•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Anonymous (2011)

„Anonymous“ je politički triler i pseudo-istorijska drama koja je svoju premijeru imala na Intrnacionalnom filmskom festivalu u Torontu 11. septembra 2011. godine. Film je režirao Roland Emmerich, a scenario je pisao John Orloff. „Anonymous“ je fikcionalna verzija života , Edward-a de Vere, dvoranina kraljice Elizabete, koji je bio pisac pozorišnih komada, pesnik i zaštitnik umetnosti. U glavnim ulogama su Rhys Ifans (de Vere) i Vanessa Redgrave (Queen Elizabeth).

Film je smešten u političkom okruženju dvorca kraljice Elizabete, a sve to jako podseća na Šekspirova dela, dok su događaji koj su predstavljeni vodili odlasku kraljice Elizabete sa prestola i pobuni u Essex-u koja se podignuta protiv nje.

Glavna radnja filma se dešava u vreme kraja Elizabetine ere dok cvetaju politične nesuglasice između Tudor-a i Cecil-a, oko toga ko će preuzeti Elizabetin presto. U flešbekovima, de Vere je prikazan kao genije koji je sa 8 ili 9 godina napisao „A Midsummer Night's Dream,“. Ali, dešava se i to da je primoran da živi u represivnoj i puritanskoj kući William-a Cecil-a, gde, je nekoliko godina ranije ubio slugu koji je bio špijun, što na neki način podseća na smrt Polonius-a u Hamlet-a. William Cecil ukoristi ovo ubistvo da ucenjuje de Vere-u, koji zbog toga mora da se oženi njegovom kćerkom koju ne voli. Njeno ime je Anne Cecil. De Vere mora i da ostavi pisanje, tako da kasnije ostaje kraljičin ljubavnik i otac vanbračnog sina. Bez njegovog znanja dečak je dat na usvajanje i postao je Henry Wriothesley, 3. Earl od Southampton-a.

De Vere mora da se bori protiv tabua, koji će mu zabraniti da piše, ali i protiv njegove žene koja nema strpljenja za njegov literarni rad. Isto tako, on mora da se bori i protiv kraljičinih savetnika, a najviše protiv svog tasta William-a Cecil-a, koji je ubeđen da su pozorišta mesta greha. Cecil-ov plan je da dovede James-a, sina Mary kraljice Škotske, za kralja. To je dovedeno u pitanje postojanjem deteta de Vere i kraljice, koje bi takođe moglo da dođe na tron.

U ključnim momentima filma, de Vera koristi komad „Richard III“ kao prikriveni napad na Robert-a Cecil-a. Plan je da se podstakne narod da krene protiv Cecil-a i da se tako oslabi njegova pozicija na dvoru.

Dešava se i to da Robert Cecil nakon mnogih burnih događaja otkriva de Vere-i da je Elizabeta imala sina koji je vanbračni i da je de Vere on. To bi značilo da je de Vere počinio incest sa svojom majkom.

U toku filma, u nameri da spasi svog sina smrti, de Vere piše komad „Venus and Adonis“ da bi podestio kraljicu na njihovu ljubav. Ona se slaže da ga poštedi, ali insistira da de Vera ostane anoniman kao pravi autor Šekspirovih dela.

Autor teksta: Maja Nikolić
Žanr:drama, triler
Godina:2011
Reziser:Roland Emmerich
Scenario:John Orloff
Uloge:Rhys Ifans, Vanessa Redgrave and David Thewlis
Award:nominovan za Oskara
Studio:Columbia Pictures
Zemlja:UK
Website:www.sonypictures.com/homevideo/anonymous/
Jezik:engleski
Trajanje:130 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...