•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Purivatra: Status grada filma UNESCO-a za Sarajevo je ogroman potencijal

Povodom Svjetskog dana gradova, koji se obilježava 31. oktobra u Parizu, objavljeno je da je Sarajevo dobilo status grada filma UNESCO-a.

Status grada filma UNESCO-a dodjeljuje se gradovima koji imaju bogatu istoriju filma, prepoznatljive filmske festivale, značajne filmske lokacije i produkcijsku infrastrukturu, i posvećni su razvoju i promociji filmskog stvaralaštva.

“Sretni smo što je Sarajevo upisano na listu kreativnih gradova UNESCO-a. Uspješna inicijativa i kvalitetna aplikacija gradonačelnika Skake i Grada Sarajeva su rezultirali ovim priznanjem ne samo gradu Sarajevu, nego i bogatoj bh. filmskoj tradiciji i kulturnoj baštini, Sarajevo Film Festivalu kao i filmskim radnicima koji su, u proteklih dvadesetak godina, ostvarili ogroman uspjeh u svijetu filma, predvođeni Danisom Tanovićem, Jasmilom Žbanić, Aidom Begić i drugima. Status grada filma UNESCO-a je samo početak onoga što Sarajevo može postati u naredne četiri godine provođenjem ozbiljnog i ambicioznog plana. Kroz različite projekte i podršku Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo i Federacije BiH, te uvezivanja u međunarodne produkcije, može doći do ekspanzije filmske i TV produkcije. Proizvodnja kvalitetnih audiovizuelnih sadržaja, kao primarni cilj ove inicijative, će omogućiti kvalitetno filmsko obrazovanje mladih kadrova i njihovo zapošljavanje u filmskoj i drugim kreativnim industrijama'', izjavio je povodom priznanja Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.

Purivatra je dodao da se na međunarodnom planu Sarajevu otvaraju ogromne mogućnosti da ostvari nova partnerstva i razmjenjuje dobre prakse sa drugim gradovima unutar Mreže kreativnih gradova UNESCO-a.

Mreža kreativnih gradova UNESCO-a okuplja ukupno 18 gradova filma. Pored Sarajeva, status grada filma UNESCO-a ove godine dobili su njemački grad Potsdam, poznat po slavnom filmskom studiju i filmskom zabavnom parku Babelsberg, indijski grad Mumbaj, centar Bolivuda, španski grad Valjadolid i novozelandski grad Velington.

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...