•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

PEPE, JEDAN UZVIŠENI ŽIVOT stiže u bioskope

Film Emira Kusturice „Pepe, jedan uzvišeni život“, premijerno prikazan za FEST-u 2019, u bioskopskoj distribuciji biće od 23. maja.

Dokumentarno ostvarenje, posvećeno bivšem predsedniku Urugvaja, ispituje ono što priču o Hozeu Pepeu Muhiki čini jedinstvenom – kako skromni čovek postaje predsednik zemlje, držeći se strogo svojih uverenja, istovremeno prihvatajući promene.

Muhika je imao poverenje u proslavljenog reditelja Emira Kusturicu da ispriča svoju životnu priču i oni zajedno kroz film stvaraju intimni dijalog koji istražuje smisao postojanja kao političke obaveze i kao poetske avanture.

Snimanje filma je počelo 2014. godine, tokom Muhikinih poslednjih meseci na čelu zemlje i prvih dana po napuštanju mesta predsednika, dok je radio na svojoj farmi, šetao psa i brinuo se o svom cveću. Kusturica i Muhika vodili su niz razgovora na predsednikovoj farmi, tokom obilaska najsiromašnijih delova Urugvaja, zatim u sedištu Ujedinjenih nacija ili vozeći se po kraju u Pepeovoj Folksvagen bubi iz 1987. Film, takođe, prati Muhiku u Kostarici, Meksiku, Vašingtonu i Njujorku gde on održava govore i upozorava svet na sudbonosne posledice savremenog kapitalizma. Kroz film, Kusturica nam daje uvid u Pepeovu viziju planete i borbama za vlast, deleći ideale koje je Muhika podržavao čitav život.

Kroz film upoznajemo i njegovu večitu partnerku, trenutnu urugvajsku potpredsednicu, Luciju Topolanski, kao i njegove prijatelje i političke saborce, od kojih su mnogi bili zatvoreni sa njim tokom diktature u Urugvaju.

„Ne bih bio to što jesam. Bio bih zamrznut kao statua bez godina provedenih u samoći u zatvoru“, kaže Muhika deleći sa Kusturicom svoje iskustvo koje je imao kao politički zatvorenik u sedamdesetim godinama, tokom perioda državnog terorizma širom Latinske Amerike. Od prvog zatvora, koji je sada pretvoren u tržni centar, Pepe se priseća godina u kojima je njegovo ratno ime bilo Fakundo i kada je biti mlad revolucionar značilo raditi na egalitarnom društvu bez gladi, nepravde i opscenog bogatstva.

Pepe nikada nije dopustio da ti ideali nestanu i oni su ga pretvorili u najnetipičnijeg predsednika na svetu: donirao je svoju platu siromašnim zajednicama, nikada nije napustio svoju farmu i nikada nije vezao kravatu ili koristio kreditnu karticu. Kombinujući svoju ulogu u kancelariji sa velikom strašću za gajenjem cveća, on je transformisao Urugvaj u uzor inovativne i progresivne politike u oblastima kao što su zaštita životne sredine i legalizacija marihuane.

„Dostizanje utopije zahteva temeljnu promenu svesti. Kroz svoj životni put i lični primer, Hose Muhika daje nadu u ostvarenje ideala. Njegova ljubav prema životu i prirodi je u srži njegove ideologije. Duboko impresioniran njim i njegovim radom, tužan što moja zemlja nikada nije imala takvog predsednika, slaveći utopiju i vrlinu, napravio sam ovaj film“, kaže Emir Kusturica.

„Zanima me taj čovek koji je srećan dok vozi svoj traktor i radi na farmi, čovek sa naučnom predanošću svom cveću, čovek koji je u isto vreme imao snažan uticaj na svet politike, upravo zato što je tako jedinstven“, dodaje Kusturica o svom pristupu snimanju filma „Pepe, jedan uzvišeni život“.

„Od svih revolucionara“, nastavlja Kusturica, „Muhika je najuspešniji. On je više filozof sa praktičnim umom. Film govori o iskustvu pripadanja urbanoj gerilskoj grupi i prilici da se zatim postignu mir i mudrost da se preispita savremeni svet.“

Trejler možete pogledati preko linka: https://youtu.be/qPttDHeTV0I

„Pepe, jedan uzvišen život“ biće na repertoaru bioskopa Cineplexx Ušće Shopping Center i Kombank dvorani u Beogradu, bioskopima u Kraljevu, Gornjem Milanovcu i Subotici.

Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila