•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Šta kustosiranje može/treba da bude - Onlajn predavanje Nataše Petrešin Bachelez

Predavanje kustoskinje Nataše Petrešin Bachelez pod nazivom „Praksa Nege: O rehumanizaciji i kustosiranju“ održaće se u 12. januara u 12 sati, na Zoom platformi. Ovo onlajn predavanje, koje se održava u okviru programa „Šta kustosiranje može/treba da bude“ uz podršku Francuskog instituta u Srbiji, biće emitovano i na fejsbuk linku https://www.facebook.com/events/1282543875439795, kao i na Fejsbuk stranici Portala za kulturu istočne Evrope Seecult, medijskog parnera programa:

https://www.facebook.com/seecult.

Nataša Petrešin – Bachelez će tom prilikom govoriti o svoja dva skorašnja kustoska projekta – „Not Fully Human, Not Human at All“ (fondacija KADIST i Kunstverein u Hamburgu, 2020, ko-kustos sa Bettina Steinbrügge) i Inicijativi za prakse i vizije radikalne nege, koju je osnovala sa Elenom Sorokinom u proleće ove godine. Posredstvom njih, ona će se tokom predavanja baviti pitanjima (ne)kompatibilnosti kustoskih i institucionalnih metoda sa proizvedenim sadržajem, i govoriće o svom razumevanju koncepta međuzavisnosti.

Nataša Petrešin – Bachelez je nezavisna kustoskinja, urednica i spisateljica, koja živi i radi u Parizu. Među projektima i izložbama koje je kustosirala su: Contour Biennale 9: Coltan as Cotton (Mechelen, 2019); Defiant Muses: Delphine Seyrig and Feminist Video Collectives in France in 1970s-1980s u Muzeju Reina Sofia, Madrid i muzeju LaM, Lille (sa Đovanom Zapperi, 2019); Let’s Talk about the Weather: Art and Ecology in a Time of Crisis u Sursock muzeju u Bejrutu (sa Norom Razian, 2016); Resilience: Triennial of Contemporary Art in Slovenia u Muzeju savremene umetnosti (Ljubljana, 2013), i u Francuskoj Becoming Earthlings: Blackmarket for Useful Knowledge and Non-Knowledge #18 at Musée de l’Homme (sa Aleksndrom Klozeom, Council and Mobile Academy, 2015); Tales of Empathy u Jeu de Paume (2014), The Promises of the Past u Centru Pompidou (sa Kristin Macel i Džoanom Mitkovskom, 2010); Société anonyme u Le Plateau/FRAC Ile-de-France (sa Tomasom Boutoux i Fransoom Piron, 2007).

U periodu između 2010. i 2012, Nataša Petrešin – Bachelez je bila ko-direktorka Les Laboratoires d’Aubervilliers i ko-osnivačica Evropske mreže malih umetničkih institucija Cluster. Ona je su-organizatorka i su-osnivačica seminara Something You Should Know at EHESS, Pariz (sa Elizabet Lebovici i Patrišom Falguières), i članica je istraživačke grupe Travelling Féministe, u Audiovizuelnu centru Simon de Bovoar u Parizu.

Takođe, Nataša Petrešin – Bachelez je glavna urednica izdavačke platforme Versopolis Review. Od 2014. do 2017. bila je glavna urednica L’Internationale Online, izdavačke platforme L’Internationale – the confederation of cultural institutions, a od 2012. do 2014. bila je na istoj poziciji u Manifesta Journal. Doprinosila je raznim publikacijama, održavala je predavanja i organizovala seminare na kojima je predstavljala svoja tekuća istraživanja u postojećim kustoskim praksama, empatije i transnacionalnog feminizma, sporih institucija, performativnih praksi u bivšoj Istočnoj Evropi, i angažovanih umetničkih praksi u eri Antropocene/Kapitalocene. U tekućoj školskoj godini 2019-2020, predaje u Školi umetnosti Sint Lukasu u Antverpenu.

Međunarodni program „Šta kustosiranje može/treba da bude“ (WCSCD) pokrenut je 2018. godine u Beogradu kao edukativna platforma koja se bavi pojmom kustosiranja. Od 2020. godine, WCSCD je počeo da inicira sopstvena kustoska istraživanja i projekte koji bi rešili tu vrstu složenosti, zadržavajući obrazovnu komponentu kao srž programa. Celokupan program i serije javnih predavanja inicirala je i organizovala kustoskinja Biljana Ćirić.

Serija onlajn predavanja u okviru programa „Šta kustosiranje može treba da bude“ 2020/2021 realizuje se u saradnji sa Divisions of Arts and Humanities, Duke Kunshan University i SeeCult platforme.

Foto: Promo.

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...