•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Kusturica: Treba verovati u novu utopiju

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica izjavio je da je i na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom i muzičkom festivalu "Kustendorf" pokušano nemoguće - da se briše oštra, a sve vidljivija i opasnija granica između komercijalnog i autorskog filma.

"Na 'Kustendorfu' se tvrdoglavo drži ta maksima - umetnost i zabava zajedno. Mislim da način na koji se biraju ti filmovi, na primer u programu `Savremene tendencije` govori o vrsti vere da će neka nova utopija objediniti tu razjedinjenost", rekao je Kusturica za "Blic".

Kusturica je naglasio da te razjedinjenosti nije bilo sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, te da je to u vezi sa autorstvom.

"Danas autori u svom radu ne zavise od talenta, pozicije u društvu, pa i finansija, nego od različitih projekata. Onda to postaje bumerang koji se vraća tako što autor više nema svoju poziciju u društvu, nema ni u Francuskoj, iako je bolje nego ovde jer ima i zakon koji ga štiti. A, bez autora, neće biti te promene", rekao je Kusturica.

On je naglasio da je zato značajno da se njeguju autori i dodao da ih prepoznaje među mladim stvaraocima na "Kustendorfu".

"Samo je pitanje kako će oni opstati i ostati u tome", rekao je Kusturica.

On je ocenio da je na ovogodišnjem 13. festivalu bilo odličnih filmova, od kojih su tri nagrađena.

"Standard je visoko postavljen. Šta se desilo? Mi biramo između 700 filmova koji su nekada bili po 10 minuta, a sad su pola sata. Znači za pet godina to bi mogli da budu dugometražni igrani filmovi. Dolaziće ljudi koji će predlagati svoje ideje direktnije nego pre 30 godina kada su kratki studenski filmovi bili limitirani dužinom trake. Treba verovati u utopiju", poručio je Kusturica.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...