•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Flowers of War (2011)

Film “The Flowers of War” je nekada imao nazive “Nanjing Heroes” i “13 Flowers of Nanjing”. To je zapravo istorijska drama koju je režirao Zhang Yimou, a glumci su: Christian Bale, Ni Ni, Zhang Xinyi, Tong Dawei, Atsuro Watabe, Shigeo Kobayashi i Cao Kefan.

Priča je smeštena u 1937. godinu, Nanjing, Kina, u vreme rata. Grupa ljudi koji su pobegli, nalazi utočište u crkvenom dvorištu i rizikuje svoje živote da bi se izborili protiv svih neprilika i nasilja u gradu koji je pod opsadom. Film je zasnovan na romanu “The 13 Women of Nanjing” Geling-a Yan-a.

Američki pogrebnik, John Miller (Bale), stiže u Nanjing kako bi prisustvovao sahrani stranog visokog sveštenika u ženskom katoličkom manastiru. Sve se to dešava posle bombardovanja i invazije na grad od strane japanskih snaga. Ubrzo nakon njegovog dolaska, grupa transparentnih prostitutki iz obližnje četvrti dolazi u dvorište manastira kako bi se sklonile, pošto se čini da japanski vojnici ne vrše nasilje nad strancima i stranim institucijama. Dok se prostitutke kriju u podrumu, Miller se bori sa svojim osećanjima i konačno uspeva da preuzme odgovornost i zaštiti tinejdžerke učenice u samostanu dok japanski vojnici žele da ih siluju. Uz pomoć kineskog saradnika Mr. Meng-a (Kefan), koji je i otac jedne od učenica, Miller počinje da obnavlja manastirski kamion za slučaj da mu se ukaže prilika da odvede devojke iz Nanjing-a.

Japanski poručnik Hasegawa (Atsuro Watabe) obećava da će zaštititi manastir tako što će postaviti stražu ispred kapije i zahteva da mu devojke otpevaju horske pesme. Posle tog nastupa, on uručuje Miller-u zvanični poziv da devojke pevaju na proslavi pobede japanske vojske. Bojeći se za njihovu bezbednost, Miller odbija poziv, ali biva obavešten da će po devojke svakako doći narednog dana da ih vode na proslavu. Pre nego što odu, japanski vojnici prebroje devojke i nekim čudnim slupčajem uključe u brojanje i jednu od prostitutki, koja se iskrala iz podruma tražeći svoju mačku. Tako da je broj devojaka bio 13.

Prostitutke odlučuju da zaštite devojke time što će se susresti sa Japancima, na svoju štetu. ALi, njih je samo 12, tako da se priključuje i sin nekadašnjeg starešine manastira. Miller se tome protivi, ali im na kraju odobrava odluku.

Narednog dana, vojnici japanske vojske koji ništa nisu posumnjali odveli su 13 devojaka, a Miller je sakrio devojke iz manastira u kamion koji je popravio i odvezao ih iz grada. U poslednjoj sceni, vidimo kamion koji je na napuštenom putu i ide ka zapadu, u sigurnom pravcu, daleko od japanske vojske.

Autor teksta: Maja Nikolić
Žanr:drama, istorijski
Godina:2011
Reziser:Yimou Zhang
Scenario:Heng Liu
Uloge:Christian Bale, Ni Ni, Xinyi Zhang
Uzrast:R
Award:nominacija za Zlatni Globus
Studio:Beijing New Picture Film Co.
Zemlja:Hong Kong
Website:www.theflowersofwarthemovie.com/
Jezik:kineski
Trajanje:146 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu