za sada okvirno naslovljena „La Chiâle“ (Cmizdrenje), ali koju bismo mogli lepše nazvati „Sva u suzama“ ili „Moderna plačljivica“. Priča prati pustolovine glavne junakinje kojoj se dešava čitav niz neprijatnih stvari, usled kojih ona tone u stanje paklene plačljivice. Scenario prikazuje fenomen dezintegracije i otkriva krajnju krhkost bića i sveta. Scenografija za sve te događaje su Pariz, jedna duga plaža u Aziji, kao i malo francusko selo naše junakinje, lišeno svakog života u Francuskoj pre 2020. godine. Knjiga će imati oko 250 strana u boji, a za sada je završeno oko 160.

Kler Bro je sa velikim zadovoljstvom komentarisala predstojeći rezidencijalni boravak u Pančevu: “Deljenje i razmena radova preko granica i na drugim jezicima, uzajamno razumevanje i postizanje nečeg zajedničkog, ostaje jedno od najvećih egzistencijalnih radosti. Slušanje drugih jezika čini da vam mozak poraste u roku od svega 48 sati, proširite pogled, stimulišete sve moždane vijuge i sasvim sigurno zagrejete srce. Stoga, sa velikim zadovoljstvom, jedva čekam da dođem i diskutujem o svom radu sa srpskom strip scenom, da je otkrivam sa velikom znatiželjom i razgovaram o značaju izdavaštva, ali i poslu samih izdavača”.

Konačnom izboru rezidenata prethodila je uža selekcija u Srbiji i Francuskoj, koju su realizovali domaći partneri na projektu Ukrštenih rezidencija – Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo i Agencija Komunikart za Srbiju, i stručna komisija u Angulemu u Francuskoj. Među 26 prijavljena autora i autorki u Srbiji, kao najboljih četvoro su izdvojeni projekti Ilije Jakovljevića, Bobana Savića Geta, Lee Embeli i Sofije Pašalić. Među najboljih troje kandidata iz Francuske, uz Kler Bro su se našli Adrijan Demon i Benoa Gijom.

Da podsetimo, u okviru posete predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona Srbiji, 2019. godine je potpisan Sporazum o saradnji u oblasti kulture i stripa između francuskih i srpskih institucija. Projekat Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa Srbija – Francuska je rezultat tog Sporazuma, i podrazumeva uspostavljanje strip rezidencija između dve zemlje. U 2020. godini je srpska rezidentkinja u Angulemu bila Dragana Radanović, čiji je projekat „Nova slika detinjstva – eksperimenti”, istraživao konstrukciju detinjstva u stripovima i nove načine pripovedanja o tom životnom periodu. Francuska rezidentkinja u Pančevu bila je Alize de Pen koja je razvijala svoj novi projekat, strip album od 120 strana o nuklearnoj katastrofi po scenariju Jean-François Julliarda, direktora „Greenpeace“ organizacije u Francuskoj.

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila