•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Us (2019)

Us, čim se otresete jeze sa kojom vas ostavlјa, poslaće vas na Google misiju. Prvo, pogledaćete puni tekst posebno apokaliptičnog stiha od Jeremiah-a. Zatim ćete pogledati Hands Across America, dobrotvorni štos u doba Reagan-a u kojem je oko pet miliona Amerikanaca povezalo ruke širom zemlјe u trajanju od 15 minuta kako bi se borili protiv gladi i beskućništva (stvarni brojevi su sumnjivi, ali dobili su Toto hit pesmu iz toga). Oglas za Hands opens Us, svira na TV kanalu u zabavnoj konzoli iz 80-ih, okružen VHS-ovima od The Goonies, C.H.U.D. i The Right Stuff. Očigledne i ne tako očigledne referentne tačke za Jordan Peele-ov filmski (Gaspar Noe koristi identičan ukrasni citat na otvaranju Climax-a) ram izgublјenog poglavlјa novije američke istorije tako nestvarnim da je tako lako osetiti kao da je to morao biti san, nešto iz kolektivne halucione alternativne vremenske linije.

Ideje o skrivenoj ili razdvojenoj Americi obiluju u filmu Us. To je kućni invazivni triler uparen sa još većim i ambicioznijim naučnim fantazijama - malo Body Snatchers-ima, malo Funny Games. U tom smislu jedino se može uporediti sa Peele-ovim voljenim probijanjem Get Out; filmski stvaralac ima veliki smisao kako da suprotstavi interpersonalnu dramu velikim fenomenom. Ali film je zbrkaniji nego Get Out, u tome što nikada ne može da kaže ono što pokušava da kaže. Ovo nije sasvim loša stvar; njegov nered omogućava filmu da potroši više vremena radeći na inventivnim strahovima nego prenošenjem sveobuhvatne poruke. Ali Us-ova centralna vizuelna taština - porodica doppelgangersa koji pokušavaju da nasilno uzurpiraju njihove duplikate - je tako bogata psihološki, i samo Peele zaista ulazi u strah od tog neprirodnog užasa. C.H.U.D. može biti prizvan u tom otvaranju, ali postoji razlog zašto je strašnije da vas napadne nešto malo drugačija verzija samog sebe nego lјigavo radioaktivno čudovište. "Humanoid" je najstrašnija reč u tom akronimu.

Film počinje pre 33 godina, sa mladom Adelaide (Madison Curri) koja provodi veče na karnevalu sa svojim roditelјima. Nјeni roditelјi se svađaju; ona odluta u dvoranu kuće sa ogledalima, gde biva prestravljena kada naiđe na duplu sebe od krvi i mesa. Skok napred do današnjeg dana, sa Adelaide (Lupita Nyong'o) srećno udatom za dobroćudnog naivka Gabe-a (Winston Duke) i majka dvoje dece (Shahadi Wright Joseph i Evan Alex), svi su na putu do svoje kuće na plaži. Gabe se zajebava u svom novom (njemu) motornom čamcu i svi oni se druže sa njihovim prijatelјima Josh-om i Kitty (Tim Heidecker i urnebesna Elisabeth Moss). Ali povratak na plažu na kojoj se izgubila kao dete otkriva da je sve što je Adelaide videla te tamne i olujne noći 1986. godine traumatizovalo je i promenilo je zauvek, i sada u sadanašnjem vremenu, kao da je izronilo iz njenih noćnih mora, kvartet doppelgangersa koji imitiraju njenu porodicu dolazi na prilazni pur, da bi zauzeli njihovo mesto.

Svaki od glumaca igra svog duplikata kao neku vrstu lošeg sastavljanja; kombinacija fizičkog ponašanja i čudne šminke čini svakog od „vezanih“, kako oni sebe nazivaju, svojom vlastitom jezivom kreacijim. Ali Nyong-ov "Crveni", kako je potpisana, je dostignuće na drugom nivou; fizički, vokalno i emocionalno izvođenje tako hirurški u svojoj neosnovanosti da se gotovo oseća kao da ne može da bude delo čoveka od krvi i mesa. To je zapanjujuće izvođenje, kao i njeno izvođenje Adelaide, i kako se njih dve suočavaju i priroda njihove veze postaje jasnija, ovo se produblјuje i uklapa u nešto strašnije. Kada je Adelaide prisilјena da ubije nešto ili nekog što liči na njeno sopstveno dete, vidite da se u njenim očima gasi svetlo koje se nikad ne vraća.

Peele je u intervjuima rekao da je Us nameravan da bude više pravolinijski horor film nego društveni horor od Get Out-a. Ovo će možda razočarati neke fanove ovog drugog, ali to nije očigledna rasna ili društvena tema koja nedostaje u Us, već više koherentnost njene interne mitologije. Prve dve trećine se odigravaju kao kućni invazioni triler, a svaki lik se razdvaja da bi se borio sa sopstvenim vezanim duplikatom. Ali kada objašnjenja i otkrića počnu da se pojavljuju u budućnosti, čini se da ništa od toga ne spoji se na taj "ah ne" način na koji to rade najbolјi žanrovi. Ne samo mehanički, već i tematski - postoji nekoliko neobjašnjivih labavih niti, ali nisu nas toliko uznemiravale kao osjećaj da velika ideja koju su obrađivali nikada nije poprimila oblik. Kada "vezani" prvi put sedne sa Adelaide i njenom porodicom i postavi očigledno pitanje - "ko si ti?" - Crveni odgovara, "Mi smo Amerikanci." To je linija tereta (takođe prilično smešna, kao što je mnogo toga u Us,) i obećanje nečega što bi smo rekli da Peele nikada nije prozreo, čak i ako ulazi u potpuni concept sci-fi moda za svoj konačni deo.

Ali, kao i one VHS trake na polici u početnom kadru, Us se oseća kao nešto što treba gledati iznova i iznova dok traka ne bude pohabana, a mi nakalemljujemo našu smislom i noćnim morama. To, i njegova uznemirujuća predstava, savršen su kanal za savremene zabrinutosti o stranim pretnjama, distanciranju između naših online sebe i naših fizičkih ja, osećaj da su sve naše akcije predodređene od neke sile izvan nas samih.

Žanr:horor, triler
Godina:2019
Reziser:Jordan Peele
Scenario:Jordan Peele
Uloge:Lupita Nyong'o, Winston Duke, Elisabeth Moss
Uzrast:R
Studio:Monkeypaw Productions, Dentsu, Fuji Television Network
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:116 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....