•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Fantasticni Sangaj u Beogradu do 17. juna

Manifestacija „Fantastični Šangaj“, posvećena promociji ovog grada, kao i ojačavanju kulturne razmene između Kine i Srbije predstavljena je publici u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“.

Na ceremoniji svečanog otvaranja prisustvovali su Dragomir Petronijević, član Gradskog veća u gradu Beogradu, Ivona Jevtić, sekretar za kulturu grada Beograda, Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije, Radmila Adžić, zamenica direktora muzeja Nikola Tesla, politički i ekonomski savetnik ambasadi NR Kine u Srbiji, Tjeni Šu, drugi sekretar ambasade NR Kine u Srbiji, Ši Gang, zamenica direktora Kancelarije za informisanje grada Šangaja Su Rongjuan i Čen Danjan, jedna od najpoznatijih spisateljica iz Kine.

U okviru ceremonije otvaranja dodeljene su i dve knjige našim kulturnim institucijama. Nedavno je na kineskom jeziku objavljena biografija Nikole Tesle pod nazivom „Teslina biografija“ i ovo izdanje poklonjeno je Muzeju Nikole Tesle. Čuvena spisateljica iz Kine, Danjan Čen, poklonila je svoju knjigu „Zemlja lovaca na snove – geografsko čitanje Hazarskog rečnika“ najstarijoj knjižari na Balkanu, knjižari izdavačke kuće Prosveta „Geca Kon“.

U drugom delu programa održan je dijalog na temu „Šangaj i Beograd u očima šangajskog pisca“, a Danjan Čen je govorila o sličnostima i razlikama između ova dva grada. „Šangaj i Beograd, dva miljama udaljena grada, ipak imaju mnogo čudesnih sličnosti. Geografski, oba grada se nalaze na mestu ukrštanja dve reke. Istorijski, oba grada su iskusila napade i sjedinjavanje sa različitim kulturama, ali zato način na koji su prihvatali strane kulture nije bio isti. Na osnovu svega toga razvili su svoj jedinstveni urbani temperament. Ovo je jedna veoma zanimljiva tema“, rekla je Čen.

Organizatori manifestacije „Fantastični Šangaj“ pripremili su za ovu priliku tri različite medijske forme kojima će u potpunosti otkriti izgled današnjeg Šangaja. Na izložbi u paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ publika će imati priliku da vidi oko 30 fotografija kineskih i inostranih fotografa i novinara, koje iz različitih uglova prikazuju krajolik i ljude savremenog Šangaja. Na istom mestu, posetioce očekuje i visoko tehnološki, interaktivni projekat pod nazivom „Let iznad Šangaja“. Ovaj film predstavlja prvi kineski film snimljen VR tehnikom iz vazduha.

Na drugoj lokaciji, u centru Beograda, u pešačkoj zoni Knez Mihailove ulice, odvija se izložba fotografija pod nazivom „Šangaj 360o“ koja će sigurno izazvati simpatije prolaznika zbog svog atraktivnog izgleda. Tim stvaralaca iz Nemačke, koristeći mali helikopter, napravio je fotografije predivnog krajolika obe obale reke Puđiang, povezao ih u jedinstven „Svod Šangaja“ stvorivši trodimenzionalni utisak i tzv. mehanizam valjkastog oblika pod nazivom „Šangaj 360o“. Ovo je potpuno novi snimak šarmantnog šangajskog predela pod nebeskim svodom koji ima za cilj da ljudima iz svih oblasti života Srbije prikaže harizmatičnost Šangaja kao međunarodne metropole.

Organizator manifestacije je Kancelarija za informisanje grada Šangaja i ona u Beogradu ima posebnu priliku i namenu. Srbija je u okviru inicijative „Put svile“ veoma važan partner Republici Kini. Nedavno, tačnije 21. maja 2018, Šangaj i Beograd su postali i zvanično gradovi pobratimi.

Pored Kancelarije za informisanje grada Šangaja, manifestacija je dobila i punu podršku Kancelarije za spoljne poslove grada Šangaja, Asocijacije za prijateljstvo sa stranim zemljama grada Šangaja i Biblioteke grada Šangaja, kao i ambasade NR Kine u Repulici Srbiji i Gradske uprave grada Beograda.

Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...