•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Y tu mamá también (2001)

Film “Y Tu Mamá También” je obično predstavljan kao špansko-engleska verzija filma “American_Pie”, sigurno zato što oba filma uključuju neke taboo scene. Možda je bolje asocirati ga sa filmom “Run Lola Run” i “Amélie” zato što oba imaju “radoznalost” vezanu za međusobne odnose naizgled različitih ljudi i mesta ali i razmišljanja o prošlosti i budućnosti ne esencijalan način. Ali “Y tu mamá también” nije “sjajan” kao ovi filmovi. On zadržava realizam dokumentarnog stila koji manje zavisi of delova seta, preferirajući haotičan, ali dobroćudan način života. Naracija ovog filma je svetla i nikada nije nametljiva. Ona stavlja u kontekst akciju, dok ostavlja dublje razmišljanje samom gledaocu.

Reditelj ovog filma je Njurorčanin meksičkog porekla, filmadžija Alfonso Cuarón, a ovaj film je postao hit na box office listi. Cuarón-ovu fascinaciju odlukama su prirodno odigrali glumci Diego Luna i Gael García Bernal u i oko Mexico City-ja na svom putu za samospoznajom. Cuarón izaziva talenat glumaca, a ova komedija osvetljava pitanja o njihovom otvorenom izboru vezanom za upotrebu droge i želji da momci u filmu probaju sve u seksualnom životu.

Ovo je meksička tinejdžerska komedija izneneađujuće dubine i dovoljne hrabrosti da se suoči sa sadržajima koji se obično skraćuju u slikama, a nameljeni su mlađim ljudima. Iako sedamnaestogodišnjaci Tenoch (Diego Luna) i Julio (Gael Garcia Bernal) potiču iz različitih okruženja, oni su najbolji prijatelji. Tenoch je sin bogatog političara i živi u luksuznoj kući svojih roditelja, gde ga služi njegova ostarela dadilja i ispunjava sve njegove prohteve. Nasuprot njemu, film prikazuje i sina samohrane majke, Julio-a koji živi u prenatrpanom stanu u siromašnom kraju. Škola se upravo završila i ovi tinejdžeri se suočavaju sa dugim letom bez svojih devojaka, koje se zovu Ana i Cecilia (Ana Lopez Mercado Ortega, Maria Aura Boullosa), koje su na zajedničkom odmoru po Evropi.

Iako su momci čvrsto obećali da će biti verni, oni planiraju da prožive i probaju sve u životu dok sunce najjače sija. Tako, stvari počinju da se nižu lagano: Tenoch i Julio idu na žurke sa svojim prijateljem koji se zove Saba (Andres Almeida Garcia Morales). Oni se provode u kantri klubu Tenoch-ovog oca, uživaju na bazenu i gaje fantazije vezane za ženu koja se zove Luisa (Maribel Verdu). Ona je doterana Španjolka, žena Tenoch-ovog starijeg rođaka, koji se zove Jano (Juan Carlos Remolina Suarez). Momci se sreću sa Luisa-om na porodičnom venčanju i nespretno joj predlažu odlazak na plažu u troje, tvrdeći da znaju za udaljenu peščanu plažu koja je tako savršena da se zove Boca del Cielo (Heaven's Mouth).

Na njihovo izneneđenje, nekoliko dana kasnije Luisa prihvata njihov poziv. Oni ne znaju, naravno, da je ona upravo otkrila da je Jano vara i da je nedavno bila kod doktora kako bi dobila rezultate nekih testova. Jedino što ova dvojica momaka znaju je da kreću na put sa privlačnom ženom starijom od njih, zbog toga su presrećni. Čini se da nisu ni pomišljali šta može sledeće da se desi.

Budući da su neiskusni i naivni Tenoch i Julio brzo prepoznaju da su njihove fantazije povezane sa komplikovanom stvarnošću, počevši od trenutka kada pokušavaju da špijuniranju Luisa-u dok se presvlači i tada je vide kako očajnički plače. Takmičenje za njene seksualne usluge proizvodi intenzivno rivalstvo između ova dva prijatelja. Dolazi do dalekosežnih otkrića emocionalnih posledica i do susreta koji istovremeno ispunjava najveće fantazije ovih momaka. Nakon dva dana puta, tenzija počinje da se razvija između dvojice prijatelja zato što je Luisa imala seksualne odnose sa svakim od njih, pa sada svaki od njih želi da pridobije njenu pažnju. Uskoro sve te manje svađe prerastaju u divljačke sukobe, koji prete da potpuno unište njihovo prijateljstvo.

Film “Y tu mamá también” može da se učini kao staromodna komedija o seksu, upravo zato što je glavna radnja filma vezana za želju dvojice tinejdžera da krenu u avanturu, zapravo u potragu za savršenom plažom zajedno sa starijom ženom (Maribel Verdu). Njima je sve dozvoljeno, ali ovaj svetski hit takođe služi kao obilazak domovine. Težak život u Meksiku obično može da se prikaže kroz slike onoga što se vidi u ruralnim predelima i nedođiji krajeva kroz prozore na kolima onih privilegovanih putnika koji žure na putu za njihov lični beg od stvarnosti.

Ova razvratna komedija istražuje neobično komplikovanu teritoriju i ima uspeh od nepredvidive Verdu-ne glume zavodljive Luisa-e. Nakon neverovatnog uspeha u Meksiku i Guatemali, ovaj film je 2001. godine pridobio pažnju i evropske i američke publike na festivalima u Veneciji, Torontu i Nju Jorku.

Autor teksta: Maja Nikolić
Žanr:komedija, drama
Godina:2001
Reziser:Alfonso Cuarón
Scenario:Alfonso Cuarón, Carlos Cuarón
Uloge:Maribel Verdú, Gael García Bernal and Ana López Mercado
Uzrast:R
Award:nominovan za Oskara, 34 osvojene, 27 nominacija
Studio:Anhelo Producciones
Jezik:španski
Trajanje:106 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila