•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Kustoski kurs WCSCD - Projekcija filma o čoveku koji je istrajno verovao u moć umetnosti

U subotu, 19. oktobra od 18 sati u Salonu Muzeja savremene umetnosti biće održana projekcija slovenačkog dokumentarnog filma „Kustoska soba – Igor Zabel: Kako umetnost učiniti vidljivom“ Damjana Kozole kao deo programa kustoskog kursa „Šta kustosiranje može/treba da bude“. Prikazivanje filma pratiće razgovor scenaristkinje filma Urške Jurman, teoretičara umetnosti Miška Šuvakovića, istoričara umetnosti i kustosa Zorana Erića, i kustoskinje Biljane Ćirić. Događaj je besplatan i otvoren za javnost zahvaljujući podršci Udruženja za kulturu i teoriju „Igor Zabel“.

Dokumentarac “Kustoska soba” posvećen je Igoru Zabeli, istoričaru umetnosti i kustosu u Muzeju savremene umetnosti u Ljubljani, koji je ostvario značajan doprinos adekvatnom istorijskom situiranju umetničkih fenomena kao što su istorijske avangarde (Tank!, 1998) i neoavangarde (OHO: retrospektiva, 1994), ali i savremene umetničke prakse. Film prati njegov rad u oblasti lepih umetnosti od kraja osamdesetih pa sve do njegove smrti.

Reditelj Damjan Kozole ističe da je film jednim delom priča o Igoru Zabeli, a drugim predstavlja priču o prekretnici razumevanja umetnosti u vreme društvenih previranja:

“Kada je 2005. godine Igor Zabel umro, bio sam u inostranstvu. Otvorio sam svoj kompjuter i video crno-belu fotografiju njega na portalu. Njegova iznenadna i neočekivana smrt odjeknula je među svima nama koji se bavimo umetnošću. Ovo nije samo film o Igoru Zabeli, već i film o vremenu koje je donelo suštinske promene u razumevanju i procenjivanju umetnosti u kontekstu velikih društvenih i političkih promena. Pored refleksije o Zabelinom nasleđu, film uključuje značajne dokumente koji nam govore o tome kako je savremena umetnost rođena i kako se uspostavila u Sloveniji i Istočnoj Evropi.“

Dokumentarac govori o Zabelinom shvatanju uloge kustosa, njegovim ključnim izložbenim projektima i njihovoj pozadini, njegovim intervencijama u slovenačkoj istoriji umetnosti, njegovim književnim delima i tekstovima sa kojima je na značajan način doprineo stvaranju refleksije o odnosu između (nekadašnjeg) Istoka i Zapada kakav se ispoljio u oblasti umetnosti nakon pada Berlinskog zida. Film prikazuje ne samo čoveka koji je, uprkos unutrašnjim protivrečnostima umetničkog sveta, istrajno verovao u moć umetnosti, već i vreme i umetnost u kojem je Igor Zabel radio i koje je, uporedo sa drugima, oblikovao. Njegovo interesovanje za istraživanje složenih odnosa između onog društvenog i onog umetničkog takođe je bilo osnova projekta “Individualni sistemi”, izložbe koju je pripremao za 50. Venecijansko bijenale (2003), sa kojim je inaugurisan kao referentni kustos u međunarodnim okvirima.

Projekciju filma pratiće razgovor između scenaristkinje filma Urše Jurman, koja radi kao urednica, kustoskinja i spisateljica u oblasti savremene umetnosti, a od 2012. kao programski menadžer u Udruženju za kulturu i teoriju „Igor Zabel“ i Miodraga Miška Šuvakovića, profesora primenjene estetike, teorije umetnosti i medija na FMK u Beogradu, člana Slovenskog društva za estetiku i Društva za estetiku arhitekture i vizuelnih umetnosti Srbije, i predsednika Međunarodnog udruženja za estetiku. Takođe, u razgovoru će učestvovati i Zoran Erić, istoričar umetnosti, kustos i predavač koji radi na mestu šefa Odeljenja umetničkih izložbi i zbirki u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, i Biljana Ćirić nezavisna kustoskinja i organizatorka međunarodnog kustoskog kursa “Šta kustosiranje može/treba da bude” koji se drugu godinu zaredom organizuje u Beogradu.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu