•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Extraction (2020)

U trenutku kada je „Extraction“ postao najgledaniji Netfliksov film otkako je ove platforme napravivši od Krisa Hemsforta autentičnu akcionu zvezdu kojoj ne treba Marvel da bi „prodala“ film, deluje skoro bezazleno udeliti svoje mišljenje o tome. Ali i pored svega, iako „Extraction“ nije film bez mana, u pitanju je dosta solidan akcioni film, bogato i raskalašno izrežiran i koreografisan, sa taman toliko duše i fingiranja emocija da ne postane još jedno lako zaboravljivo „direct to video“ đubre.

Radnja je predvidljiva i taman toliko sklepana da pruži scenografiju nekolikim dinamičnim akcionim scenama koje se dešavaju na živopisnim i za ovakav tip filma zahvalnim gustim i haotičnim ulicama Bangladeša. Naš junak Tajler Rejk, nemilosrdni plaćenik koji mora da otme izvesnog klinca iz ruku mafije ne bi li ga vratio drugoj mafiji prototip je novog akcionog heroja koji ima nešto od fizikalija mačo tabadžija iz 80-ih, ali i nešto emotivnog raspona i psihološke obremenjenosti (i neizbežni teret prošlosti) novih akcionih heroja s početka milenijuma za koje splet akcionih veština jednostavno nije bio dovoljan da bi se cinična i već ispraksovana publika sa njima saživela.

Akcija je brutalna i konkretna, snimana u stilu Džona Vika koji je izvršio neizmeran uticaj na nove akcione filmove, što znači da gledamo puškaranje i pištoljanje izbliza, sa cevima tik uz glavu, a tabanje u širokim i dobro koreografisanim kadrovima, bez cimanja kamere i brze montaže. Kuriozitet je i 11-minutna akciona scena koja se kreće u jednom neprekidnom kadru i koja uključuje sve, od skakanja sa zgrade do iskakanja iz vozila, koja udovljava novim tendencijama započetim sa „Nemogućom mislijom“, gde moramo da vidimo kako junak tobože sam izvodi svoju vratolomiju. Takođe, zabavna je i sasvim neuobičajena scena u kojoj Hemsfort, izuzetno dozreo za ovakav tip uloga, tabači glupu dečurlije koja se namerila na njega, ipak nećete videti previše filmova u kojima specijalac od 100 kila briše patos detetom od 13 godina.

Iako kroz film možemo nazreti i horor života u kriminalizovanoj i siromašnoj zemlji koja regrutuje svoju decu kao ubice i plaćenike (slično „Božijem gradu“), utisak je da je ista poslužila samo kao egzotična destinacija, bez jasno profilisane socijalne poruke. Ambivalentan završetak filma najavljuje nastavak koga će izvesno biti i za ono što jeste, „Extraction“ je solidno gledalačko iskustvo koje neće redefinisati žanr niti ući u njegovu lektiru, ali će makar ispuniti svoju kvotu i pošteno zaraditi svoj hleb.


Autor: Slobodan Novokmet (Helly Cherry)

Žanr:akcija, triler
Godina:2020
Reziser:Sam Hargrave
Scenario:Joe Russo, Ande Parks
Uloge:Chris Hemsworth, Bryon Lerum, Ryder Lerum
Uzrast:R
Studio:Netflix, AGBO, T.G.I.M Films
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:116 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....