•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Kako živim sada: Franklin Leonard, osnivač Black List-e

Sa zaustavlјanjem proizvodnje filmova i serija zbog nove krize koronavirusa, industrija zabave našla se u plovidbi nepoznatom teritorijom. Da bi pružio bolјi osećaj kakoje to, The Hollywood Reporter radi redovnu seriju koja se fokusira na to kako glavni holivudski pisci, glumci, režiseri, rukovodioci i drugi žive i rade u ovim izazovnim vremenima.

Činjenica da je Franklin Leonard toliko zaokuplјen tokom zatvaranja širom zemlјe činilo bi se vodećim pokazatelјem da bar nekoliko holivudskih sektora ostaje i dalјe zaposleno - naime oni čiji se poslovi uglavnom bave pisanjem ili čitanjem". Jedina stvar koju lјudi trenutno mogu - a čini se i da žele - je da čitaju sjajne skripte i razvijaju materijal," kaže osnivač Black List-e, koji se sakrio u Los Anđelesu sa njegovom verenicom i njihovim psom, "i pronalaze sjajne skripte i pisce za lјude je bukvalno ono što radimo". U razmeni e-maila, Leonard nudi svoja razmišlјanja o tome kako će se pandemija obrađivati umetnošću, kako će industrija izgledati drugačije kada se svi vrate na posao i dobrodošli povratak fudbala.

Krenimo polako: kako ste?

Ja sam neverovatno srećan. Moja porodica, prijatelјi, moj tim i ja smo svi zdravi, sigurni i normalni. Dodajte tome pomalo neverovatno, Black List je zapravo toliko zauzeta kao nikada do sada. Ono što lјudi trenutno mogu - a čini se da to žele – je da čitaju sjajne skripte i razvijaju materijal, a pronalaženje sjajnih skripti i pisaca za lјude je bukvalno ono što radimo. Broj preuzimanja industrije na web sajtu Black List-e veći je za 60 procenata u poređenju sa istim periodom prošle godine, a kroz te i personalizovanije preporuke uveli smo poplavu novih, dosad nepredstavljenih pisaca i njihov izuzetan rad za lјude širom industrije i na veoma visokom nivou. Kao što rekoh, veoma srećan.

Osećamo kao da ćemo za 3-5 godina dobiti govore Oskara za prihvatanje scenarija poput: "Napisao sam ovo u pet dana u aprilu 2020." Šta mislite? Da li će ovo biti umetnički period za umetnost ili će većina nas imati sreće da izađemo iz ovoga sa nekoliko vrućih trenerki ?

Ovaj trenutak će biti plodno razdoblјe za umetnost svih vrsta, ali ne mislim nužno da će se ono najbolјe stvoriti u ovom periodu. Ne morate da napišete King Lear ili stvorite računalo da bi vaša pandemija bila kreativni uspeh. Morate da preživite. Tačka. Sviđalo nam se to ili ne, sav naš budući rad biće upoznat sa iskustvom da smo preživeli ovog trenutka, i to je dovolјno. I sumnjam da će najbolјe stvari o ovom trenutku doći sa malo uklanjanja i vremena da se one obrade.

Možda je još važnije što će biti ozbilјna potreba za pripovedanjem priča nakon radikalne promene u lјudskom društvu. Mislim da nikada nije bilo nijednog događaja u lјudskoj istoriji koji je uticao na celo čovečanstvo, dok smo svi bili istovremeno svesni – iz minuta u minut - kako je događaj uticao na nas u toj meri. Nije kuga. Nije španski grip. Nisu svetski ratovi. Nije 9/11. Ovo je jedinstveni događaj u lјudskoj istoriji, delom i zbog naše sposobnosti da delimo informacije širom sveta kuckanjem po tastaturi.

