•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Girl Who Played with Fire (Flickan som lekte med elden) (2009)

Nakon sto je provela godinu dana na putovanju, sada vrlo imućna Lisbeth Salander (Noomi Rapace) vraća se u Stockolm i živi u novom raskošnom stanu, ostavivši stari na korištenje povremenoj ljubavnici Miriam Wu (Yasmine Garbi). Lisbeth jos uvek nadzire računarsku postu svoga silovatelja Nilsa Bjurmana (Peter Andersson), prateći njegovo ponašanje. Novi saradnik Millenniuma Dag Svensson (Hans Christian Thulin) istražuje sverc ljudima i prostituciju, a njegova devojka Mia (Jennie Silfverhjelm) o tome priprema doktorat. Mikael Blomkvist (Michael Nykvist) pronalazi ih mrtve u njihovom stanu. Ubrzo je ubijen i Nils Bjurman (Peter Andersson), a tragovi na pištolju vode do Lisbeth...

Švedski novinar i pisac Stieg Larsson (1954-2004) posthumno je postao jedan od najpopularnijih književnika našega doba, zahvaljujući fenomenalnom uspehu njegove trilogije 'Millennium', odnosno trilera 'Muškarci koji mrze žene', 'Devojka koja se igrala vatrom' i 'Kule u vazduhu’. Larssonovi romani prodati su u desecima miliona primeraka i ubrzo je doslo do filmske ekranizacije. Filmovi snimljeni 2009. godine prema 'Millenniumu' mogu se pohvaliti vrlo dobrim kritikama i sjajnim komercijalnim uspehom. Zaista, reč je o odličnim ostvarenjima - napetim, vešto režiranim i sjajno odigranim delima koja ne samo što verno zadržavaju duh Larssonovog književnog dela već plene I filmskim vrednostima. Posebno vredi istaknuti fenomenalno odabrane glavne glumce Michael Nykvist a i Noomi Rapace, koji sjajno igraju neodoljive Larssonove junake 'Millenniuma', novinara Mikaela Blomkvista i problematičnu hakerku i punkericu Lisbeth Salander. Zanimljivo, originalno je planirano da samo prvi film snimljen prema 'Millenniumu' - 'Muskarci koji mrze zene', bude prikazivan u bioskopima, a ostala dva su producirana direktno za televiziju, ali zbog velikog uspeha prvog filma koji se pretvorio u evropski blockbuster, čitava je trilogija našla mesto u bioskopskoj distribuciji.

U svetu se upravo u bioskopima prikazuje holivudska ekranizacije prvog Larssonova romana iz trilogije 'Millennium', u režiji Davida Finchera.

CB
Žanr:krimi, drama, misterija
Godina:2009
Reziser:Daniel Alfredson
Scenario:Jonas Frykberg, Stieg Larsson
Uloge:Noomi Rapace, Michael Nyqvist, Lena Endre
Uzrast:R
Award:4 nominacije
Box office:8
Studio:Film i Väst, Nordisk Film
Zemlja:Sweden
Website:www.musicboxfilms.com/the-girl-who-played-with-fire
Jezik:Švedski, italijanski, fra
Trajanje:129 minuta
Podeli:



Preporucujemo