•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Strip autorka Alizee De Pin izabrana na konkursu Ukrštenih umetničkih rezidencija između Srbije i Francuske

Alizee de Pin biće prva francuska rezidentkinja u Pančevu, u okviru konkursa Ukrštene umetničke rezidencije između Srbije i Francuske u oblasti stripa. Ovu odluku je donela komisija iz Srbije nakon uvida u portfolio i predlog projekta tri kandidatkinje iz užeg izbora komisije iz Angulema, kao i razmatranja motivacionih pisama i biografija kandidatkinja.

Alizee De Pin razvijaće na rezidenciji svoj novi projekat, strip album od 120 strana, koji govori o nuklearnoj katastrofi po scenariju Jean-François Julliarda, direktora „Greenpeace“ organizacije u Francuskoj. Kako ocenjuje komisija, njeni radovi su usko povezani sa aktuelnom stvarnošću, svakodnevnim životom autorke i iskustvima koje stiče kroz putovanja i upoznavanje sa novim ljudima i mestima. Alizee De Pin zainteresovana je u svom radu za istraživanja socijalne, političke i ekološke lokalne scene u Pančevu i Srbiji. Njene projekte odlikuje česta saradnja sa naučnicima, istraživačima i novinarima na različitim temama koje se tiču savremenog života. S obzirom da do sada nije imala prilike da poseti Srbiju, komisija smatra da će povezivanje sa lokalnom strip scenom i upoznavanje sa industrijskim nasleđem grada Pančeva, imati uticaja na Alizein aktuelni projekat, kao i budući aktivistički rad u oblasti stripa.

Povodom dolaska u Pančevo na rezidencijalni boravak, Alizee de Pin je rekla da se prijavila jednim delom kako bi saznala više o srpskoj sceni stripa, gde joj je do sada najpoznatiji autor bio Aleksandar Zograf. “Ne sumnjam da postoji još mnogo uzbudljivih autora za koje ću moći da saznam, a takođe sam veoma raspoložena da se upoznam sa kulturom stripa u Srbiji, bilo da se radi o istoriji ili savremenoj sceni. Takođe me zanima da istražim srpski folklore i njegove vizualne oblike, budući da me je oduvek interesovao način na koji tradicionalni oblici i šabloni utiču na umetnost, knjige i stripove”, istakla je autorka.

“Takođe, osećam da će mi rezidencija u Pančevu dati novu perspektivu Evrope. Raditi negde je sjajan način da se upoznate sa mestom i iskusite njegove osobene kvalitete. Veoma sam uzbuđena što ću imati šansu da istražim ovaj grad, Srbiju i susedne zemlje i otkrijem kako će oni uticati na moj rad i tačku gledišta. Radujem se upoznavanju sa lokalnom scenom”, dodala je Alizee De Pin.

Odabranoj kandidatkinji će biti obezbeđen smeštaj i atelje u Pančevu, uz stipendiju i pokrivene putne troškove. Rezidentkinja će svoje radove izložiti na Nova Festivala u Pančevu, koji će se u ovom gradu održati tokom decembra ove godine.

Dragana Radanović biće prva rezidentkinja iz Srbije u Kući autora u Angulemu u Francuskoj. Ovu autorku odabrala je stručna komisija u Francuskoj, konstatujući kako je priča i ugao kojim je autorka odabrala da je ispriča interesantan i da ga vredi razvijati u okviru rezidencije. Radanović je za konkurs prijavila projekat “Nova slika detinjstva – eksperimenti”, koji istražuje konstrukciju detinjstva u stripovima i pronalazi nove načine pripovedanja o tom životnom periodu.

Da podsetimo, u okviru posete predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona potpisan je Sporazum o saradnji u oblasti kulture i stripa između francuskih i srpskih institucija. Projekat Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa Srbija – Francuska je rezultat tog Sporazuma, i podrazumeva uspostavljanje prve po redu strip rezidencije između dve zemlje, u 2020. godini.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....