•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Francuski kandidat za Oskara - SEĆANJE NA BOL u bioskopima od 4.4.

Filmska adaptacija autobiografskog romana čuvene spisateljice

„Finkijelov film razume fizičku i emotivnu prirodu tuge.“

Variety

“Izuzetan glumački prikaz agonije jedne heroine.”

RogerEbert.com

Francuski kandidat za Oskara - film reditelja Emanuela Finkijea „ Sećanje na bol - Margerit Dira“ premijerno će biti prikazan u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj 4.4. u 20.30. Publika širom zemlje će moći da pogleda ovaj film počev od četvrtka u svojim omiljenim bioskopima.

Melani Tieri glumi samu Margerit Dira u ovoj adaptaciji autobiografskog romana „Bol“ (La douleur) ove čuvene spisateljice. U okupiranom Parizu 1944. godine mlada i talentovana spisateljica Margaret Dira je član Pokreta otpora zajedno sa svojim mužem Robertom Antelmom. Nakon što njenog supruga deportuje Gestapo ona se upušta u riskantnu romansu sa saradnikom Višijevske Francuske ne bi li pomogla svom mužu.

Reditelj filma ističe kako ga je na ovaj film inspirisalo prvenstveno lično iskustvo - jer je i sam imao članove porodice koji su poslati u logor, iako je čitao knjigu još kao student, ali tad nije mogao ni da pomisli da će moći da snimi film na osnovu ovog romana. Finkije i Melani su već radili zajedno na prethodnom filmu i sam reditelj za nju kaže da ona ne vara, ne glumi, već jednostavno postoji.

„U svojoj suštini , ’Sećanje na bol’ govori o ’strahoti zaboravljanja’, bilo da se radi o nekom od naših najbližih ili svih žrtava rata. Dira insistira da se sećamo i bez sumnje njena poruka se mora shvatiti ozbiljno,“ napisao je čuveni kritičar Roger Ebert.

„Ovo je ozbiljan, visoko intelektualni film.“ - New Yorker

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...