•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Bong Joon-ho i njegov kompozitor za film Parasite borili su se da usavrše klјučnu pesmu filma

Svaki element Bong Joon-ho-ovog Parasite-a savršeno je kalibriran, od izvođenja setova do muzike. Najneverovatniji deo partiture je numera koja traje duže od sedam minuta: “The Belt of Faith”, koji svira zajedno sa klјučnim raspletom u filmu.

Dok se porodica Kim, koja se bori da sastavi kraj s krajem, polako se infiltrira u bogato Park domaćinstvo, oni imaju ono što Park matrijarh naziva "pojasom vere" – Kim-ovi preporučuju jedni druge za poslove kod Park-ovih, koji veruju njihovim preporukama, a ne kockajući se prilikom zapošlјavanja putem oglasa ili otvorenog razgovora. Pesma prati pratnju porodice Kim kako bi iskoristila prednost takozvanog pojasa.

„Slušajte njenu verziju 7 ili 9“, rekao je kompozitor Jung Jae-il. Uprkos tome koliko je emocija pesma trebalo da sadrži - i koliko lјudi i situacija je njome žongliralo - Jung je rekao da je režiser Bong želeo da partitura izrazi samo jednu teksturu sa koncentrisanim zvucima. "Muzika bi mogla da bude železnica", objasnio je Jung, "a drama, glumci i situacije mogli bi da budu lanac vozova."

Poteškoća u sledenju tog mandata bila je u izbegavanju samo praćenja priča koje se prikazuju na ekranu. Umesto toga, Jung je imao zadatak da ih nesmetano nosi, "kao voz metak". Jung kaže da je mislio da je jedna od njegovih prethodnih verzija pesme savršena, ali to nije ispunilo Bong-ovo zadovolјstvo. "Pio sam tako puno te noći sa očajem", kaže on. "Sledećeg jutra otrčao sam do klavira i počeo improvizujem besmislene izraze, i to me dovelo do finalne verzije koju slušate."

Za sveukupni zvuk filma, Bong je rekao Jung-u da želi da nađe pravu "zvučnu teksturu" koja će se kretati kroz film, i kao klјučne elemente spomenuo je žice. „Rekao je da je slušao Handel-a i Vivaldi-a, koji je simbol baroka (muzika), dok je pisao scenario“, rekao je Jung.

Ali oslanjanje na žice stvorilo je njegove sopstvene poteškoće. "Nizovi su naročito teški za izražavanje sa računarima", kaže Jung, objašnjavajući da je njegov proces komponovanja uključivao prvo sedenje sa Bong-om da bi raspravlјali gde muzika treba da ide, a zatim bi komponovao na računaru i pustio Bong-a da sluša. Ako bi se Bong-u svidelo to što je čuo, sledeći korak je bio orkestriranje i snimanje muzike. Ako nije, Jung bi ponovo pisao.

Ostali delovi Parasite-ove ocene bili su manje teški, poput „Zappaguri“. Ta numera, koja zvuči poput kompresovane verzije “The Belt of Faith”, dolazi tokom sekvence u kojoj se Kim-ovi bore da ispune krajnji rok, a svaki član porodice žonglira odvojeni stresni zadatak. "Pristup je bio potpuno drugačiji od ‘The Belt of Faith”, kaže Jung. „Želeo sam da funkcioniše u stilu Tom & Jerry komada,“ naglašavajući svaki ritam akcije, a ne da prolazi kroz kao “The Belt of Faith”. Taj je proces bio mnogo uglađeniji: „Gospodine Bong-u se to prvi put svidelo. "

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...