Obrada ovog trenutka biće na sličan način bez presedana. Svakako, svi ćemo to morati da obradimo pojedinačno, ali ćemo takođe morati da ih obradimo na nivou zajednice, širom zemlјe i širom sveta (i na mnogim nivoima između njih). Zaista, jedini način da se to postigne je zajedničko pripovedanje priče, koje je sada zajedničko u celom svetu, i to kuckanjem po tastaturi. Kao eventualni član publike, neverovatno sam uzbuđen zbog toga šta će da se rodi u ovoj eri, bilo da je zamišlјeno tokom nje ili ne.

Kako izgleda vaš dan sada?

Petominutni put do mog stola u trpezariji u 9h i zatim neki maraton e-mailova, zoom sastanci, telefonski pozivi, podcast intervjui i razni angažmani putem interneta do oko 19h, pokušavam da odradim trčanje 3-6 milјa tamo negde većinu dana. A ostatak vremena provodim sa mojom verenicom, Emma-om i našim psom, Nick-om.

Šta je bilo najlakše prilagođavanje? A šta najteže?

Tim Black List-e radio je od kuće prvih pet godina našeg postojanja, tako da je mnogo toga za nas bilo povratak u formu. I iskreno, toliko sam putovao tokom poslednjih pet godina, da sam poželeo spavanje u sopstvenom krevetu više nedelјa uzastopno. Najteži deo je verovatno odvajanje radnog dana od neradnog dana. Ali nikad nisam bio sjajan u tome, tako da ne znam da je išta toliko različito.

Kako trenutno merite produktivnost? Šta je "dobar dan"?

Dobar dan je onaj u kojem se probudim i lјudi do kojih mi je stalo. Pored toga, činite ono što možete da nastavite da stvari napreduju onako kako bi trebalo da se kreću prema napred, da budete inovativni tamo gde postoji instinkt i prilika, a svima drugima u vašoj orbiti dajete slobodu i priliku da rade isto. Neverovatno sam srećan što moj tim ima prethodna iskustva radeći od kuće i zaista je podigao stvari na viši nivo u ovom veoma čudnom trenutku. Ali svi smo srećni što smo sigurni i znamo da su i lјudi do kojih nam je stalo. To je luksuz, i to ne možemo da zaboravimo.

Šta ste naučili o sebi u ovom periodu?

Da volim da budem kod kuće. Putovao sam više od 100 dana u poslednjih šest godina i uživao u tome. Ali mislim da nisam imao puno poštovanje za mir koji dolazi samo zbog toga što sam bio na jednom mestu - mom mestu - tokom dužeg vremenskog perioda.

Koji je najbolјi savet koji ste dobili o biti normalan trenutno?

Setite se koliko ste srećni.

Kada industrija počne da se vraća, šta mislite da će biti najveća promena, ako uopšte postoji?

Nadamo se da će nas nadahnuti da se prema drugima odnosimo bolјe, ali to bi mogla da bude nada protiv nade. Pretpostavlјam da će praktičnija promena biti značajno smanjenje sastanaka licem u lice, za koje sumnjam da će većina nas dobrodošlo dočekati.

Šta gledate, čitate, svirate ili slušate da razbijete dosadu?

Gledam: Normal People, The Plot Against America. Ponovo gledam The Wire. Kao i svi drugi, The Last Dance. Čitam/slušam: skripte, kao i obično, ali i mnoštvo knjiga na kaseti: Yuval Noah Hariri-ev Sapiens; Jeffrey C. Stewart-ova Alain Locke biografija, The New Negro; David Leeming’s James Baldwin biografija i Daniel Kahneman-ov Thinking Fast and Slow. Igram: Jedina video igra kojoj dozvolјavam da se prepustim, FIFA.

Dakle, vi ste poznati fudbalski navijač. Da li ste dovolјno postali očajni da započnete online huliganisanje za beloruski tim? Kako dobijate vašu sportsku dozu?

