•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Pina (2011)

Gledano očima onih koji se razumeju u ples, "Pina" ima čarobne pokrete ruku i stopala. Može se osetiti toplina u svakom trenutku kada Pina Bausch igra na ekranu, a gledaoci imaju utisak da su u prisustvu persone koja se izdiže od ostalih nepogrešivošću svojih koraka.

Reditelj vilma je WIm Wenders. Ova drama počinje najznačajnijom koreografijom Bausch-ove: "Rite of Spring" Stravinjskog. Ona se u nekoliko navrata ponavlja. Ima kratkih odraza na radnu atmosferu Bausch-ove, kojoj doprinose igrači. Mogu se videti i pripreme u pozorištu, ali i po neki prikaz nekoliko prvih redova u publici. To je i tvrdoglavo umetnički pokušaj da se homogenizuje sam umetnički izražaj.

Ovo je uzbudljiv film, nemačkog majstora režije Wim-a Wenders-a (“Wings of Desire”, “The Buena Vista Social Club”) sa 3D scenama, kako bi “uhvatio” brilijantno inventivan ples svetski poznatog koreografa - Pine Bausch. Wenders je zamislio plesni film sa njom kakav niko do sada nije video, onakav kakav bi mogao da ima “koristi” od nove 3D tehnologije u pravom smislu. Sve to bi pružilo uvid u razigrane, čarobne plesne komade ove dive. Posle njene neočekivane smrti 2009. godine, Wenders je nastavio sa svojim projektom i uspeo da ga pretvori u najuzbudljiviju priču koju bi iko mogao da zamisli. Sama Pina je senzualna i vizuelno savršena, a 3D efekti u ovom filmu imaju zaista zapažen udeo, tako što vode publiku kroz rad ove plesačice, dočaravajući lepotu i prirodnost igrača njene Tanztheater Wuppertal plesne grupe.

Ovo je počast Pini Bausch, jednoj od najboljih koreografa modernog plesa, čiji rad govori sam za sebe. Wenders i Bausch-ova su govorili o saradnji godinama, ali je na nesreću ona iznenada umrla 2009. godine, baš kada je film bio u pre-produkciji. Na kraju je u saradnji sa njenom kompanijom Tanztheater Wuppertal, dovršio tribjut na njeno sećanje. Na ekranu naslovi naglašavaju da će to biti film “za Pinu”, pre nego li o njoj, što pokazuju i igrači koji su sporadično govorili o njoj. Na žalost, oni su otkrili sasvim malo o svojoj mentorki, osim da je ona bila zaista impozantna – pravi veliki genije.

Da li bi Bausch-ova sama volela ovaj film, je veliko pitanje. Možda ona nije brinula o načinu na koji je prikazana sama igra iz različitih uglova, ili o načinu na koji su neka izvođenja oslikana.

"Pina" odbija da da bilo kakvu dodatnu intormaciju ili komentar stručnjaka. Fotografija je izvanredna, a pečat Stravinjskog kroz steadfastly refuses to provide any background information or expert commentary, beyond a few tantalizing bits of archival footage showing Bausch herself onstage and in rehearsal "The Rite of Spring," koji je imao premijeru 1975. godine je jako važan.

Film “Pina” je pokazao da je sam reditelj uradio najbolje i odao počast divi Pini Bausch.

Autor teksta: Maja Nikolić
Žanr:dokumentarac, mjuzikl
Godina:2011
Reziser:Wim Wenders
Scenario:Wim Wenders
Uloge:Pina Bausch, Regina Advento, Malou Airaudo
Uzrast:PG
Award:2 osvojene, 4 nominacije
Zemlja:Nemačka
Website:www.pina-film.de/en/about-the-movie.html
Jezik:nemački, engleski, francu
Trajanje:106 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...