•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Zatvaranje i dodela nagrada trećeg Ravno Selo Film Festivala

Večeras je progašenjem pobednika svečano zatvoren treći Ravno Selo Film Festival:

Zlatni klip za najboljeg reditelja debitanta festivala po izboru stručnog žirija osvojio je crnogosrki reditelj Andro Martinović za film Između dana i noći uz novčanu nagradu u iznosu od 1.500EUR.

Nagradu je uručila predsednica žirija Marijana Janković reditelju Andri Martinoviću uz obrazloženje: “Film Izmedju dana i noći Andra Martinovića je odabran jednoglasnom odlukom stručnog žirija kao najbolji na ovogodišnjem izdanju Ravno Selo Film Festivala. Kroz formu omnibusa Martinović je na vizuelno uzbudljiv način ispričao veoma emotivnu i snažnu priču o tri generacije očeva i sinova i njihovim životima i smrti. Prateći junake u tri prelomna perioda za istoriju ovog dela sveta (kraj Drugog Svetskog Rata, pad Berlinskog zida, raspad Jugoslavije), film preispituje odluke očeva i sinova koje se neminovno reflektuju ne samo na njihove živote već i na širi društveni kontekst koji je zapravo sistemom spojenih sudova povezan sa samim akterima. Svaka smrt povezana je sa nastavkom jednog ili nekoliko života, a jedan neispaljeni metak alegorijski će usmrtiti mnoge generacije koje dolaze.”

Zlatni klip za najbolji film po izboru publike dobio je italijanski film Čovek koji je kupio mesec, reditelja Paola Zuke, uz novčanu nagradu u iznosu od 1.000EUR.

Obrazloženje žirija predočila je predsednica žirija publike Maja Maraš: “Film Čovek koji je kupio mesec Italijana Paola Zuke najbolji je po mišljenju Žirija Publike. Urnebesna komedija o sardinijskom ribaru koji je obećao mesec ženi koju voli i o frenetično smešnoj potrazi za njim, osvojila je srca publike Ravnog Sela gde je film premijerno prikazan na teritoriji Srbije, a od jeseni će biti u distribuciji i u srpskim bioskopima.”

Plaketu Prvi metar za najbolji kratkometražni omladinski film dobio je film Praskozorje , reditelja Andrije Mugoša sa Akademije umjetnosti Cetinje uz novčanu nagradu od 500EUR. Specijalno priznanje žirija osvojio je kratkometražni omladinski film Zalazak, rediteljke Dušanke Belade sa Akedemije umetnosti iz Novog Sada.

Nagradu je uručio Aleksandar Protić uz obrazloženje stručnog žirija: Film Praskozorje Andrije Mugoše (Fakultet Dramskih Umjetnosti na Cetinju) najbolji je u kategoriji studentskog kratkometražnog filma. Vizuelno i montažno precizan film na vešt način prikazuje kontrast prelepih predela Crne Gore i beznadja koje u njemu vide nove generacije. Hrabra tema koja u srž postavlja pitanje slobode. Da li izmedju dileme - "tamo negde" biti bilo šta ili naizgked nigde biti to što jesi, možda postoji i treće rešenje?! Žiri je odlučio da posebno priznanje u ovoj kategoriji dodeli filmu "Zalazak" Dušanke Belade (studentkinji Akademije Umetnosti iz Novog Sada) koji je u svega sedam minuta smestio na vrlo zreo ispričan način, priču o ljubavi, poverenju i krugovima istog.”

Proglašen je i pobednik filmske radionice u saradnji sa revijom Filmić, čiji je mentor bila Lora Djurović – film Sergej kruži Ravnim Selom koji su napravili Stefan Asentić, Luka Đuričin i Jovana Dević uz pomoć osmogodišnje glumice Milice Bašić.

Obrazloženje žirija publike povodom ove nagrade: “Zbog prikazanog ogromnog entuzijazma, savladavanja ozbiljnih prepreka uz paralelno polaganje prijemnog ispita na Akademiju umetnosti u Novom Sadu - autori filma su uspeli da ga sami snime i montiraju i na jedan humorističan način prikažu priču u kojoj se svako od nas može prepoznati.”

Lazar Ristovki, osnivač festivala pozdavio je publiku i zahvalio se celom Ravnom Selu i timu festivala i izjavio: “Projekat novog Doma kulture je gotov i dozvola se očekuje sledeće nedelje kako bi se počelo sa gradnjom. Planira se da novi Dom bude gotov za Ravno Selo Film Festival 2021. godine.”

Kao i svake predhodne i ove godine festival se održava uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Vrbasa i producentske kuće Zillion film i mnogih drugih sponzora i prijatelja festivala.

Foto: RSFF

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....