•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Projekcija plesnog videa Pogled i razgovor o socijalnoj funkciji umetnosti na festivalu KONDENZ

Na ovogodišnjem izdanju Festivala savremenog plesa i performansa Kondenz, koji se održava od 23. oktobra do 4. novembra na više lokacija u Beogradu, u četvrtak 31. oktobra u 19h u Magacinu biće prikazan plesni video rad “Pogled” Marka Pejovića. Nakon projekcije, autor će sa pozorišnom rediteljkom Irenom Ristić i drugim sagovornicima voditi razgovor o socijalnoj funkciji umetnosti.

Kratki inkluzivni plesni video “Pogled” nastao je u produkciji Grupe “Hajde da…” koja ima desetogodišnje iskustvo u radu sa osobama sa invaliditetom u kontekstu umetnosti. Koncipiran je kao koautorski rad plesača (sa i bez invaliditeta), koreografa i reditelja, koji su zajedno razmišljali o koreografiji, tematskom okviru i strukturi filma.

“Pogled” je konceptualno postavljen kao četiri isprepletane plesne linije, u kojima se prva odnosi na intimni pogled usmeren ka sebi samom, druga je pogled (iz neke druge perspektive) na sopstvene nemoćne delove, a treća donosi pogled na vlastite kapacitete da se prevaziđu postavljeni okviri. Četvrta tematska linija se odnosi na zajedništvo i time predstavlja proširenje pogleda, odnosno širenje perspektive. Svaka od ovih pod-celina u radu je realizovana karakterističnim filmskim postupkom, tako da svaka tema ima i svoj poseban filmski jezik. Osim svojih umetničkih kvaliteta, ovaj kratki film ima za cilj i da ukaže na značaj inkluzivnog rada u umetnosti i promoviše stvaralaštvo osoba sa invaliditetom.

Nadovezujući se na brojne polemike vođene o odnosu umetnosti i društvenih promena u 21. veku, umetnici i publika razgovaraće nakon filma o gorućim temama vezanim za socijalnu funkciju umetnosti. Ako je kritičko mišljenje i delovanje inherentno savremenoj umetnosti, zašto se izvesnim praksama pripisuju posebni atributi koji ih određuju kao socijalno angažovane? Možemo li praviti distinkciju između socijalno angažovane umetnosti i one koja to nije? Kako i zašto? Postoje li različiti parametri valorizacije? Čemu I kome služe? Ovo su samo neka od pitanja o kojima će se razgovarati u Magacinu.

Dvanaesti po redu Kondenz, festival savremenog plesa i performansa, organizuje Stanica Servis za savremeni ples. Ovogodišnji program u obrađuje nekoliko povezanih tema kroz performanse, prezentacije, predavanja i razgovore. Festival će, 23. oktobra u 20 sati u Kulturnom centru Grad, otvoriti predstava “Efemerne konfesije – songovi o dekadenciji, krizi očinstva i alkoholu”.

Foto: Kondenz promo.

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...