•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Proglašeni najbolji na festivalu Alternative film/video 2018.

Lista značajnih ostvarenja festivala ALTERNATIVE FILM/VIDEO 2018.

U subotu 15. decembra u Velikoj sali Doma kulture Studentski grad, saopštene su odluke žirija Festivala novog filma i videa ALTERNATIVE FILM/VIDEO 2018. Žiri u sastavu britanski filmski reditelj Skot Barli, Gerald Veber, kustos iz Austrije, i Gordana Nikolić, kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Vojvodine doneo je odluku o filmovima koji su se našli na Listi značajnih ostvarenja festivala.

Najbolji na Alternativama 2018. su: Imperijalna dolina (Ryan Ermacora, Kanada), Bar na Majorki (Marian Mayland, Nemačka), Pivot (Maki Satake, Japan), Scipionovi slonovi (David Pantaleón & Pilar Aldea, Španija) i druge_slike (Iris Blauensteiner, Austrija). Rad druge_slike takođe je dobio i nagradu Sonja Savić koju dodeljuje Umetnička galerija "Nadežda Petrović" iz Čačka.

Autori nagrađenih filmova imaće priliku da u narednih godinu dana, kao gosti rezidencijalnog programa, snime film u produkciji Doma kulture „Studentski grad“ i Akademskog filmskog centra DKSG.

Imperijalna dolina, Ryan Ermacora / Empire Valley (Canada/Kanada, 2018), Ryan Ermacora

Studija mirnoće i pokreta, ali i načina na koji gledamo i percipiramo.

Pejzaž koji posmatramo lagano se preobražava u zemlju eksploatisanu ljudskim uticajem.

Bar na Majorki, Marian Mayland / A Bar on Majorca (Germany/Nemačka, 2017), Marian Mayland

Film koji sadrži mnogo priča i istorija i pokazuje kako se istorija ponavlja. Film od mnogo filmova koji se kriju iza onoga što vidimo: uspon fašizma, medijsku arheologiju, politiku, materijalne i nematerijalne dokumente.

Prikazuje čudan oblik tuge zbog društvenog kolapsa koji se bliži.

U pitanju je savremeni stav o sadašnjici u kojoj živimo: da moramo biti svesni njenog razvoja čak i iza mutnih filmskih slika.

Pivot (Japan, 2017), Maki Satake

Čistim filmskim sredstvima kojima dočarava pokret uz pomoć pojedinačnih kadrova, film prikazuje neimenovani grad kružeći oko njegovog dominantog obeležja, velikog industrijskog simbola.

Film prikazuje prostorno-vremensku metamorfozu i tranziciju urbanog pejzaža tokom vremena.

Scipionovi slonovi, David Pantaleón & Pilar Aldea / Scipio’s Elephants (Spain/Španija, 2018), David Pantaleón & Pilar Aldea

Vizuelno izvanredan rad koji koristi originalnu perspektivu da prikaže transformaciju izorane ledine u alegorijski prikaz neokolonijalnog sveta.

druge_slike, Iris Blauensteiner / the_other_images (Austria/Austrija, 2018), Iris Blauensteiner

Dekonstrukcija digitalnog filmskog procesa putem medijske arheologije ličnih projekata iz prošlosti. Film je zasnovan na sofisticiranom pripovedanju i otvorenosti produkcijskog procesa, a postaje univerzalan tako što se pita kakve se sve utvare mogu pojaviti iz naših arhiviranih slika kada ih ponovo pogledamo.

Ovaj rad takođe je dobio i nagradu Sonja Savić koju dodeljuje Umetnička galerija "Nadežda Petrović" iz Čačka.

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila