•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Omaž Radio Beogradu otvara trinaesti Beldocs festival

Nakon svetske premijere na IDFA festivalu i projekcije u Muzeju moderne umetnosti MoMA u Njujorku, film “Govori da bih te video” Marije Stojnić će 8. maja u Centru Sava otvoriti ovogodišnji festival Beldocs.

Trinaesti međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs biće održan od 8. do 15. maja u Beogradu, a na otvaranju festivala 8. maja u 20.30 sati u Velikoj dvorani Centra Sava biće premijerno prikazan film “Govori da bih te video” u režiji Marije Stojnić.

Film istražuje zvučne krajolike Radio Beograda, jedne od najstarijih radio stanica u Evropi, i višedecenijskog kulturnog svetionika grada. Kroz sinesteziju reči, šumova, muzike, tišine i svetla, film nas uvodi u svet radiofonskog zvuka koji čini da se sećamo, osećamo, promišljamo i razumemo svet i sebe. “Govori da bih te video” portretiše radio ne samo kao laboratoriju radiofonskog zvuka, već i kao jedinstvenu laboratoriju duha i kreativne misli.

Povodom premijere na Beldocs festivalu Marija Stojnić je izjavila:

- „Beldoks nam je ukazao izuzetnu čast prilikom da otvorimo ovogodisnji festival, i radujemo se što će „Govori da bih te video", na kom je autorski tim posvećeno radio četiri godine, našim sugrađanima omogućiti da zavire u magični svet Radio Beograda. Ovaj film prikazuje samo jedan mali deo tog sveta, fragmente iz njegovog programa i svakodnevice, koje smo odlučili da istražimo na jedan možda ne tako uobičajen način“.

Postavljen na granicu između opservacijskog dokumentarca i zvučnog eksperimenta, kao omaž nevidljivim borcima za očuvanje autentičnog duha Beograda, kroz zvučni kolaž svevremenskih radiofonijskih dela koja postavljaju zaboravljena pitanja o čoveku, društvu i stvaralaštvu, film ispituje postojeće i potencijalne sisteme vrednosti i pokušava da pronađe zbirnu misao radija.

Svetska premijera filma održana je na IDFA festivalu u Amsterdamu u Holandiji a zatim je usledio poziv da film bude prikazan u čuvenom Muzeju moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku u okviru prestižnog programa Doc Fortnight.

- „Po reakcijama prvih gledalaca iz Evrope, sigurna sam da smo privilegovani što imamo jednu ovakvu instituciju, koja je uz svoje građane već 95 godina, i koja je tu da budi, oblikuje i čuva od zaborava naše kolektivno iskustvo, čineći da se osećamo malo manje usamljeno i neadekvatno u vremenu u kom živimo“, rekla je rediteljka filma, Marija Stojnić.

Scenaristkinja i rediteljka ovog dugometražnog dokumentarnog ostvarenja je Marija Stojnić, koja je uz Miloša Ivanovića i producirala film. Dušan Grubin je direktor fotografije, za montažu su bili zaduženi Kristina Poženel i Ivan Vasić, a dizajn zvuka potpisuje Ivan Zelić. Koproducenti su filmska kuća Set Sail Films i Restart iz Hrvatske (Vanja Jambrović i Tibor Keserza). Projekat je podržan od strane Filmskog centra Srbije na konkursima za razvoj i produkciju, Eurimagesa (“Euroimages Lab Project Award”), Filmskog Instituta Doha 2018, za post-produkciju, a film je podržala i finska medijska kuća, YLE.

Ovogodišnji, trinaesti Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs 2020, koje će biti održan od 8. do 15. maja u više bioskopskih dvorana, predstaviće više od 100 premijernih filmova iz celog sveta, u više od 15 različitih selekcija. Pored domaćeg i takmičarskog programa publika će moći da uživa i u muzičkim, biografskim, umetničkim dokumentarcima…

Trejler: https://vimeo.com/371401839

Foto: Beldocs promo, uz dozvolu autora za objavljivanje.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....