•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Program Beldocsa u Muzeju savremene umetnosti

Deo programa 13. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs koji traje do 10. septembra u Beogradu i onlajn, održava se, pored još sedam lokacija u gradu, i u Muzeju savremene umetnosti. Pored većine filmova iz Retrospektive Kler Simon, na ovom mestu prikazuju se i pojedini naslovi iz filmskih selekcija Meteori, Vatromet, i Pejzaž.

Selekcija Retrospektiva Kler Simon u fokusu je festivalskog programa u narednim danima. Reč je o jednoj od najznačajnijih francuskih rediteljki, scenaristkinja, glumica, snimateljki i montažerki današnjice, autorki koje je snimila više značajnih dokumentarnih filmova, nagrađivanih širom sveta.

U sklopu selekcije Vatrometi biće prikazani filmovi „24 sata u životu klovna”, „Besmrtni”, „Vera” i „Ptica (ili kako biti ptica)”. Francuski dokumentarac „24 sata u životu klovna“ čuvenog sineaste Žan-Pjera Melvila, koji će biti premijerno prikazan 9. septembra u 17 sati, opisuje dan u životu klovna Bebija i njegovog partnera Maisa, koji na ulicama pronalaze svoju inspiraciju i gegove, koje potom izvode noću u cirkusu.

Smešten u industrijskom gradu dalekog severa u Rusiji, film „Besmrtni” rediteljke Ksenije Okhapkine (7. septembar u 15 časova) otkriva mehanizam koji ljude privlači da dobrovoljno postanu resurs koji će koristiti država. Da li čovek može ikada biti slobodan u društvu gde zamršene i nejasne strukture od samog početka preuzimaju kontrolu nad njegovim mišljenjem? Film promatra stvaranje ruskog državljanina iz novog ugla.

Dokumentarac „Ptica (ili kako biti ptica)” Babisa Makridisa inspirisan Aristofanovim „Pticama”, biće prikazan 6. septembra u 15 sati, dok će se projekcija filma „Vera” Valentine Pedicini o monasima ratnicima koji žive u italijanskim brdima održati 7. septembra u 17.

Od deset filmova iz selekcije Meteori, pored filma „FREM“ koji je prikazan, još četiri će biti na programu u Muzeju savremene umetnosti - „Crveni Mesec” „Deca oluje: knjiga prva”, „Krabi 2562” i „Serpentarijus”.

Film “Crveni Mesec” reditelja Luisa Patinja, koji je i gost festivala, publika će moći da pogleda 9. septembra u 17 sati. Ovaj film bavi se mitovima i legendama koji i dalje žive u jednom selu na galicijskom obali.

U subotu, 5. septembra u 17 sati biće prikazano ostvarenje Lava Diaza “Deca oluje: knjiga prva” koje u trajanju od preko dva sata donosi potresnu priču o katastrofalnim posledicama koje su Filipini pretrpeli nakon tajfuna Jolanda. Nekoliko meseci kasnije, Lav Diaz je posetio ostrvo Takloban kako bi snimio živote dece posle oluje.

Krabi 2562“ Bena Riversa (10. septembar u 17) istražuje pejzaž i priče zajednice Krabi u regiji Južni Tajland. Kao glavnu turističku destinaciju na Tajlandu, autori žele da uhvate grad u ovom specifičnom trenutku kada dolazi do kolizije praistorije, novije prošlosti i savremenog sveta, što ponekad bude nelagodno.

U okviru selekcije Pejzaž, u sredu 9. septembra u 15 sati biće održane projekcije francuskog filma „Nežno” Izabele Pagliai i kratkometražnog „RIAFN” Hannes Langa.

Foto: Promo, uz dozvolu za objavljivanje.

Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....