•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Palić Film Festival - Omaž dobitnicima nagrade "Aleksandar Lifka"

Ovogodišnjim laureatima nagrade "Aleksandar Lifka" – srpskom scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki i hrvatskom reditelju Rajku Grliću, biće posvećen Omaž program u okviru kog će od nedelje, 14. jula do četvrtka, 18. jula biti prikazani filmovi kojima su dobitnici svojim angažmanom dali izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. Selekcija će se odvijati u bioskopu Eurocinema kao deo predfestivalskog programa 26. Festivala evropskog filma Palić, koji će se održati 20. do 26. jula na više lokacija na Paliću i u Subotici.

Omaž program Rajku Grliću otvoriće drama „Bravo maestro“ od 17 časova, a u narednim danima takođe od 17 sati, publika će moći da uživa u njegovim filmovima „Samo jednom se ljubi“, „U raljama života“, i „Čaruga“. U četvrtak, 18. jula, program će zatvoriti njegov film „Ustav Republike Hrvatske“.

Rajko Grlić autor je nekih on najznačajnijih filmova na našim prostorima, koji su prikazivani na redovnom bioskopskom repertoaru svih pet kontinenata, i u takmičarskim programima najvećih svetskih festivala uključujući i Kan. Povodom osvojene nagrade, Grlić je istakao:

- „Lijep je osjećaj kada ste pri kraju puta i kada vam netko saopći da je primjetio krajputaše koje ste ostavili iza sebe kao znak svog prolaska kroz prostor i vrijeme. Tako nekako ja shvaćam nagradu “Aleksandar Lifka”. Počašćen sam s njom i ponosan da su me uvrstili u časnu plejadu onih koji su se s njom okitili prije mene.“

Projekcije filmova posvećenih scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki održaće se od 19 sati. U nedelju, 14. jula od 19 sati biće prikazan film „Specijalno vaspitanje“ Gorana Markovića, a narednih dana održaće se projekcije filmova „Miris poljskog cveća“ Srđana Karanovića, „Podzemlje“ Emira Kusturice, „Tajni prolaz“ Ademija Kenovića, kao i film „Muhamed: Božji poslanik“ indijskog reditelja Madžida Madžidija.

Miljen Kljaković Kreka, jedan od najcenjenijih i najpoznatijih scenografa van prostora naše zemlje, rekao je da je ova nagrada izuzetno značajna kako za njega kao stvaraoca, tako i za afirmaciju filmske scenografije koja je nezaobilazna karika u lancu svakog ozbiljnijeg filmskog projekta:

- „Velika je čast ući na listu i u društvo velikana evropskog i domaćeg filma koji su pre mene dobili ovo značajno priznanje. Ova nagrada dobija na svojoj težini i saznanjem da se ona dodeljuje autorima koji su u filmskoj umetnosti ostavili neizbrisiv trag, i dali značajan doprinos kako u evropskom, tako i u domaćem filmu. Hvala onima koji su o tome odlučivali prepoznavši u mom dugogodišnjem bavljenju filmskom scenografijom značaj i kvalitet mog profesionalnog umetničkog rada. Koliko god da je ova nagrada lične prirode jer se dodeljuje autorima ponaosob, ona je isto toliko važna i za afirmaciju filmske scenografije koja predstavlja značajan i nezaobilazan deo u strukturi svakog ozbiljnijeg filmskog projekta. Primam je sa velikim zadovoljstvom u nadi da će se filmskoj scenografiji poklanjati veća pažnja u godinama koje dolaze, jer ona to i zaslužuje. - rekao je Kljaković.

Više o Omaž programu saznajte na linku:

http://www.palicfilmfestival.com/?page_id=6121&fbclid=IwAR2zHPCwhZA_GwbHR65BRn6mpZOs1DfvecXMQ8BPPJlug33icvXuxotQAiQ

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....