•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Sveci, Savo i Srbija na predstojećem Beldocs festivalu

Reditelj Savo Tufegdžić, rođen u Južnoafričkoj republici, tokom nekoliko poseta Srbiji dokumentovao je lični, emotivni povratak precima, rodbini, tradiciji i kulturi.

Dokumentarni film “Sveci, Savo i Srbija”, u režiji Sava Tufegdžića, delo o rediteljevom intimnom i vrlo emotivnom putovanju tokom kog je otkrio više o svojoj veri, korenima i precima, imaće 12. maja specijalnu projekciju u Muzeju jugoslovenske kinoteke u Beogradu, u okviru 12. međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs.

Tufegdžić, koji je rođen u Južnoafričkoj republici, prvi put je posetio Srbiju, zemlju porekla svojih roditelja, pre devet godina. Te 2010. godine prvi put se sreo i sa svojim rođacima, tetkama, stričevima i polusestrom. Od tada se u Srbiju vraćao 14 puta, upoznajući se sve više sa istorijom svoje porodice i zemlje svojih predaka, a pre dve godine odlučio je da to svoje putovanje dokumentuje.

Kroz film “Sveci, Savo i Srbija” reditelj otkriva korene svog oca i poreklo njegove porodice, iz Bosne sredinom 18. veka pa sve do njihovog naseljavanja u selu Stanča, nadomak Kraljeva. Kroz priču o tradiciji, film slika život u Srbiji danas, kako kulturni, tako i verski, ispričan kroz bogatu istoriju Kraljeva, važnog grada u formiranju srpske države i kulture, jedinom gradu u Srbiji u kojem je u poslednjih 800 godina krunisano čak sedam kraljeva.

Dok priča o članovima svoje porodice, zajednici grada Kraljeva, u narodu znanog i kao Kraljevski grad, brojnim manastirima Raškog okruga, verskim i kulturnim spomenicima, ali i umetnicima i običnom narodu, reditelj gledaoce vodi na put samospoznaje. To je ujedno i srpsko putovanje kroz veru, porodicu i krvne veze.

- “Ono što mi je oduvek bilo važno, jeste da znam odakle potičem, ko su bili moji preci, istoriju svog prezimena. Ako bismo svi tako nešto uradili, verujem da bismo saznali više o sebi i razumeli ko smo. Takođe je važno znati nešto o svojim roditeljima, posebno ako su došli iz druge zemlje. Mnogi od nas, ne poznaju naše korene, jezik, način na koji su naši roditelji odrasli. U mom slučaju, tokom posete Srbiji, a posebno Kraljevu, ja sam progledao”, ističe reditelj Tufegžić koji će razgovarati s publikom posle projekcije filma.

Ovogodišnje, dvanaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, od 8. do 15. maja u Beogradu u više bioskopskih dvorana, predstaviće više od 120 premijernih filmova iz celog sveta, u 16 različitih selekcija. Pored domaćeg i takmičarskog programa publika će moći da uživa i u muzičkim, biografskim i umetničkim dokumentarcima, izboru iz savremenog portugalskog dokumentarnog filma, kao i u retrospektivama autora Kazua Hare i Gorana Devića.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....