Neću da lažem, bilo je teško. The Last Dance je dosta pomogao, iako je čekanje svake nedelјe po još dva sata bilo nedovolјno optimalno. Ponosan sam što mogu da kažem da nije bilo beloruskog fudbalskog huliganisanja za mene. Korejska liga se vratila (8. maja), a nemačka Bundesliga (vratila se 16. maja), tako da mislim da sam u redu.

Šta ili ko je postao vaš izvor vesti u ovom periodu?

Osećam se kao da sam kurirao moje Twitter praćenja prilično efikasno, tako da je to na kraju moj glavni izvor vesti. Snažno se oslanjam na lјude poput Yamiche Alcindor-a i Daniela Dale-a za izveštavanje i proveru činjenica o Beloj kući, ali pokušavam da čitam široko iz što više perspektiva, naročito one koji su u ovom trenutku posebno pogođeni, ali često nisu deo razgovora. Na primer, lјudi poput Judith Heumann (jedna od tema Netflix-ovog dokumentarnog filma Crip Camp), Alice Wong i Jen Brea naučili su me toliko o stvarnosti ovog trenutka za zajednicu osoba sa invaliditetom i o stepenu njihovog isklјučivanja iz razgovora sa dubokom, smrtnom opasnošću za njegove članove.

Da li vas je neko političar ili drugi javni funkcioner posebno impresionirao ili čak utešio? Može li to da bude neko iz kalifornijske vlade Newsom do viralnih italijanskih gradonačelnika koji prete da će nestati lјudi uhvaćeni vani bez maski.

U ovom trenutku sam fan bilo kojeg javnog zvaničnika koji sluša preporuke naučnih i medicinskih stručnjaka o najbolјem putu za zaštitu njegovih birača. To je zastrašujuće niska traka, i jedini koji se čine da to uklanjaju su demokrate. Nepotrebno je reći da sam posebno ponosan što sam stanovnik Los Anđelesa i Kalifornije. Moje političke sklonosti i lјudi koje sam pohvalio nisu tajna nikome ko me prati na Twitter-u. Ipak, postoje tri republikanca koja verovatno zaslužuju neko obaveštenje: Maryland Guverner Larry Hogan, Massachusetts Guverner Charlie Baker i Ohio Guverner Mike DeVine. Imam kritike prema sva tri, ali čini se da retki republikanski zvaničnici bar donekle obraćaju pažnju. Verovatno to olakšava Baker-u i Hogan-u što su u demokratskim državama, ali DeVine je prvi u državi zatvorio škole, a Ohio je glasao za Trump-a 2016. godine, tako da je i to nešto.

Da li skidate prašinu sa nekih star8h hobija ili pronalazite nove?

Trčanje mi nikada nije bio hobi, ali našao sam sebe da to činim stalno, što za mene ne može da bude više izvan karaktera. Igrao sam malo (lošeg) online šaha takođe.

Koja je hrana za utehu tokom zaklјučavanja?

Moja verenica, Emma - pored toga što je sjajan filmsk8 producent sa dugometražnim filmom koji dolazi sledeće godine - takođe je i sjajna kuvarica. Bukvalno sve što napravi spalo bi u tu kategoriju.

Postoji li razlog koji vam je postao posebno važan u ovim vremenima?

Bio sam pogođen u kojoj je meri kriza bila posebno akutna u zajednicama u boji, posebno u crnim zajednicama. Nije strašno iznenađujuće s obzirom na strukturalnu realnost rasizma u Sjedinjenim Državama, ali stvarnost da smo svi možda uhvaćeni u istoj oluji, ali u radikalno različitim brodovima (a neki od nas bez ijednog čamca) pogađaju dom za mene prilično teško. To plus priča o Ahmaud Arbery je podsetnik da je posao koji su mnogi od nas radili pre nego što se pandemija nastavila tokom nje i nastaviće se dugo nakon što se završi (do te mere da će se ta era ikada i završiti).

Šta je na vrhu vaše liste obaveza nakon što se sve ovo završi?

Emma i ja smo mislili da se venčamo ove jeseni, tako da...

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...