•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Uskoro četvrti Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival

Četvrti Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival (KMMFF) održaće se pod sloganom “Ovde!” u organizaciji Evropskog kulturnog forumaod 3. do 6. decembra 2018. godine u Domu kulture Gračanica.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i u partnerstvu sa Domom kulture Gračanica, za četiri dana festivala, biće prikazano 14 filmova. Publiku očekuju srpska ostvarenja najnovije produkcije, ali i evropski filmovi koji su ove godine obeležili filmske festivale u Berlinu, Kanu, Veneciji i San Sebastijanu.

Na samom otvaranju biće prikazan film “Dovlatov” ruskog reditelja Alekseja Germana mlađeg, koji je ove godine na Berlinalu nagrađen Srebrnim medvedom za izuzetni umetnički doprinos, i dobio odlične kritike u svetu. Naslovnu ulogu Sergeja Dovlatova u filmu tumači fantastični srpski glumac Milan Marić koji je “Dovlatova”, nastalog u rusko-poljsko-srpskoj koprodukciji opisao kao film o odlukama, o hrabrosti, o mogućnostima i nemogućnostima, o borbi etike i realnosti, o ljubavi, o slobodi, te o jednom specifičnom čoveku u specifičnom vremenu, o principima, i o neodustajanju.

Tu je zatim aktuelno ostvarenje Predraga Antonijevića „Zaspanka za vojnike“, inspirativna priča o vojnicima jedne tobdžijske baterije u Prvom svetskom ratu koji su kao i stotine hiljada drugih učinili da slava srpske vojske postane besmrtna. Publika, pogotovo mlađa, će sigurno uživati u jednom od najboljih domaćih filmova za decu dugi niz godina unazad – ostvarenju „Zlogonje“ Raška Miljkovića, a starija u hit ostvarenju „Južni vetar“ koje je do sad pogledalo više od 600.000 ljudi. U okviru domaćeg programa biće prikazan i tridestominutni dokumentarno-igrani film „Tihi kutak Hristov“ Radislava Jevrića u kojem igraju Radivoje Raša Bukvić, Nebojša Glogovac, Kristina Stevović, Lazar Šćekić, Vuk Bundalo, Sloboda Mićalović i drugi.

Najmlađa publika će kao i svake godine imati svoj poseban prostor na festivalu, gde će svakoga dana imati priliku da pogleda neke od najnovijih dečijih filmova sinhronizovanih na srpski jezik. Biće prikazan dokumentarac „Fantastičan dan na planeti Zemlji“, koji prikazuje čudesno dvadesetčetvoročasovno putovanje Sunca oko neverovatne planete koju nazivamo svojim domom. Tu je i „Aladin 2“, komedija u kojoj naš glavni junak ovog puta pokušava da oslobodi uz pomoć drevnog duha svoj grad i devojku u koju je zaljubljen. Divna priča „Bela i Sebastijan – najbolji prijatelji“ razgaliće srca najmlađih. Ukoliko ste voleli ,,Lesi se vraća kući”, ovaj francuski film oduševiće vas svojom toplinom i lepotom prikazanih pejzaža, kao i pričom o jednom divnom prijateljstvu.

U okviru predstojećeg Kosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala biće prikazana i istaknuta evropska ostvarenja kao što je na primer „Suton“ Lasla Nemeša, reditelja beskompromisnog i veoma cenjenog filma „Saulov sin“, koji je na festivalu u Veneciji ove godine dobio Nagradu FIPRESCI Međunarodnog udruženja kritičara. Tu je i francusko-špansko-italijanska koprodukcija „Svi znaju“ koja je otvorila ove godine Kanski filmski festival. U ovom filmu Asghar Farhadi igraju Penelope Kruz, Havijer Bardem, Džejmi Lorente. Film koji je osvojio ove godine Nagradu Kanskog festival za najbolji scenario „Srećan kao Lazaro“ takođe će biti prikazan u Domu kulture Gračanica.

Monte je samo jedan od nekoliko osuđenika na smrt koji u filmu „Život među zvezdama“ dobijaju šansu da umesto izvršenja kazne odu u samoubilačku misiju u svemir, kako bi prikupljali energiju iz crne rupe. O ovom ostvarenju Kler Denis igraju Robert Patison, Žulijet Binoš i Andre Bendžamin.

Kao šlag na torti publiku u Gračanici očekuje japanska drama "Kradljivci" režisera Hirokazua Kore-Ede, koja je ove godine dobila Zlatnu palmu na 71. Kanskom festivalu, kao i film iznenađenja koji će zatvoriti program 4. Kosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala.

Uskoro možete očekivati festivalsku satnicu.

Nakon prva tri uspešna i posećena izdanja u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu KMMFF, čiji je glavni cilj podizanje kulturne svesti i jačanje kulturne ponude u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, biće kao i prethodne godine održan u Gračanici.

KMMFF je zamišljen kao Međunarodni filmski festival, ali sa akcentom na promociji evropske ali i srpske kinematografije i kulture. Festival, koristeći film kаo izrаžаjno sredstvo dostupno širokom аuditorijumu je tu dа podseti nа univerzаlne vrednosti, prvenstveno nа principe zаjedništvа, ravnopravnosti i solidаrnosti, ali i da ukaže na neophodnost očuvаnjа kulture na Kosovu i Metohiji, kao krucijalnog segmenta jednog društva.

Sajt i Facebook strana Festivala:

http://kmmff.rs/

www.facebook.com/KosovoiMetohijaFF

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...