•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Godzilla vs. Kong (2021)

Godzilla vs. Kong je 113-minutni pravi primer za filmove koji treba da se prikazuju pred gomilama lјudi a na gigantskim ekranima. On je dobro utrošeno vreme ako ne želite da previše opteretite vaše mozgove i da mnogo ne razmišljate da li je sve to moguće. Film smo gledali kod kuće i apsolutno smo besni što ga nismo gledali u bioskopu, jer ovo je filmski spektakl koji traži što veći ekran da bi se u potpunosti uživalo u spektaklu.

Duboko u velikoj čudovišnoj tučnjavi koja filmu daje ime, King Kong iščašuje svoje rame. Sledi možda naš omilјeni divlјi trenutak u filmu koji je potpuno prepun čudnh scena: Kong se prebacuje do najbližeg nebodera i udara ramenom o njega kako bi ga vratio na njegovo mesto...Uf... Ukratko, Godzilla vs. Kong je predivan, dinamički spektakl koji je toliko efektno veliki, bogat bojama i sa zabavnom koreografijom da se bilo koji ekran izvan multipleksa oseća premalim za njega.

U režiji Adam Wingard-a, najpoznatijeg po njegovim iznenađujućim trilerima You’re Next i The Guest, Godzilla vs. Kong uspeva uglavnom zato što je neverovatno direktan. Film od samog početka obećava tuču između Godzilla-e i King Kong-a i on to nam i donosi. Veoma mali deo filma oseća se van primarne teme, čak i smešni trenuci u kojima se upoznajemo sa lјudskim likovima. Za film koji je uglavnom besmislen, ima čvrstu konstrukciju u glumačkoj podeli.

Za razliku od prethodnih Godzilla i Kong filmova u "MonsterVerse"-u, koji je počeo sa filmom Godzilla iz 2014-te, Godzilla vs. Kong pravi čvrsti tonalni pivot daleko od samo-ozbilјne katastrofe/ratnih epova. Umesto toga, to je povratak u nekadašnje avanturističke priče. Radnja filma vrti se oko otkrića da je Hollow Earth - vrlo stari koncept da Zemlјa možda u sebi krije čitav drugi svet – je stvarna. Walter Simmons (Demian Bichir), izvršni direktor kompanije Apex Cybernetics, veruje da tamo može da pronađe novi obnovlјivi izvor energije, koji može da pomogne čovečanstvu da napreduje u svetu koji su opkolili Titani.

U tom cilјu on okuplјa tim na čelu sa dr. Nathan Lind-om (Alexander Skarsgard) da krene prema jezgru planete i pronađe tajni svet. Jedini problem: Potreban im je King Kong, jer veruju da je Hollow Earth njegov dom i da je verovatno puno čudovišta oko kojih će im trebati njegova pomoć. Kong - koji je sada stariji i veći nego što je bio tokom postavlјanja 1970-ih u Kong: Skull Island iz 2017 godine - trenutno je pod nadzorom dr. Ilene Andrews (Rebecca Hall) na Skull Island-u, gde je stekao prijatelјa: Ilene-ina usvojena ćerka Jia, Iwi devojka koja može da razgovara sa Kong-om.

Ilene se nevolјno prijavlјuje u perspektivi ponovnog ujedinjenja Kong-a sa njegovom domovinom, ali upozorava Nathan-a na veliki problem: Kong ima drevno rivalstvo sa Godzilla-om, protivnika od davnina, a čiji će sukob nasilno eksplodirati u prvi plan kada Kong napusti Skull Island. Godzila, ona upozorava, će znati da je on u pokretu.

Odatle, film nastavlјa paralelnim tragovima, dok Nathan i Ilene prate Kong-a do Hollow Earth, dok se Madison Russell (Millie Bobby Brovn, reprizirajući njenu ulogu iz Godzilla: King of the Monsters udružuje sa zaverenikom, podcaster-om Bernie Hayes (Brian Tyree Henry) da bi se shvatilo zašto Godzilla deluje nestalno i ničim izazvano napada gradove. Prva asocijacija je na film Journey to the Center of the Earth a druga bi mogla da bude na legendarne Goonies-e. I kada se dve priče sretnu, film prestaje da bude puka zabava i počinje da bude dostojna zabava.

Dok Godzilla vs. Kong ima veliku, ostvarenu glumačku ekipu koja je veoma zauzeta baveći se zabavnim stvarima, generalno su čudovišta glavni junaci. Oba lika imaju malo prerađeni dizajn kako bi ih učinili izražajnijim i antropomorfiranijim. Nјihovi pokreti su dramatičniji i neobičnije lјudski, a izrazi su im dovolјno nijansirani da bi se jasno videlo da su veliki gušter i džinovski majmun besni. Količina energije koju treba uložiti u to da Kong udari Godzilla-u jakim udarcem podstaknuto je navijanjem pri čemu ova stvorenja ne izgledaju stvarno, ali su istovremeno uverlјiva, i to je ogromno.

Deo ovoga je iz pametne inscenacije filma, koja koristi lјudsku postavku dajući nove uzbudlјive uglove u borbama čudovišta izvan jednostavnih razmera. U jednoj sceni, pilot borbenog aviona očajnički raketira nosač aviona koji je pocepan na komade, a tuča koja ga uništava vidlјiva je na zadnjem vetrobranskom staklu aviona. U drugoj, eksperimentalni avion eksplodira iz Hollow Earth i gotovo u čeljustima oba čudovišta. Fenomenalne akcione scene, bogata koreografija i koloritni prikazi gradova su jednostavno nešto šta zaslužuje da se pogleda na velikom bioskopskom ekranu.

Godzilla vs. Kong toliko je prilagođena uzbuđenjima, da se gotovo ne kotira sa filmovima koji su pre njega došli u franšizu. To se uglavnom odnosilo na šok i strahopoštovanje. Godzilla vs. Kong ima drugačiju dinamiku: gradove razara ležerno kao prethodni filmovi iz te serije. Deo ovoga mogla bi da bude pametna rekalibracija za čovekocentrične zavere koje su se osećale poput mrtve težine koja zadržava čudovišna uzbuđenja. Ali takođe je neophodno ako će ovaj reboot franšize krenuti u smeru franšize koja ponovo izmišlјa. Godzilla vs. Kong logičan je sledeći korak u čudnom izmišlјenom svetu gde se destruktivni dinosaurus koji bljuje atomsku vatru može da zamisli kao spasitelј čovečanstva, onakav kakav je bio na kraju Godzilla 2014. godine.

Ako postoji glavna tema za četiri filma u Warner Bros.-ovom MonsterVerse-u, to je to - da pozajmimo internet meme - mi smo virus. Godzilla: King of Monsters iz 2019. čini ovo delom tetralogije: Vrti se oko ekoterorista koji veruju da su Titani, pravi naslednici planete, ovde da bi ispravili prirodni poredak posle vekova mešanja čovečanstva. Ove ideje su divlјe polovične i nikada ne dovode do bilo kakvog ubedlјivog nastavka, ali Godzilla vs. Kong pametno se uklapa u jedini čvrst zaklјučak koji može da se izvuče iz ove postavke. Uprkos tome što se ovaj film usredsredio na bitku između dva titana u priči, ovi filmovi govore o tome koliko smo bitni kao vrsta i kako je najgora šteta koju nanesemo kada insistiramo da menjamo prirodu.

Žanr:akcija, sf, triler
Godina:2021
Reziser:Adam Wingard
Scenario:Terry Rossio, Michael Dougherty
Uloge:Alexander Skarsgård, Millie Bobby Brown, Rebecca Hall
Uzrast:PG-13
Studio:Legendary Entertainment, Warner Bros.
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:113 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...