•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Počinje filmski festival u Kanu

Filmski festival u Kanu počinje danas uz određene izmene u odnosu na ranije godine, a u konkurenciji za "Zlatnu palmu" naći će se 21 film.

Prikazivanja za medije kada je reč o filmovima koji imaju svetsku premijeru na festivalu više se neće vršiti unapred. Takođe, festival će sarađivati sa Vladom Francuske u uspostavljanju linije za pružanje pomoći ženama koje su žrtve seksualnog zlostavljanja.

Ovogodiši festival je prvi nakon što je čitava filmska industrija zahvaćena skandalom u vezi sa optužbama protiv holivudskog producenta Harvija Vajnstajna.

Gosti koji budu snimali selfije na crvenom tepihu rizikuju da ne prisustvuju prikazivanju filma. Organizatori na ovaj način pokušavaju da iskorene običaj pravljenja selfija.

Žiri predvodi australijska dobitnica "Oskara" Kejt Blančet, a ostali članovi su Kristen Stjuart, zvezada filmova iz serijala "Sumrak", i francuska glumica Lea Sejdu, jedna od mnogih koje su iznele optužbe protiv Vajnstajna.

Žene su ove godine brojnije u žiriju od muškaraca, a odnos je pet prema četiri. Među ostalim članovima su Ava Divernaj i Kađa Nin, potom kineski glumac Čang Čen i režiseri Robert Gedigijan, Denis Vilnev i Andrej Zvajginjcev.

Od 21 filma u konkurenciji, samo tri su režirale žene, što je isti broj kao prošle godine, preneo je Bi-Bi-Si. To su Francuskinja Eva Ison, Libanka Nadin Labaki i Italijanka Alis Rohrvočer.

Među muškim režiserima koji se nadmeđu za prestižnu nagradu su, između ostalih, Spajk Li, Žan-Lik Godar i Pavel Pavlikovski. Ostali konkurenti su uglavnom manje poznata i nova imena, a komentatori ocenjuju da je to pravo osveženje za kanski festival.

Festival počinje prikazivanjem filma "Svi znaju". Reč je o psihološkom trileru u kojem glavne uloge igraju supružnici Havijer Bardem i Penelope Kruz.

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...